De gemeente Haarlem heeft het plan om het groene gebied ten noorden van de Kleverlaan een andere bestemming te geven. Centraal daarin ligt de voormalige stadskweektuin met Natuur- en Milieucentrum Ter Kleef. Van het begin af aan is ingezet op een zorgvuldig proces, waarbij de Haarlemse bevolking nauw betrokken wordt. Het participatieproces dat aan de formele inspraak vooraf gaat is nu afgerond. Hierbij is een nieuwe uitgebreide aanpak gehanteerd, met ook een digitale raadpleging van ieders ideeën over de inrichting van het gebied. Een paar honderd mensen en instellingen hebben zich gemeld met de meest uiteenlopende plannen voor het gebied. Uit alle inzendingen heeft B&W nu een aantal voorkeurscenario’s geselecteerd die in een inspraakproces aan de bevolking worden voorgelegd.
De resultaten uit de participatie komen in de scenario’s terug. Een aspect dat er uitspringt, is dat vrijwel alle participanten het gebied willen inrichten met veel groen en water. De grote meerderheid is tegen woningbouw in het groen, iets wat de klankbordgroep en ook de wijkraad Frans hals nog eens apart aan de commissie Ontwikkeling van de gemeenteraad hebben duidelijk gemaakt. De twee voorkeurscenario’s die B&W in de inspraak brengt zijn een groenplan en een plan dat gekenmerkt wordt door veel water. Daarnaast is er plaats voor een aantal functies. Zo kan er gewandeld worden op nieuw aan te leggen wandelroutes, wordt de Ter Spijtstraat afgesloten en wordt de begraafplaats beter ontsloten door een extra ingang, zodat ook daar gewandeld kan worden. Verder moet er plaats komen voor nieuwbouw van het Vogelhospitaal, wordt de historische voorloper van het moderne tennis in de monumentale bebouwing gehuisvest en zijn er concrete plannen om het duurzaamheidcentrum een plaats te geven.
De grote kassen worden voor een deel gesloopt om ruimte te geven aan meer groen en een deel wordt voorlopig behouden en verhuurd.
Voor de uitvoering van de plannen is gekozen voor een “groeiproces”. Dat wil zeggen voor de komende vijf jaar is een financiële planning gemaakt die sluitend is, maar om het hele gebied in te richten wordt rekening gehouden met een periode van in totaal twintig jaar. Daar hebben de beperkte financiële middelen waarmee het plan wordt uitgevoerd alles te maken. Zo moet er eerst een haalbaarheidsstudie gedaan worden naar de financiering van het duurzaamheidscentrum. Ook zijn er particuliere plannen voor een paar zgn autarkische woningen. De commissie Ontwikkeling die de plannen heeft besproken voor dat het inspraaktraject start wilde de mogelijkheid van (duurzame) woningbouw niet per definitie uitsluiten. Ook hierover kunnen alle geïnteresseerden en belanghebbenden zich in het inspraakproces nog eens uitspreken.
Lukas Mulder