GroenLinks Haarlem bezoekt duurzame bedrijven.

De Haarlemse Waarderpolder herbergt verrassende bedrijven die op een duurzame manier innovatieve producten maken. De Haarlemse gemeenteraadsfractie van GroenLinks bezocht onlangs per fiets een drietal interessante bedrijven die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan energiebesparing en duurzaamheid.

EvoSwitch

Wie weet bijvoorbeeld dat Hyves, de populaire vriendenwebsite in de Waardepolder is ondergebracht? Het is een van de ondernemingen die gebruik maakt van EvoSwitch. Een hypermodern datacenter dat aanzienlijk heeft geïnvesteerd in energiezuinige koelsystemen waardoor het energiegebruik met 20 procent is afgenomen. Om de CO2 uitstoot verder te neutraliseren worden bomen aangeplant en biogasprojecten opgezet. Het bedrijf claimt terecht een groen datacenter te zijn en voert het Green Fan Label. Bedrijven die hun dataverkeer bij Evoswitch onderbrengen dragen daarmee zelf ook bij aan CO2 besparing, voeren het Groene label en profiteren financieel van de energiebesparing bij EvoSwitch.

 

Van Vessem & Le Patichou bestaat al meer dan 100 jaar, maar is wel met zijn tijd meegegaan.

Met liefde voor het vak worden vanuit de centrale bakkerij zo’n dertien winkels in de regio voorzien van o.a. biologisch verantwoorde én lekkere producten. Het topbroodje is de gevulde Zandhaas. Je haalt het er zo uit in de winkel want het is overdadig bestrooid met amandelen. Zoals de naam al zegt wordt biologisch meel van molen de Zandhaas in Santpoort gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt zonder kleur- en smaakstoffen en het zoutgebruik is beperkt. Plastic zakjes zijn biologisch afbreekbaar en klanten van de winkels kunnen zelfs hun tasjes weer teruggeven. Die worden ingeleverd bij een bedrijf dat er paaltjes van perst, maar daar zijn zoveel plastic tasjes voor nodig zijn dat het eerste paaltje er nog steeds niet is. Op allerlei manieren wordt geprobeerd om in de bakkerij en de winkels energie te besparen. Dat levert veel voordeel op; de afgelopen 7 jaar is de omzet sterk gegroeid, maar het energiegebruik is gelijk gebleven.

 

NPSP Composieten doet in…. Composieten. Net zoals de meeste Haarlemmers had de GroenLinksfractie nog nooit van dit bedrijf gehoord. Toch combineert het ambacht en hi-tech om duurzame producten te maken die tot ver buiten de Waarderpolder bekendheid genieten.

Composieten zijn kunststoffen die bestaan uit vezels en harsen. Kunststoffen zijn niet meer weg te denken uit onze omgeving; zijn sterk, licht, weer- en waterbestendig,hebben een lange levensduur en zijn vorm- en maatvast. Traditioneel wordt het energieverslindende, onbrandbare en slecht afbreekbare glasvezel nog veel gebruikt. NPSP zoekt het steeds meer in natuurlijke vezels en biologische harsen als grondstof voor hun materialen die veel milieuwinst opleveren. Het betekent minder afval en het spul is verbrandbaar als groene stroom. Vlas, jute, kokos en hennep hechten zich aan hars zonder chemische middelen. Er wordt gewerkt met steun van het ministerie van LNV aan de ontwikkeling van volledig biologische composieten.

Overal in het land worden oude ANWB-paddestoelen vervangen door milieuvriendelijke exemplaren. Ze zijn versterkt met hennep en dit levert 40% minder milieubelasting op. Gemaakt door NPSP. Een ander aansprekend product is de grote gele neus van de Koploper, de vernieuwde intercity van de NS. Zo sterk als het staal dat eerst gebruikt werd, maar zoveel lichter dat de CO2 uitstoot per kilometer lager is geworden, terwijl de productie veel duurzamer is.

In veel opzichten zit er toekomst in duurzame en energiezuinige productie. Het levert een bijdrage aan een beter milieu maar biedt meteen allerlei kansen voor bedrijven die ermee aan de slag gaan. EvoSwitch, Van Vessem en NPSP Composieten zijn voorbeelden van bedrijven in onze eigen Waarderpolder die toekomstgericht en bedrijfseconomisch slim bezig zijn. Haarlem dat in 2030 een klimaatneutrale gemeente wil zijn kan er, samen met GroenLinks, trots op zijn.

 

Lukas Mulder