Afgelopen donderdag werd de motie kinderpardon in stemming gebracht in de Haarlemse gemeenteraad. Met deze motie riepen de indieners GroenLinks Haarlem, PvdA, Actiepartij en de SP het college op om bij minister Leers aan te dringen om tot een oplossing te komen voor een kleine maar substantiële groep van minderjarige asielzoekers die al geruime tijd in ons land verblijven, hier sterk geworteld zijn, maar desondanks ons land uit dreigen te worden gezet.

Het mag duidelijk zijn dat dit een erg gevoelig onderwerp is en dat er wel een aardige discussie verwacht kon worden. Bovendien was dit mijn zogenaamde “maidenspeech”: de eerste keer dat je als raadslid een betoog houdt/het woord neemt in een raadsvergadering. Kortom het was voor mij een vrij spannende aangelegenheid dus, maar gelukkig liep mijn verhaal goed (oordeel zelf; er is een filmpje van de hele discussie op de site te vinden). In mijn betoog lichtte ik de overwegingen uit de motie toe. Verder gaf ik aan dat wij beseffen dat dit een zaak betreft die onder de landelijke overheid valt en waar wij als gemeente niet direct over gaan, maar dat we wel een signaal kunnen afgeven als gemeente. Zeker nu blijkt dat er brede maatschappelijke steun voor dit initiatief bestaat, maar dat minister Leers desondanks tot op heden niet bereid is gevonden het beleid aan te passen.

Hierop mochten de andere partijen reageren. De VVD gaf aan de motie niet te zullen steunen; de gemeente zou zich niet moeten bemoeien met zaken die vallen onder de verantwoordelijkheid van de landelijke politiek. Ondanks de overwegingen in de motie volledig te onderschrijven sloeg ook voor Haarlem Plus, de Ouderenpartij en Trots de balans door naar de bestuurlijke kant. Als reactie hierop gaven de indieners aan dat deze zaak leeft onder de Haarlemse bevolking en dat het dus ook taak van gemeenteraadsleden is om zo’n signaal aan de landelijke politiek over te brengen.
D66 gaf de VVD en de andere tegenstemmers hierin wel gelijk, maar gaf aan desondanks het belang van dit signaal te onderschrijven en voor te stemmen. Het CDA gaf aan verdeeld te gaan stemmen. Voor 2 van de drie raadsleden was het kwartje de bestuurlijke kant opgevallen, wat zich uitte in een tegenstem. Vrijwel alle tegenstemmers gaven aan dat dit niet was omdat zij deze kinderen niet hun toekomst hier gunden, maar omdat zij het bestuurlijk onjuist vonden om op lokaal niveau hierover een besluit te nemen.  
Uiteindelijk werd de motie met brede steun aangenomen, GroenLinks, PvdA, SP, Actiepartij, D66 en 1 lid van het CDA stemden voor.
De VVD, Haarlem Plus, Ouderenpartij, Trots en 2 leden van het CDA stemden tegen.

Laten we hopen dat dit signaal dat in steeds meer gemeentes wordt gehoord (een soortgelijke motie is al in meer dan 30 gemeentes aangenomen) duidelijk overkomt bij minister Leers, en dat deze nu eindelijk serieus werk gaat maken om tot een oplossing te komen voor de groep kinderen, zodat ook zij een toekomst hebben in het land waar ze thuishoren: gewoon hier in Nederland.