“Dit college wil de kool en de geit sparen, ……maar wij vragen een uitspraak Kool of Geit” Ze verweet het college gebrek aan ruggengraat en het schofferen van de provincie. De provincie in de persoon van (inmiddels demissionaire) gedeputeerde Mooij heeft Haarlem herhaaldelijk uitstel verleend met juni 2009 als limiet. Tenda stelde, fel maar helder, dat de subsidie van de Provincie voor een oplossing van de Spaarnepassage nu dus naar een ander Noord Hollands openbaar vervoer project gaat. Tenda stelde een aantal vragen waarop wethouder Jan Nieuwenburg zijn antwoorden van papier las. Hij stelde dat er wel een besluit is genomen namelijk dat er gepraat gaat worden met Minister Eurlings over de financiële mogelijkheden. Tenda interrumpeerde dat er dus geen besluit is genomen en dat Haarlem zich belachelijk gaat maken bij de minister omdat die, zoals bestuurlijk gebruikelijk, alleen zal willen praten over een concreet projectvoorstel dat gesteund wordt door de raad.
Fractievoorzitter PvdA Zoon vroeg zich af waarover Tenda zich druk maakte en noemde de provinciale subsidie de “fooi van Mooij” (Dat klinkt wat vreemd uit de mond van de PvdA waarvan de fractie of de wethouder, als er subsidie valt te krijgen, anders altijd aandringen op haast in de besluitvorming en 104 miljoen is geen fooi te noemen als je niet al te rijk bent.)
Een motie van de oppositie met de uitspraak dat het college snel een besluit moet nemen werd in stemming gebracht. De motie werd verworpen
De collegepartijen SP, PvdA en VVD hebben eerder deze week duidelijk gemaakt dat ze, na twee jaar discussie en onderzoek geen tunnel willen. Het college heeft besloten de definitieve beslissing uit te stellen tot ná overleg met het rijk. Het Haarlems Dagblad noemde dit ‘de Haarlemse ziekte’: eindeloos kletsen en uiteindelijk niet beslissen.
De provincie Noord Holland wilde een tunnelproject voor toekomstbestendig busvervoer. Welke variant Haarlem ook zou kiezen, onder Provinciale leiding zou deze aanbesteed en gebouwd worden met de risico’s voor de Provincie. Haarlem zou wel flink in de buidel moeten tasten (lenen) en 18 miljoen moeten investeren. Maar in juni 2009 moest er een besluit genomen worden anders is het geld van de Provincie weg. Het college en de collegepartijen hebben nu de deadline overschreden, waardoor Haarlem nog maar weinig kans maakt op subsidie voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer.
10 Maanden voor de verkiezingen hebben de college partijen behoefte aan rust. Zij dekken de aftocht met het besluit om breder te kijken naar bereikbaarheid en halen daar van alles bij zoals de Mariatunnel (tunnel schipholweg-Westelijke randweg), vertramming Zuidtangent (altijd al het plan) en andere aansluitingen van HOV.
Het college zegt in haar besluit dat ze eerst nagaat of de financiële dekking wel geregeld is over de mogelijke oplossing voor de Spaarnepassage in de vorm van een middellange tunnel volgens tracé A en dan met de minister gaat praten over de haalbaarheid voor ze een besluit aan de gemeenteraad voorlegt.
Jur Visser van het CDA stelde dat er in drie jaar niets is bereikt door dit College. Bij het Rijk valt op deze manier niets meer te halen. “De pvdA wil een brug, de SP wil niets zodra de tribune piept en de VVD is verdeeld.”
De fractieleider VVD bestreed dat laatste.
Pieter Elbers- SP reageerde gebeten en gebruikte de term ‘Provinciale chantage’ Maar reageerde op een vraag met de uitspraak dat als minister Eurling 200 miljoen geeft voor een tunnel dat het dan kan van de SP als het maar geen problemen oplevert in een buurt. De PvdA stelt dat ze voor vertramming is en voor A het huidige tracé, “maar we lopen niet achter het geld voor Mooij aan”.
De Actiepartij verweet het college slappe knieën en gebrek aan lef want dit is zelfs voor Madurodam beschamend. Had het voorstel van de Actiepartij gevolgd voor een referendum over dit punt; stelde Sjaak Vrugt.