Voordat de klimaattop-trein station Haarlem binnendenderde hebben raadkandidaten van GroenLinks Haarlem flyers uitgedeeld aan reizigers.
Dansmariekes sprongen de trein uit en dansten zich warm. Daarna werd Marijke Vos, de wethouder Milieu van Amsterdam (GroenLinks) en organisator M Groen toegesproken door Maarten Divendal die, samen met de Groene Mug, het belang van klimaatmaatregelen onderstreepte namens de stad Haarlem. De treinreizigers kregen vervaardigde zonnebloemen die bewegen op zonnecellen cadeau van Haarlemse kinderen.
Er was tijd om met de deelnemers te praten. Zo vond er een gesprek plaats tussen Ruud Grondel (GL wethouder Diemen/voormalig wethouder Haarlem) met Tenda Hoffmans (GLHaarlem Lijstrekker), Lukas Mulder (Fractievoorzitter GLH en nr 2) en Karel van Broekhoven Milieudefensie Haarlem (voormalig GL Wethouder Haarlem
Zie de foto’s onderaan gemaakt door Klaas Strooker voorzitter GL Velsen.
De trein was bestickerd met wensen en boodschappen die Nederlanders hebben achtergelaten op de site www.beattheheatnow.nl, waardoor de trein één grote, rijdende petitie voor de Klimaattop is geworden.
Met de toer door Nederland ging via Amsterdam , Haarlem, Rotterdam, Breda, 's-Hertogenbosch en Nijmegen in Utrecht. De trein komt om 17.00u in Utrecht aan en daar begint dan het 'Beat the Heat Now-festival'. Om 21.00u loopt dit evenement tot een einde en zal de 'Kopenhagen-Express' noordwaarts vertrekken richting de Deense hoofdstad.
Want daar gaat het uiteindelijk om.
DE Klimaattop Kopenhagen
Tot 18 december 2009 vindt in de Deense hoofdstad Kopenhagen de beslissende klimaatconferentie plaats. Tijdens deze klimaattop moet door wereldleiders (officieel slechts door milieuministers) worden beslist over de uiteindelijke inhoud van het nieuwe internationale klimaatverdrag, dat het Kyoto -protocol (1997) dient te vervangen. Het nieuwe verdrag treedt in 2012 in werking en bevat concrete doelen voor 2020.
Het nieuwe klimaatverdrag moet de atmosferische concentratie broeikasgassen beperken om de temperatuurstijging beperkt te houden.
We hebben nu al te maken met een temperatuurstijging die zich in de toekomst zal voortzetten. Door deze opwarming zullen ijskappen smelten en zal ook de zeespiegel stijgen. Volgens het IPCC is nu in tal van gebieden sprake van meer extreme neerslag, meer droogte en meer hittegolven. Warme en droge gebieden kunnen te maken krijgen met verwoestijning. In het Caribisch gebied is ook sprake van een toename van de kracht van orkanen.
Directe emissiebeperking kan worden bereikt door energiebesparing en door (grootschalige) toepassing van duurzame energie.
Alle geïndustrialiseerde landen moeten in Kopenhagen emissiereductie aanvaarden.
Ontbossing, moet gestopt worden maar dat moet gefinancierd worden, net als de aanpassingen aan het klimaat die nodig zijn.