De Kadernota of Voorjaarsnota is een door het College opgestelde nota met daarin de uitgangspunten en grenzen voor de komende periode van vier jaar. Het gaat om de plannen en maatregelen, maar met de nadruk op de financiën. Binnen de kaders wordt in het najaar de begroting opgesteld. De raad kan door amendementen en moties wijzigingen of aanvullingen bewerkstelligen. Dit jaar is opgeroepen met minder moties te komen (vaak meer dan 100), vooralsnog zijn er zo’n 45 ingediend. De beschouwingen door de fractievoorzitters vindt plaats op volgorde van grootte en om en om coalitie en oppositie. Daarom komt Lukas Mulder als zesde aan de beurt.
Hij begint klein bij de Kleverlaan. Daar wil het College de dierenweide met geitjes offeren (het lijkt wel bijbels) en opening op zaterdag en zondag afschaffen en sparen op dierenvoeding. Lukas pleit: College doe dat niet, kom met een voorstel en los het op.
Lukas wijst op het feit dat we in een periode van grote verandering leven en in crises met o.a. grote Rijksbezuinigingen. Het College stelt voor in de komende twee jaar nog 8 miljoen extra te bezuinigen. Lukas zet daar vraagtekens bij, is het wel nodig en zo ja, wat wordt er dan bezuinigd? Dat moet bekend zijn voordat GLH instemt.

Lukas vervolgt met de vraag of het realistisch is om investeringen af te bouwen om de schuld te verminderen, het college moet het beargumenteren. We hebben geïnvesteerd in onderwijsgebouwen en hadden minder inkomsten uit Garages dan geraamd. Het College zegt dat bezuinigingen pijn gaan doen. Daarbij is interessant “voor wie”.

PvdA en GLH zijn minder streng qua financieel beleid. Het College heeft beloofd met een aanpak van de schuldenlast te komen maar dat is niet gebeurd, waar blijft dat? Voor bezuinigingen zit je met de VVD goed. Waarop Sjaak roept: tenzij ze een extra parkeergarage en andere investeringen willen. Louise van Zetten voegt er aan toe dat ook D66 altijd veel heeft gedaan aan de schuldenaanpak. Waarop Sjaak vraagt : “wat dan?”.

 

Lukas stelde dat het college kennelijk naar een kleine flexibele organisatie wil, maar dan moet de bedrijfsvoering eerst goed zijn. Hoe klein wil je zijn? Hij vraagt waarom sommige gemeentelijke clusters/sectoren hun taakstellende bezuiniging niet hebben gehaald.

Over de transitie in het Sociaal Domein blijkt nog veel onduidelijkheid en het uitgangspunt ‘eigen kracht’ kan ook te ver doorslaan.

Lukas wil van het college weten hoe het staat met Schalkstad want daar zijn veel risico’s. Ook wil hij weten hoe het staat met de Oostradiaal o.a. het gebied rond station Spaarnwoude. Is de transitie naar een duurzame stad in 2030 ingedaald bij de verschillende gemeentelijk afdelingen?

GroenLinks heeft twee moties: een revolvingfund voor bedrijven die een lening kunnen krijgen voor duurzame investeringen en een motie die oproept het Millenniumbeleid handen en voeten te geven.

Een motie inzake buurtbemiddeling blijft liggen in afwachting van de reactie van het college op de motie buurbemiddeling van de SP.

Daarna leest Lukas met enige aarzeling een cynisch gedicht van Nico Scheepmaker voor.

Het gaat over politiek die onbetrouwbaar is en opportunistisch; een makkelijk baantje als fractieleider met wankele standpunten waarbij je de burger voor de gek houdt. Uiteraard bedoeld als waarschuwing en om aan te geven dat we juist betrouwbaar, eerlijk en principieel moeten zijn.

http://www.boekgrrls.nl/WoensdagGedichtdag/ScheepmakerNico.htm

De burgemeester stelt dat het een triest gedicht is terwijl het college juist zo open is.

Merijn begrijpt het gedicht als een oproep tot scherpte. Hij steunt de dierenweide Kleverlaan oproep. Hij hoorde Lukas ook afstand nemen van de strakke verdeling van bezuiniging per cluster. Lukas antwoordt dat streng beleid z’n grenzen kent en het een kwestie is van eerlijk delen maar dat je anderzijds onwilligheid niet moet belonen.

 

De SP Ronald Hiltemann, stelt dat er geen sprake is van herijking en dat het niet actueel is. Voor de SP is afschrijving schulden en Algemene reserve niet heilig. ( Rob de Jong VVD merkt op dat Algemene Reserve niet op de bank staat en in feite een lening is.) De SP is (achteraf) tegen het op afstand zetten van onderwijs met kritiek op de kwestie Teylercollege. Op buurtbemiddeling moet niet bezuinigd worden, de Waarderbrug moet in twee richtingen met een fietsbrug ernaast, De Oostelijke randweg moet er komen, de Amsterdamse vaart moet weer breed. De Jansweg moet twee richting worden en er moet meer geld naar achterstallig onderhoud.

