GroenLinks dient bij de gemeenteraad een initiatiefvoorstel in. Voorgesteld wordt om hondenpoep gescheiden in te zamelen via bakken die aangesloten zijn op het riool. Via het riool komt het terecht bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties van Rijnland, waar de hondenpoep brandstof vormt voor de biovergassingsinstallatie. In het voorstel worden twee locaties voor een experiment genoemd.
Naast het installeren van speciale bakken is het noodzakelijk dat er voorlichting plaatsvindt en handhaving.
Daphne Huysse gefotografeerd met hond Noes voor de Biovergistingtorens van Rijnland.
Hondenpoep is al jaren ergernis nummer 1. Jaarlijks wordt in Haarlem een Omnibus onderzoek gehouden. In 2010 gaf 36 % van de Haarlemmers aan hondenpoep als het grootste probleem in de wijk te zien.
Hondeneigenaren hebben een opruimplicht, zodat een ander geen last ondervindt. Dat is van belang voor een schone stad, maar ook van belang voor de gezondheid. Dat opruimen gebeurt echter lang niet altijd en overal.
De idee dat de hondenpoep als biobrandstof kan dienen, zou een positieve stimulans kunnen zijn voor hondeneigenaren om de uitwerpselen op te ruimen.
Voorgesteld wordt het experiment uit te voeren in het Middengebied Molenwijk en in het Romolen Heempark in Schalkwijk.
Er is met de speciale hondenpoepbakken positieve ervaring opgedaan in Leeuwarden.
Een hond produceert gemiddeld ca 80 kg hondenpoep per jaar. In Leeuwarden, met 95 000 inwoners ongeveer 2/3 van het aantal inwoners van Haarlem, wordt per jaar 64 ton via het riool omgezet in Biogas, dat levert een jaar energie voor één huishouden. De overige 336 ton hondenpoep per jaar wordt afgevoerd met restafval.
Het aanbrengen van een hondenpoepbak moet bij de introductie, en daarna begeleid worden door voorlichting te geven. Handhavers in het experimentgebied zouden op spitsuren van het uitlaten van honden af en toe aanwezig moeten zijn om mensen aan te spreken, voor te lichten, te controleren en te verbaliseren bij heterdaad.
Het voorstel gaat vergezeld van een beschrijving en foto van mogelijke poepbakken.
GroenLinks stelt voor om de wijkraad en actieve bewoners te betrekken bij de uitwerking en een goede evaluatie te houden.
Indiener Raadslid Daphne Huysse: “Duurzaamheid zit 'm vaak in kleine dingen, die van grote waarde kunnen zijn. Dit voorstel kan zorgen voor een schonere stad en waardevolle brandstof”.
Hans Schouffoer van Rijnland stelt dat zij “Haarlem graag wil helpen met duurzaamheid'
Als het initiatiefvoorstel wordt aangenomen zal het college en haar ambtenaren voor uitvoering zorgen.