Afgelopen zaterdag verzamelden zich jonge GroenLinks raadsleden uit het hele land in het Stadhuis in Utrecht. Deze dag werd georganiseerd door GroenLinks Haarlem (Robbert Berkhout en Jasper Drost) en DWARS. 

Vorig jaar bij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen raakten Robbert en Jasper, (schrijvers van dit verslag), in gesprek met Jesse Klaver over nieuwe jonge raadsleden en waar je allemaal tegenaan loopt.

Zaterdag 25 April was het zover. Dankzij de Utrechtse GroenLinks fractie hadden we de hele dag de (overigens erg mooie en moderne) raadszaal in het stadhuis van Utrecht tot onze beschikking. En er stond ons een intensief programma te wachten.

Het startschot werd gegeven door Frits Lintmeijer, oud-GroenLinks-wethouder in Utrecht en toekomstig senator in de eerste kamer. Hij gaf een presentatie over GroenLinks Utrecht als stabiele machtspartij. Hoe GroenLinks in Utrecht de afgelopen 25 jaar heeft aangetoond dat GroenLinks een bestuurspartij kan zijn en verantwoordelijkheid kan dragen. Al 25 jaar is GroenLinks ontzettend stabiel vertegenwoordigd in de raad. Frits gaf hier een aantal redenen voor en gaf ook aandachtspunten en tips mee aan de raadsleden van de kleinere fracties in het land. 

Hierna ging het ochtendprogramma verder, onder leiding van DWARS' er Max Tollenaar bogen we ons, na een voorstelrondje, over de vraag hoe je je als jong raadslid nu het best kan profileren. Kies je bewust een jong imago of juist niet. Focus je je juist op jongeren-thema’s of specialiseer je je op een onderwerp om juist niet met dat jonge image geassocieerd te worden. Interessant om te zien was hoe verschillend iedereen hier toch in stond. Blijf vooral bij jezelf; leek de uitkomst.

Daarna ging het over de profilering van GroenLinks. Vinden we de keuze voor de thema's werk, zorg en schone energie de juiste of is het teveel. Ook hier waren de meningen over verdeelt. We constateerden dat GroenLinksers de natuurlijke neiging hebben om nu eenmaal overal een mening over te hebben maar of dit dan ook duidelijkheid biedt wat betreft de gekozen koers voor de kiezers, daar was geen unanieme instemming over. Waar wel iedereen het over eens was is dat GroenLinks de partij is die kiest voor een duurzame toekomst waarin iedereen meedoet. 

Ook hadden we het over de ondersteuning van raadsleden en de begeleiding door GroenLinks. Hieruit kwam naar voren dat we echt nog stappen kunnen zetten als het gaat om kennisdeling. We hoeven niet per fractie steeds het wiel uit te vinden, we hebben vaak te maken met overeenkomstige onderwerpen dus daarin kunnen we elkaar helpen. Ook kan een goede en snelle afstemming met Den Haag of de Provincies ontzettend helpen als het om landelijke thema's gaat. 

Na de lunch gingen we door met het middagprogramma en de eerste spreker was Pieter Paul Verheggen. Pieter Paul is de directeur van onderzoeks- en adviesbureau Motivaction. Hij gaf ons een presentatie over bepalende mentaliteits-trends in de Nederlandse samenleving in de afgelopen jaren. Hierin zijn acht opvallende soms paradoxale trends te ontwarren: Collectief ervaren, traditionalisering, versobering, de 'global village', tolerantie, de opkomst van een prestatiesamenleving, een toenemende mate van geweldsfascinatie en een hiërarchiebehoefte. Vervolgens splitsten de raadsleden zich op in twee groepen om te brainstormen wat dit nu voor GroenLinks betekent. Hier kwamen interessante gedachtes uit naar voren. Om een paar voorbeelden te geven: het gevolg van een prestatiesamenleving is de toename van druk met onder andere stress en burn-outs. Dit vind op steeds jongere leeftijd plaats. Let hierop bij bijvoorbeeld Cito-toetsen of lotingen. 

Andere vragen waren of wij als GroenLinks ook niet meer een geheel moeten vormen, een collectievere partij waarin we meer uitwisselen en delen met elkaar. Een laatste voorbeeld had te maken met de versoberingstrend. Dit is niet hetzelfde als verduurzaming uit idealistische ontwikkelingen maar vooral een mentaliteitsverandering waarin consumptie terugloopt en mensen vooral vanuit praktische overwegingen minder nieuwe spullen aanschaffen en minder weggooien. 

Het laatste onderdeel van de dag was een mediaworkshop onder leiding van Jesse Klaver en zijn persvoorlichter Diederik ten Cate. Hoe ga je nu precies met de media om en hoe kan je dat beter doen. Tip 1: Ga niet zitten wachten of jouw quote geplaatst wordt maar stuur jouw persbericht op. Tip 2: Kies je moment of gebruik het momentum. Tip 3: Zorg dat je de eerste bent. Wacht niet in de raad tot alles al gezegd is. En tot slot tip 4: Herhaal je boodschap. Dit is overigens handiger voor korte quotes dan voor grote interviews. 

Na de sprekers bedankt te hebben sloten we de middag af met een borrel in een nabijgelegen café. De sfeer was zeer positief en iedereen was het er over eens dat deze bijeenkomst voor herhaling vatbaar is.