Structureel meer ‘horizontaal groen’, dat is wat GroenLinks graag wil en heeft daarvoor een motie ingediend tijdens de behandeling van de begroting voor 2013. Al jaren prijkt Haarlem hoog op de lijst van meest versteende steden en gemeenten in Nederland. Dat is natuurlijk voor deel verklaarbaar vanwege het mooie historische centrum van Haarlem.
Maar je zou toch zeggen, dat zodra we de kans krijgen, bij herinrichting van straten of buurten, deze met beide handen aangrijpen en zoveel mogelijk groen brengen in de plannen en uitvoering. Niets blijkt telkens weer minder waar te zijn.

Veel herinrichtingsplannen worden nog steeds uitgevoerd waarbij de buitenruimte sterk versteend is. We denken hierbij aan het stationsplein en de Raaks.
En toch hadden we in het coalitieakkoord het belang van groen in de woonomgeving benadrukt, door de doelstellingen om ‘bomen, plantsoenen en perken te versterken’, ‘Groenparagraaf in gebiedsvisies en plannen (45m2/per inw)’, ‘Groenarme wijken groener te maken’.
Ook hadden we aan het einde van de vorige collegeperiode een motie in gediend, voortvloeiend uit het burgerinitiatief ‘groen’, om de toekomstige plannen met meer groen uit te rusten.
Haarlem participeert, samen met elf andere gemeenten in ‘the economics of ecosystems and biodiversity’ (TEEB). Daarin wordt onomstotelijk aangetoond dat groen een economische meerwaarde heeft voor wijken en buurten.
Daarnaast blijkt uit onderzoek van KPMG, dat investeren in groen gezondheidswinst biedt voor iedereen. Slim ingerichte, groenrijke wijken zorgen voor meer beweging bij bewoners. Ook is uit onderzoek gebleken, dat groen in de omgeving door mensen van het grootste belang wordt geacht.
In sterk bebouwd gebied camoufleert groen de aard van de verstening en is een recreatie- en een ontmoetingsplaats voor Jong en oud vormt en draagt bij aan ontspanning, verlaagt de stress en stimuleert de sociale ontwikkeling bij kinderen .
Groen kan geluidsoverlast verminderen en zorgen voor het afvangen van fijn stof. Naast de aanpak van de bron van de luchtverontreiniging kan gerichte beplanting de luchtkwaliteit verbeteren
Groen en bomen houden de zuurstof-koolzuur kringloop gaande en voorkomen water- en winderosie .
Voor de waardeontwikkeling van woningen is een groene omgeving belangrijk, daarmee voor de huiseigenaren, maar ook voor gemeenten (verhoogde inkomsten OZB tot wel 10%).
De groene kwaliteit in de openbare ruimte verbetert het economische vestigingsklimaat en draagt bij aan een hogere omzet van het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven.
We zullen toch ook in de toekomst meer extreme regenval mogen verwachten en het is van groeiend belang, dat we bewust omgaan met regenafwatering door onnodige verharding tegen te gaan.

GroenLinks Haarlem dient daarom tijdens de bespreking van de begroting van 2013 samen met OPH, Actiepartij en CDA, deze motie in. Daarmee verzoeken we het college om voor de kadernota van 2014 met een voorstel te komen voor meer groen in de stad, waarbij in alle toekomstige herinrichtingsplannen wordt rekening gehouden met een evenwichtige hoeveelheid horizontaal groen.
Maar ook om op geregelde positieve wijze de inwoners van Haarlem te informeren over de positieve gevolgen van groene (niet-versteende) tuinen.

Hiervoor zou het college Financiële dekking gezocht kunnen worden door een minimaal aandeel/percentage voor (horizontaal) groen te reserveren binnen de geplande en te plannen (her-) inrichtingsplannen.

Tekst van de motie:

Motie ‘horizontaal groen in de stad’

De gemeenteraad van Haarlem, in vergadering bijeen tijdens de behandeling van de begroting voor 2013, op 8 november 2012,

Constaterende dat:

- Er herinrichtingsplannen worden uitgevoerd waarbij de buitenruimte sterk versteend is. Bijvoorbeeld het stationsplein en de Raaks.

- In het coalitieakkoord het belang van groen in de woonomgeving wordt onderschreven, door de doelstellingen om ‘bomen, plantsoenen en perken te versterken’, ‘Groenparagraaf in gebiedsvisies en plannen (45m2/per inw)’, ‘Groenarme wijken groener te maken’.

- Tijdens de raadsvergadering op 28 januari 2010 in de vorige college periode een motie is ingediend die oproept om de Structuurvisie te evalueren en daarbij het burgerinitiatief groen expliciet te betrekken.

Overwegende dat:

- Haarlem, samen met elf andere gemeenten participeert in TEEB – the economics of ecosystems and biodiversity – en daaruit onomstotelijk wordt aangetoond dat groen een economische meerwaarde heeft voor wijken en buurten.

- We in de toekomst meer extreme regenval mogen verwachten en het van groeiend belang is, dat we bewust omgaan met regenafwatering door onnodige verharding tegen te gaan.

- Uit onderzoek van KPMG blijkt: Investeren in groen: gezondheidswinst voor iedereen. Slim ingerichte, groenrijke wijken zorgen voor meer beweging bij bewoners.

- Groen in sterk bebouwd gebied de aard van de verstening camoufleert, geluidsoverlast kan verminderen, fijn-stof afvangt en een recreatie- en een ontmoetingsplaats voor Jong en oud vormt en bijdraagt aan ontspanning, de stress verlaagt en de sociale ontwikkeling bij kinderen stimuleert.

Verzoekt het college :

- Voor de kadernota 2014 met een voorstel te komen – ondermeer als onderdeel van de SOR – voor meer groen in de stad, waarbij in alle toekomstige herinrichtingsplannen wordt rekening gehouden met een evenwichtige hoeveelheid (horizontaal) groen.

- Om op geregelde inspirerende wijze de inwoners van Haarlem te informeren over de positieve gevolgen van groene (niet-versteende) tuinen.

- Financiële dekking te zoeken door een minimaal aandeel/percentage voor (horizontaal) groen te reserveren binnen de geplande en te plannen (her-) inrichtingsplannen.

en gaat over tot de orde van de dag.

Fractie GroenLinks