GroenLinks, PvdA en SP hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen een lijstverbinding. Maar wat houdt dat in? En wat niet? Een korte uitleg.

Er zijn in Haarlem 39 zetels te verdelen. Elke partij zal op basis van het aantal gekregen stemmen een aantal zetels toegewezen krijgen. Maar dat past natuurlijk nooit precies. Er blijven bij elke partij stemmen ‘over’, die niet voldoende zijn voor een extra zetel. En er blijven daarmee ook zetels over: de zogenaamde restzetels.

Er zijn ingewikkelde formules om te bepalen hoe deze restzetels verdeeld worden. Eén van de manieren om daar als partij invloed op te hebben is het aangaan van lijstverbindingen. Partijen die zo’n verbinding aangaan tellen al hun ‘reststemmen’ bij elkaar op, om zo meer kans te maken dat de restzetels bij één van hen terecht komt. