De gemeente Haarlem heeft een subsidieaanvraag ingediend om als stedelijke proeftuin (Urban Labs) te dienen, via ontwikkelen van een innovatieve aanpak om in de stad versneld energie te besparen en over te stappen op lokaal opgewekte, duurzame energie.

In Metropoolregio Amsterdam (MRA) verband is een aanvraag ingediend bij de Europese Unie om in aanmerking te komen voor een subsidie ‘Urban Innovative Actions’. 

In de MRA zullen urban labs worden gevormd door de drie deelnemende gemeenten Haarlem, Zaanstad en Hilversum. Ieder urban lab ontwikkelt een 'versnellingsaanpak' om energie besparen makkelijk te maken voor particuliere woningeigenaren. De drie gemeenten kiezen in het urban lab voor hun sterkste punt. Haarlem kiest voor burgerparticipatie 2.0, Zaanstad voor een handelsplatform voor schone energie en Hilversum voor bewonersvriendelijke ICT toepassingen.

 Onder begeleiding van de Amsterdam Economic Board en GreenIT is voor deze Europese subsidieaanvraag een breed consortium van 20 partners samengesteld met lokale groepen zoals bewoners coöperaties en maatschappelijke ondernemers, kennisinstellingen, ICT bedrijven en de lokale overheid. De gemeente Haarlem is hoofdaanvrager van het consortium.