70 cm dempen en stukken gemengd lopen en fietsen
Het College heeft een voorlopig ontwerp gemaakt en ter inspraak gelegd van 30 juni tot 5 augustus j.l.
In dit ontwerp staat o.a. de oplossing voor de plekken waar sprake is van vernauwing van de breedte van 10 naar 4,0 en naar 3,6, en de tunnel 1.40 meter. Ter hoogte van de gebouwen zou de vaart 70 centimeter gedempt moeten worden zodat een breedte van 4,7 en 4,3 meter ontstaat. In de tunnel wordt het pad verlaagd en verbreed tot 3,5 meter. Op deze drie plekken moeten de fietsers en voetgangers het pad delen zonder een scheiding door een heg, aldus het collegevoorstel. Dat is zo’n 82 meter lang onder en nabij het viaduct en in het westen een stuk van 23 meter en een stuk van 63 meter lang van het in totaal 553 meter lange te reconstrueren deel van het pad.
Bomen
Op dit smallere stuk moeten ongeveer 16 bomen (coniferen, elzen en essen) gekapt, waarvan 4 vergunningplichtig. Er worden 4 bomen (elzen en essen) herplant.
Kwakelbrug vervangen of bijbouwen
Vlakbij de tunnel in het Westelijk Tuinbouwgebied ligt een hoog bruggetje. Een karakteristieke zogeheten ‘kwakel’. Deze zou in het voorstel vervangen worden door twee lagere bruggetjes, meer in het verlengde van het pad, 1 voor fietsers en 1 voor voetgangers. Naast de ‘Dierenasielbrug’ wordt een nieuwe kwakel gebouwd voor fietsers en naast de westelijke Bartlehiembrug wordt een nieuwe kwakel gebouwd voor voetgangers.
Brommers en scooters
Het huidige voetpad wordt illegaal gebruikt als fietspad en dat wordt gedoogd. Op het fietspad mogen geen brommers en scooters rijden. Hoe zal dat in de praktijk gaan?
Autovrije fietsroute
Het fietspad langs het Houtmanpad is een nieuwe goede en mooie verbinding voor de kust en strandrecreatie in Zandvoort. Daarom stelt de Provincie 2,4 miljoen voor de aanleg beschikbaar. Het maakt het aantrekkelijker om de auto te laten staan en de fiets te pakken over een stukje autovrije route.
Bovendien kunnen (ouders van) kinderen die de aanliggende voorzieningen bezoeken veiliger, en met minder conflicten met voetgangers, hun weg gaan. Ook voor bewoners van het Ramplaankwartier is het een mooie route naar de stad.
Voor de alternatieve routes via Zijlweg en Vlaamse Weg is het nodig om de Westelijke Randweg (gelijkvloers) over te steken.
Alternatief voor dempen?
Karel van Broekhoven heeft een alternatief plan bedacht voor de demping van 70cm vaart en het op de twee nauwe plekken, mengen van voetgangers en fietsers. Hij stelt voor om niet te dempen maar in het water voor voetgangers twee bruggen c.q. ‘knuppelpaden’ aan te leggen. Dat zal waarschijnlijk ook een aantal bomen het leven redden.
Besluit
De gemeenteraad gaat binnenkort een besluit nemen over het, n.a.v. de inspraak, ongetwijfeld door het college aangepaste plan.
Raadslid Lukas Mulder zegt hierover het volgende
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan jaren geleden was iedereen het erover eens dat een fietspad een aanwinst zou zijn. Zo is ook besloten en ook in het Landschapbeheerplan voor het Tuinbouwgebied van de stichting WTG is het fietspad opgenomen.
Nu het eindelijk gerealiseerd wordt, kijken velen gebruikers en omwonenden er anders tegenaan. Een handtekeningenlijst op een website die zich tegen het fietspad keert is door meer dan 2000 bezorgde Haarlemmers ondertekend. Bij de behandeling van de plannen in de gemeenteraad moeten alle bezwaren gewogen worden. Jammer is daarom de tendentieuze toon en de verkeerde voorstelling van zaken op de handtekeningenlijst. Zo wordt gesteld dat het fietspad wordt omgetoverd in een “doorgaande snelweg voor fietsers en scooters.” Als dat zo was zou ik ook tekenen! Gelukkig liggen de zaken anders. Wel is van belang dat het landelijk karakter van het voetpad behouden blijft en dat je er gewoon rustig kunt wandelen. En de vraag is dus ook of een fietspad achter de haag die rust verstoort. Verder ben ik benieuwd wat B&W denkt te doen aan de knelpunten waar fietspad en voetpad samenkomen. Uiteindelijk bepaalt de raad wat er gaat gebeuren.