GroenLinks Haarlem fractievoorzitter Lukas Mulder startte als eerste spreker met zijn beschouwingen op de Kadernota.
Lukas sprak o.a. over het afwijzen door het college van de korte (HOV)tunnel die de zuidtangent onder-het-Spaarne-door, vanaf de Schipholweg naar de binnenstad moet brengen. Bij de bereikbaarheidsdiscussie die nu wordt opgezet moet het college niet weer de auto de stad in trekken. Want het beleid van de binnenstad autoluw werkt goed. Kijk maar naar tevreden ondernemers in de Zijlstraat. Lukas stelde dat de discussie over Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) kennelijk voor niets is gevoerd en wees er op dat een tunnel noodzakelijk is om op termijn de zuidtangentbus te vervangen door een tram. In de bereikbaarheidsdiscussie is de zogeheten Mariatunnel (Van Schipholweg/Buitenrustbrug naar Westelijke Randweg) een afleidingsmanoeuvre. We moeten inzetten op OV en Transferium (waar je kunt overstappen van auto in OV).

Lukas Mulder wees op de klimaatcrisis waarvan de aanpak in Haarlem in de steigers staat. Energie besparing is belangrijk, Datacentra (waar computerservers staan waarop internetsites staan) zijn energieverslinders omdat ze o.a. gekoeld moeten worden. Evoswitsch een datacentrum in de Waarderpolder is energiezuinig bezig. Breng de gemeentesite onder in een energiezuinig datacentrum zoals EvoSwitch is een voorstel.

Lukas wees op het belang van sociale cohesie en is van mening dat aan jongeren ruimte gegeven moet worden, ook in de vorm van een Honk. Jongeren moeten aan stage en aan werk geholpen worden.

Sommige bewoners worden voor overleg en inspraak niet bereikt omdat ze zich afkeren van de politiek en de gemeente o.a. PVV stemmers. Die moeten toch op één of andere wijze betroken worden.

Een heel klein idee op het gebied van Sociale cohesie is een Vindhek. Op deze plek kunnen gevonden voorwerpen aan een hekwerk worden opgehangen, met een bankje erbij. Daarover diende GLH een motie in.

Lukas wees op het belang van groen en stelde dat er een eind moet komen aan het bebouwen van parkjes en sportvelden. De grenzen van bouwen in het groen in de stad en ook aan de randen is bereikt. De woningbehoefte is niet meer alleen binnen de grens van Haarlem op te lossen maar het moet opgelost worden met en in de regio.