Directeur Urgenda op MVO Congres
Directeur Urgenda op MVO Congres

Kansen voor ondernemers voor een duurzame economie in Haarlem

(Column Melissa Oosterbroek) Klimaatcrisis is niet alleen kommer en kwel. Vorige week riep de gemeenteraad #Haarlem de #klimaatcrisis uit en gaf direct daarna concrete handvatten mee om deze crisis te beslechten door aan het college te vragen de lokale maatregelen binnen het #Urgenda 40 puntenplan uit te voeren.
Gister kwam Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland met een prijsvraag om de Urgenda doelen alsnog te halen. Het klinkt een beetje raar om een oordeel van het hooggerechtshof op deze manier op te lossen. Echter brengt dit wel weer een kans voor de ondernemers in Haarlem die nog op zoek zijn naar co financiering om de #klimaatdoelen van Parijs wel te halen.
 

De keuze voor een prijsvraag heeft waarschijnlijk ook veel te maken met de Europese regels dat we een onderneming niet te veel mogen subsidiëren (Max 30 procent van de gehele businesscase). Op deze manier valt de gift buiten de subsidie regels en kan het er daadwerkelijk voor zorgen dat bedrijven een stukje sneller hun plannen kunnen verwezenlijken. Ik ben op voorhand dus erg enthousiast en heb ook bij RVO.nl om de voorwaarden gevraagd. En stel je bent ondernemer in Haarlem op het gebied van duurzaamheid en wil eens wat meer in je eigen stad betekenen. Nou dan zou het best wel eens kunnen lonen om te kijken naar het 40 stappenplan van Urgenda en contact op te nemen met de beleidsadviseur Economie in Haarlem.

Aan de politiek in Haarlem ligt het niet want wij hebben het college met meerderheid verzocht om uitvoering te geven aan alle lokale maatregelen binnen het Urgenda 40 puntenplan! #ondernemers #haarlem #komopnou#duurzaamheid #economie #innovatie #verandering
#klimaatmiljoenen #groei

Wat dacht je van een bedrijf om klimaatinstallaties beter in te regelen bij bedrijven? Een detacheerbedrijf voor handhavers van de 5 jaar terugverdien tijd bespaar regel? 100 procent vegatarische catering? Adviesbureau voor CO2 vrije aanbesteding of CO2 klimaatladder? Bedrijf voor de implementatie van ledverlichting? Tweedehands elektrische fietsen en scooters winkel? Adviseur Duurzaam Bosbeheer? CV inregelaar particulieren? Groene dakdekker? Bandenspanner? (Voedsel) bossenbouwer? Olivijndeskundige? Hennepkweeker? Zonnedaken installateur? Of heb jij straks misschien een bedrijf in de (veenweide) vernatting? De toekomst is aan ons!

Meer informatie over de motie die vorige week is aangenomen:
https://gemeentebestuur.haarlem.nl/…/62-BIS-Motie-GLH-AP-D6…

Het 40 puntenplan van Urgenda:
https://haarlem.groenlinks.nl/…/de-gemeenteraad-haarlem-ste…

Kabinet schrijft wedstrijd uit:
https://www.parool.nl/…/kabinet-schrijft-wedstrijd-uit-voo…/