Donderdag 30 juni 24.00 uur werd de kadernotabehandeling afgesloten. Twee keer was er gejuich op de publieke tribune voor (kleine) succesjes, aangenomen moties, betreffende VIVA-vrouwen en Teylercollege leerlingen en ouders. De kadernota werd vastgesteld door een raadsmeerderheid met tegenstem van SP, Trots, Aktiepartij, Haarlem+. Het CDA stemde voor; met uitsluiting van het subsidiedeel. Er werden 73 moties en amendementen ingediend. 12 werden ingetrokken. 21 Moties of amendementen werden aangenomen, allen met steun van GroenLinks. 38 moties of amendementen werden verworpen. Over 1 amendement moet herstemming plaatsvinden omdat de stemmen staakten en 1 motie werd aangehouden.

In de tweede termijn van de raad diende de SP twee moties in waarover in de vorige raad al beslissingen waren genomen, dus kregen ze het verwijt te laat te reageren.
De SP verdedigde haar motie om de raadsleden 10% van hun raadsvergoeding/loon in te laten leveren en 6% van het fractiebudget en het geld voor welzijn en cultuur in te zetten. De SP was de enige die uiteindelijk voor deze motie stemde. De Aktiepartij vond dit voorstel gezocht. VVD-er Wybren van Haga vond het populistisch en stelde dat hij als benjamin van de raad respect heeft voor raadleden die zo lang, zo veel werk doen voor een hondenfooi. “Ik  heb nog nooit zo weinig verdiend voor de gewerkte uren” PvdA en GroenLinks gaven aan dat ze niet in de individuele portemonnee van de raadsleden kunnen kijken wat het effect zou zijn. Het college verwees naar onderzoek van de commissie Dijkstal die concludeerde dat het loon aan de lage kant is. Hiltermann SP gaf D66 gelijk die verwees naar het vertrek van SP raadsleden in vorige perioden, juist vanwege de grote afdracht (aan de eigen partij). CDA Snoek stelde dat tot zijn verbazing raadsleden weggezet worden als zakkenvullers en dat met dit voorstel dat verkeerde beeld wordt bevestigd. Louise van Zetten: het is georganiseerde jalousie en populisme.

 

Merijn Snoek CDA geeft de coalitie compliment voor het amendement waarmee de subsidies gewijzigd worden en grote bezuiniging op moderne kunst voorkomen, “dot voorstel is beter dan dat van het college”. Hoewel hij kritiek heeft op gebrek aan overleg met organisaties die in het voorstel minder geld krijgen.

Merijn legt uit dat hij met een fietslift bij de fietskelder bedoeld een rollende band op de helling. Hij geeft Rob van Doorn een compliment voor de posteractie “Voer de meeuwen niet”. Louise D66 merkt op dat zij liever inzet van een roofvogel had gezien.

 

Joyce Langenacker PvdA geeft kritiek op het bereikbaarheid en parkeer plan van de VVD. “U wilt een extra parkeergarage, maar wij zeggen: zorg eerst dat de bestaande parkeergarages goed lopen”.

 

Tenda Hoffmans stelt dat WMO reserves voor WMO moeten blijven en dat GL de CDA-motie over leerlingenvervoer zal steunen. Zij reageert op de kritiek van het CDA op de extra korting van enkele organisaties in het coalitie-amendement. We hebben bijvoorbeeld het specifieke bedrag voor de eettafels wegbezuinigd omdat die gefinancierd kunnen worden uit het ouderenbudget

 

Sjaak Aktiepartij; keert zich tegen de VVD-motie Berhardlaan en is verbaasd over de steun van GLH en PvdA. Rob de Jong van de VVD stelt dat het gaat om een haalbaarheidsstudie voor iets dat je bij betere economie over 20 jaar kunt realiseren.

De PvdA merkt op dat zij de Pr. Bernhardlaanmotie mee blijft indienen. Het is een verhouding verhaal. De PvdA wil de Amsterdamsevaart terug geven aan bewoners. De burgemeester voegt toe “en al die bewoners die daarlangs de stad uit gaan.” Tenda vraagt zich af of zij daar een politiek puntje hoort. De burgemeester stelt dat hij er is voor alle Haarlemmers.