 

D66 Louise van Zetten, vindt de kadernota moeilijk te doorgronden. Ze vindt dat er geen kerntakendiscussie hoeft te komen maar dat gewoon het coalitieakkoord moet worden uitgevoerd. Van Zetten is kritisch over gemeenschappelijke regelingen en tevreden over het Sociale Domein en de Fly-over. D66 wil meer geld voor onderhoud en daar slim en pragmatisch miljoenen voor sparen Wat haar kritiek oplevert van Actiepartij en PvdA. D66 vindt de 2x 8 miljoen extra bezuiniging prima. Terwijl ze een dropje kauwt, stelt ze dat er minder externe inhuur moet zijn, vraagt naar verhoging rioolheffing en is tegen fiscaliseren van het parkeren en tegen een fietsbrug naast de Waarderbrug.

 

CDA Merijn Snoek, haalt de tulpencrisis van 367 jaar geleden aan. Hij wil beginnen met bezuinigen op externe inhuur in 2014 en niet in 2018. Hij is tegen sluiting van de Stadskweektuin en de dierenweide daar. Hij stelt voor een bereikbaarheidsfond op te richten uit de parkeeropbrengsten voor fietsparkeren, autogarage Oost en het regionaal bereikbaarheidsfonds. Hij wil geld uit de algemene reserve reserveren voor achterstallig onderhoud. 9 auto’s van de gemeente hebben geen boekwaarde dus kunnen verloot worden onder sportclubs. De burgemeester kijkt daar niet vrolijk bij.

 

De PvdA, Joyce Langenacker wil een betrouwbare partner zijn, investeren in mensen en samenwerken. Ondergrondse containers moeten verder aangebracht worden, cultuur moet gevestigd worden in de Waarderpolder en de rode loper moet doorgetrokken naar Noord. De PvdA maakt een voorbehoud bij de extra bezuinigingen. De gemeente moet stagiaires en trainees plek geven. De gemeente moet ZZPers met minimum inkomen helpen. Betaalbaar wonen stimuleren via energiezuinige huizen. Meer veiligheid organiseren in de wijken o.a. in Schalkwijk. De PvdA wil samenwerken in de regio eventueel met fusie en grenscorrectie.

Lukas vraagt of de PvdA niet bang is voor een verkeerde indruk bij de buren en vraagt reactie van de burgemeester, Deze zegt dat hij het nooit zou zeggen, bovendien is het de portefeuille van Cassee. Voorganger Pop heeft het 10 jaar geleden gezegd en is door de buren 10 jaar niet meer aangekeken. Louise van Zetten noemt dit een olifant in de porseleinkast onderwerp.

De PvdA wil de verjaardag van de stad vieren op 23 november (een initiatief van Heiliegers). En een Europadag op 9 mei. Ze geeft de burgemeester een Europese vlag met een kleine Nederlandse vlag als inzet. Graag wil de PvdA een stedenband met een Marokkaanse stad.

 

Sjaak Aktiepartij, houdt een aanvankelijk negatief verhaal over bankenmaffia en ziekelijk kapitalisme. Hij wil Haarlemmers vragen waar op bezuinigd moet worden en waar in geïnvesteerd. Hij is tegen geldverspilling aan bijvoorbeeld de herinrichting stationsplein. De recessie biedt kansen. Geen onzinnige kantorenbouw meer, op die kavels kunnen zorgwoningen komen en kan voedsel verbouwd worden en kunnen speelterreintjes komen. De Aktiepartij wil solidariteit oppoetsen. Meer doen met groen, Oosteuropese muzikanten situatie onderzoeken, straathoekwerkers voor jongeren en minder bezuinigen op sociaal.

Thuiszorg moet anders en bij Buuf moet ook wederkerigheid worden ingevoerd. Sjaak dient voor de vierde keer zijn motie “Prohef” in.

 

VVD Rob de Jong, wil bezuinigingen niet afwentelen op de toerist door de toeristenbelasting te verhogen. Hij wil de OZB niet verhogen en snel gemeentelijk vastgoed verkopen via een makelaar. Hij stelt dat bereikbaarheid een groot probleem is en niet beeldvorming, zoals wethouder van Doorn en zijn topambtenaar zeiden. De Schoterbrug moet twee keer twee rijstroken worden. De VVD is ongeduldig omdat een haalbaarheidonderzoek naar het doortrekken van de Prins Bernhardlaan is toegezegd. Joyce, PvdA wijst op de regionale bereikbaarheidsplannen waar dat onder valt. De VVD is tegen fiscaliseren van parkeren want ‘die auto is geen melkkoe’. VVD wil meer geld naar onderhoud. De VVD is heel erg tevreden over het sociaal beleid, vooral de zelfredzaamheid daarin. Kunst en Cultuur is belangrijk met name het ondernemerschap bij kunstenaars en cultuurinstellingen daarover komt de VVD met een motie; ze moeten aangeven hoe en of ze gezocht hebben naar andere financiering. Dat levert kritische geluiden op. Lukas stelt dat cultuur produceren al lastig is, nu moeten ze bewijzen dat ze economische spinn-off hebben? Joyce stelt: ze doen toch al veel aan verantwoording. Mirjam Otten VVD(ex-Trots) stelt dat het nu “te vrijblijvend is”.

 

50+ Schrama, klaagt dat er niet naar zijn suggesties voor boekhouden en bezuinigingen wordt geluisterd. Hij kondigt een initiatief digitalisering van de zorg aan. Camera’s bij de cliënt. Hij dient een motie over leegstand in, maar wordt er op gewezen dat vorige week net een motie daarover van de aktiepartij is aangenomen.

 

Fedde Reeskamp. Stelt dat snijden in de organisatie onvoldoende lukt. Hij stelt voor om de schulden af te lossen in 25 – 35 jaar zoals ook Chris van Velzen al voorstelde.