In de Bakeneeserkerk powerpoint presentatie
In de Bakeneeserkerk powerpoint presentatie

Interessante lezing stadsarcheoloog Anja van Zalinge

Het Afdelingsbestuur  organiseerde op 9 maart 2019 een bijeenkomst.
'Archeologie in Haarlem' is het thema van de lezing van stadsarcheoloog Anja van Zalinge. In de prachtig gerestaureerde Bakenesserkerk waar sinds 2010 de Archeologische Dienst een expositieruimte voor archeologische vondsten in Haarlem- en het bureau en de werkplaats- heeft.

Als een bouwproject een bodemverstoring met zich meebrengt moet er een archeologisch rapport gemaakt worden rond de vraag of er behoudenswaardige archeologische resten aanwezig (kunnen) zijn.Met enige galm in de kerk beluisteren 20 GroenLinksers het verhaal van de stadsarcheoloog vanuit ongemakkelijke en krakende kerkbanken. Uiteraard neemt Anja de toehoorders mee in de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkeling van Haarlem.
Van Zalinge vertelt aan de hand van een voorbeeld hoe het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd.

De casus is de aanvraag voor het aanbrengen van ondergrondse afvalbakken in de stad met gaten van 2 bij 2 bij 2. Op 50cm diep begint al de mogelijkheid van archeologische vondsten die tot ons erfgoed behoren. Zeker op locaties in de binnenstad worden boringen verricht of sleuven gegraven die worden onderzocht en gearchiveerd. Dat er skeletten gevonden zouden worden op de locatie Botermarkt was van tevoren bekend.

Na de inleiding mochten de aanwezigen vondsten bevoelen en bekijken om te deduceren wat de functie geweest zou kunnen zijn en te schatten uit welke eeuw het afkomstig is.

Daarna werd nog koffie gedronken in de Toneelschuur met mogelijkheid om het bestuur en fractievoorzitter Jasper Drost vragen te stellen.

 

De Archeologische Werkgroep Haarlem (AWH) komt elke woensdagavond in de Bakenesserkerk bij elkaar. Er is altijd plaats voor enthousiaste nieuwe vrijwilligers. Je hoeft echt geen kenner te zijn om mee te helpen bij het uitwerken van oude opgravingen en puzzelen met scherven en deze aaneenplakken. Onder begeleiding van ervaren leden leer je de kneepjes van het vak.

Beschrijf de voorwerpen
Beschrijf de voorwerpen
Is dit een soepketel van aardewerk? Pieter Postmus gefotografeert door Dik Bol
Is dit een soepketel van aardewerk? Pieter Postmus gefotografeert door Dik Bol