 

De burgemeester, heeft als voorzitter van de vergadering, VVD-er Rob de Jong vaak aangesproken met Rob van Doorn. Rob de Jong vindt dat niet erg want zij hebben vanwege van Doorn’s portefeuille vaak met elkaar te maken. Hij wil discussiëren over een parkeerfonds.

 

Haarlem plus dhr. Shrama roept discussie op over het feit dat hij stelt dat dè ouderen hulp behoeven, zeker nadat hij noemt ouderen te zien vanaf 50 jaar. Joyce verwijst naar de zeer zelfredzame 70 jarige in fractie. Hij dient een motie in om de subsidie voor de sportcoördinator Mutare af te schaffen.

 

Achterstallig onderhoud wordt door meerdere partijen genoemd als probleem dat aangepakt moet worden met voldoende geld.

 

Tweede termijn College

Wethouder Heiliegers stelt dat de voorziening voor Stadion Oostpoort gelijk is aan de gemaakte kosten dus dat er geen geld vrijvalt. Snoek en Vrugt vallen hem daarop boos aan omdat hij gister gezegd heeft dat er wel 1,4 vrijvalt. Heiliegers merkt op dat hij gezegd heeft dat hij het moet uitzoeken; met dit resultaat.

 

Wethouder Cassee zegt alles op alles te zullen zetten om op de Scheepmakersdijk niet te zullen slopen zonder te bouwen. Bouwen zal wel in fases gebeuren. (Sjaak Vrugt heeft een jas met de sticker “Slopen is een rechtse hobby”).

 

Wethouder Nieuwenburg toont zich geïrriteerd over wantrouwen uit de raad inzake Teylercollege en ID-banen. M.n. naar een bozige Otten van Trots die 1 van de 2 Teylercollege moties indiende. Over het leerlingenvervoer stelt hij vast dat de raad hem geen dekking levert om zaken te verbeteren. Snoek CDA is tevreden met de toezegging dat een besluit over leerlingenvervoer valt in 2013, na de herijking.

 

Wethouder Rob van Doorn neemt de motie Groen over. Onderzoek naar Pr. Bernhardlaan voert hij naar strekking en aard uit, alleen niet in drie maanden. Parkeren per minuut kan nu niet omdat de apparaten technisch niet met minder dan 8 minuten kunnen rekenen, maar met nieuwe apparaten, na afschrijving, zal het wel kunnen. In de fietskelder moeten alle fietsen terecht kunnen, als het te vol is worden weesfietsen aangepakt. Achterstallig onderhoud gaat aangepakt worden volgens scenario 2 a. Dus ook na 2013 blijft onderhoud op niveau Een ongelovige Pea Bosma VVD vraagt tot twee keer toe bevestiging van die toezegging. Er komt een plan van aanpak Millenniumgemeente.

 

Jack vd Hoek stelt dat hij VIVA-vrouwen begrijpt; maar als opdrachtgever krijgt Haarlem waar voor haar geld, zorg wordt geleverd en er is geen aanleiding voor een onderzoek. Er is geen explosie van klachten van klanten. “We monitoren de situatie. We betalen een faire prijs.” Helaas is in het contract de salarisschaal niet vastgelegd dus is er voor de gemeente geen mogelijkheid om VIVA aan te klagen vanwege niet nakomen van afspraken. Hij stelt dat het goed is dat de bond het loonconflict aan de rechter voorlegt. Siebel Özögul maakt met luidde, ietwat agressieve, stem de wethouder het verwijt niet genoeg te doen. Later overhandigt zij de wethouder een contract zonder taakomschrijving en signalering. Wouter Rutte toont zijn verbazing dat er niets wordt vernomen van de Raad van Toezicht van VIVA.
De SP is tegen experimenten met andere vormen van thuiszorg, maar de wethouder stelt dat voorganger Hilde vd Molen SP, die mogelijkheid in het contract heeft opgenomen.