Op 20 april bezocht een groot deel van de Haarlemse GroenLinksfractie Stichting De Brug in Schalkwijk. De Brug bestaat al 15 jaar en is een multiculturele vrijwilligersorganisatie, die zich op allerlei manieren bezig houdt met samenlevingsopbouw en het verminderen en voorkomen van achterstandsituaties. De stichting is ondergebracht in het wijkcentrum van Meerwijk aan het Da Vinciplein.
“Vrijwilligersorganisatie” is een term die vaak verbonden wordt met amateurisme. Niets is minder waar bij De Brug. De vele activiteiten die men voor de Meerwijkers organiseert worden behoorlijk professioneel uitgevoerd.
Een van de bekendste activiteiten van De Brug is het Buurtvaderproject (naar Amsterdams voorbeeld). Marokkaanse vaders, en ook een enkele moeder, zijn ’s avonds aanwezig op straat en zorgen ervoor dat jongeren geen overlast veroorzaken.
De vaders zijn zo’n twee-en-een-half uur op straat, houden contact met jongeren en oefenen zo een vorm van sociale controle uit. Dat werkt; het aantal klachten is met de helft verminderd. Deze aanpak wekt veel interesse. Andere wijken komen informeren hoe het project is opgezet en ook buiten Haarlem is het buurtvaderproject een voorbeeld van hoe je succesvol overlast door jongeren in de buurt vermindert. Voordat de buurtvaders van start gingen zijn ze getraind op het aanspreken van jongeren en ook bij de politie heeft men stage gelopen.
Maar De Brug doet nog veel meer op het gebied van educatie, cultuur en welzijn. Er zijn computercursussen georganiseerd voor allochtone vaders, er is een scoutinggroep opgezet en er wordt gezaalvoetbald, met ook een meisjesteam. De formulierenbrigade ondersteunt bij al die ingewikkelde invuloefeningen van de overheid waar veel mensen, ook autochtonen, zelf niet meer uitkomen.
Al het werk van De Brug gebeurt met ongeveer 8000 euro subsidie, die voornamelijk aan huur wordt uitgegeven en waarop waarschijnlijk gekort zal worden. Er is veel waardering voor hun werk. Ook van de fractie van GroenLinks. Het werkbezoek vindt plaats in een ontspannen sfeer en we worden getroffen door het warme enthousiasme en de grote inzet van de vrijwilligers van De Brug. Het werkbezoek wordt besloten door met enkele buurtvaders een van hun rondes te lopen. Rondom het Da Vinciplein ziet alles er schoon en netjes uit. Het is bijna jammer dat er nergens overlast is, zodat we de buurtvaders aan het werk zouden kunnen zien…
Stichting De Brug is een inspirerend voorbeeld hoe mensen aan samenlevingsopbouw kunnen doen in hun wijk. Ouderen wordt zo het leven prettiger gemaakt. Jongeren worden begeleid in het besef dat nu voorkomen dat ze in aanraking komen met justitie tot gevolg kan hebben dat ze later niet op het criminele pad raken. Er worden op wijkniveau resultaten geboekt door een relatief kleine groep betrokken wijkbewoners waar menig grote, professionele en zwaar gesubsidieerde welzijnsorganisatie een voorbeeld aan kan nemen.
Lukas Mulder