Donderdag is de kadernota vastgesteld door de meerderheid van de raad, zonder steun van VVD en CU. De partijen van de coalitie: D66, PvdA, GLH, CDA dienen geen moties of amendementen in. Van de 43 moties vanuit de oppositie zijn zes moties een vervanging van een eerder ingediend motie ( die worden ingetrokken). Daarbuiten worden nog eens 16 moties ingetrokken. Vaak omdat de betrokken wethouder de motie ‘overnam’ omdat het ‘staand beleid’ is, omdat hij/zij het meeneemt in het beleid, omdat er binnenkort een notitie over komt of binnenkort behandeling in de commissie volgt. Maar een aantal moties werd ook ingetrokken omdat de indiener voorzag dat er geen meerderheid vóór zou stemmen. Negen moties worden aangenomen.

Een ingediende motie wordt op papier samengevat en van een advies van het college voorzien. Dat wordt ambtelijk voorbereid. Soms kan een zin in de motie te scherp geformuleerd zijn of een datum niet haalbaar om het predicaat: “Het college ontraadt de motie” te krijgen. Maar dat predicaat wordt ook gezet op een voorstel dat in feite niet nieuw is maar al onderdeel is van het gemeentelijk beleid; het zogeheten ‘staand beleid’. Het college krijgt van oppositie en coalitie voorafgaand aan de stemmingen het verwijt alles af te wijzen. De coalitie gunt het de oppositie om op onderdelen te kunnen scoren en vindt dat ook bij een nieuwe bestuursstijl horen. De burgemeester legt de systematiek uit en belooft om een volgende keer bij ‘staand beleid’ niet de term ‘ontraden’ te gebruiken maar ‘overnemen’.

De burgemeester vindt de motie “Iedere Haarlemmer is ons even lief” overbodig. Deze vraagt om een beleidsnotitie over maatregelen die de gemeente onderneemt om te voorkomen dat ze samenwerkt bij arbeidsbemiddeling of contracten met bedrijven/instellingen die discrimineren. De burgemeester stelt dat de wet daar duidelijk in is en als het aan de orde is het Anti-disciminatieburo wordt ingeschakeld. Hij maakt zijn weerstand concreet door te zeggen dat het 1 A-4tje wordt. De motie wordt met grote meerderheid aangenomen.

Wethouder Cassee neemt de moties door en geeft aan dat bij 1 motie hij akkoord is als de deadline later is en van een ander dat hij het voorstel als pilotproject wil oppakken.

Deze wethouder van financiën wordt door D66 Van Zetten aangesproken op een toegezegd bedrag van tachtigduizend per jaar voor groen en bomen in het vorige college. Hij moet toegeven dat deze in 2012 niet is uitgegeven en dat er nog maar veertigduizend over is. Hij zegt toe in de volgende Bestuursrapportage dit te bekijken.

De motie “Gemeentelijk vastgoed: eenmaal, andermaal onder controle”Laatste keer! 2” die Cassee opdraagt om de raad nauwkeurig te informeren hoe het gemeentelijk vastgoed er voor staat, wordt raadsbreed aangenomen.

Daarna verwijst Cassee inzake een motie van de SP naar de tekst op schrift (advies college). SP Garritsen wijst er op dat hij mondeling in de tweede termijn nieuwe elementen heeft genoemd dus daar graag een reactie op wil. Inmiddels is Cassee gaan zitten en zegt iets dat niet verstaanbaar is, waarop de voorzitter meldt dat de wethouder verwijst naar de tekst. Garritsen protesteert en vraagt nogmaals om een reactie. Daarvoor toont Cassee zich doof. Ook voor de vraag om toe te lichten waarom hij niet antwoordt. Vanaf de tribune is er alle begrip voor de boosheid van Garritsen. Deze zet zijn verontwaardiging later om in een motie van treurnis. Dat wordt, behalve door de VVD, gezien als een te zwaar middel en krijgt dus alleen steun van SP en VVD. Het plaatst al met al een domper op de sfeer tijdens de kadernotabehandeling.

Wethouder Cora-Yfke Sikkema begint vrolijk aan de beantwoording van vragen inzake haar portefeuille en commentaar op moties.

Ze begint met de ludieke motie van de gelegenheidsfractie NLMP NietLullenMaarPoetsen. Er volgt op deze site nog een artikel door één van de daders van de aanleg van een illegale zebra. De wethouder is teleurgesteld dat de zebra door de daders weer weggepoetst wordt met een niet milieuvriendelijk schoonmaakmiddel. Zij geeft de burgemeester het woord over de strafbaarheid. Die wilde wel een leuk taakstrafje verzinnen maar is van mening dat deze ludieke actie eenmalig moet zijn. Cora-Yfke wil met de gelegenheidsfractie op het nabijgelegen terras gaan zitten om de situatie te bespreken.

De motie “Handen af van de markt op de Dreef” ontraadt Sikkema. Op het herinrichtingsplan zijn zienswijzen ingediend, deze moeten eigenlijk eerst worden behandeld en beoordeeld voordat een besluit genomen kan worden. De raad volgt haar advies niet. Zonder steun van PvdA en GroenLinks neemt een meerderheid de motie aan die wil dat de markt in de huidige vorm (twee rij kramen i.p.v. 1) blijft bestaan.

Het onderhoud Molenwijk komt terug in de commissie. 1 x Per jaar een ‘black-spot’ aanpakken zal gebeuren als dat in het budget past.

Het gebruik van stadslandbouw op tijdelijk braakliggende terreinen, dus niet op volkstuinen die men huurt, zal in ieder geval het eerste jaar gratis zijn in afwachting van afspraken met de belastingsdienst.

Wethouder Langenacker heeft geen moeite met de motie “Voor Wie is die volle Spaarpot bedoeld? (2)" over de WWB-reserve omdat het al staand beleid is dat dit ingezet wordt voor mensen in de bijstand en niet naar de algemene reserve gaat.

Langenacker wil de motie “Bewaak de betaalbare woningbouw” overnemen die haar opdraagt bij elk project aan te geven wat het op termijn betekent voor het totaal aantal sociale huurwoningen in de stad. De motie wordt aangenomen (zonder steun van de VVD).

Wethouder van der Hoek stelt dat er al eerder is gesproken over de ombudsfunctie en dat er een notitie aankomt. Maar de raad neemt de motie “Onafhankelijke ombudsfunctie Sociaal Domein” bijna raadsbreed (zonder CDA) aan. De term ‘…functie’ geeft de wethouder enige ruimte.

Meerdere raadsleden uiten kritiek op de website,met name de toegankelijkheid/vindbaarheid van de stukken wat voorheen het zogeheten BIS was..

De motie “Van de Wijk van de Raad, Samen Haarlem” is een motie die gericht is aan de raad en niet aan het college. De motie wil als raad of commissie minimaal1 keer per jaar een bijeenkomst met de wijkraden en andere bewonersinitiatieven. De motie wordt bijna raadsbreed aangenomen. De Aktiepartij stemt tegen omdat er al voldoende contacten zijn met de wijkraden en deze de weg naar de raad kennen. Op zich geldt dat voor GroenLinks ook, de raadsleden hebben elk een aantal wijken als aandachtsgebied en ze bezoeken regelmatig vergaderingen van wijkraden, lezen wijkkranten om zo op de hoogte te blijven van wat er speelt. Ook bezoeken wijkraden het GLH-spreekuur.