Dinsdagavond 15 februari was het druk in het Patronaatscafé. Kunstenaar Ruud Jansen droeg gedichten voor en liet via een beamer zijn schilderijen zien. Daarna volgden 3 verschillende verhalen die het thema van de avond 'Kunst/Cultuur in de stad en de kracht van het particulier initiatief’ verdieping gaven. Een krachtig particulier initiatief ‘De Lichtfabriek’ werd door Bert-Jan Schaminee toegelicht met 6 stellingen zoals: “De lichtfabriek heeft voor Haarlem een monument bewaard”. De oprichter en inrichter van Daisy Bell oefenruimtes voor bandjes sluit de wereld buiten en creëert een broedplaats die muziek ademt. Joke Breemouer, initiatiefneemster van de Haarlemse Kunstlijn, vertelde dat het allemaal draait om de kunstenaar en verkoop en het steeds opnieuw uitvinden van deze manifestatie.
Niels Jansen die de avond presenteerde somt cijfers op, over de effecten van kunst op de samenleving en m.n. de positieve effecten op de economie. Bert-Jan Schaminee directeur en mede initiatiefnemer van de Lichtfabriek legt uit wat er allemaal mogelijk is in het kale gebouw. Studenten van de MEM (Media en Entertainment Management) van InHolland lopen er stage. Feesten, presentaties en zelf uitvaarten, vinden er plaats, naast cabaret, concerten en TV opnamen. Bert-Jan vertelt trots dat Daphne Dekkers in het programma Hollands Next Model constant riep: “live vanuit de Lichtfabriek in Haarlem”. Ook het programma Dragon’s Den, werd bij hen opgenomen. Bert Jan stelt dat Dancefeesten in het verleden en de toekomst zorgen dat de binnenstad rustiger wordt na middernacht. Op frisfeestje (zonder alcohol en drugs) leert de jonge jeugd uitgaan.
De oprichter van Daisy Bell oefenruimtes op het Slachthuisterrein heeft eigenhandig de oude panden opgeknapt en er een muziek-broedplaats gecreëerd; waarbij er aan de bar alleen maar over muziek wordt gepraat en beginnende bandjes de kunst af kunnen kijken van de gevorderden. Met opzet worden de ruimten niet open gesteld voor buitenstaanders= niet muzikanten. Hij hoort al jaren van bouwplannen op het Slachthuisterrein maar volgt het niet meer. Hij heeft een rechtzaak lopen tegen zijn verhuurder Cobraspen.
Joke Breemouer is al 26 jaar actief met de Haarlemse Kunstlijn. Zo’n 200 kunstenaars presenteren zich aan de stad. Zij is handig geworden in het aanschrijven van fondsen en sponsors om het geheel te financieren. Geprobeerd wordt om allerlei locaties gratis te krijgen, zoals de Lichtfabriek. De Kunstlijnorganisatie stimuleert dat de kunstenaars zich door de locatie laten inspireren.
De avond werd positief afgesloten omdat niet de ‘sores’, maar de kracht van kunst, centraal stond op deze bijeenkomst. De drie initiatiefnemers hebben hun kracht laten zien en wat ze daarmee doen voor de stad. De vraag wat de stad voor hen kan doen, kwam minder aan bod.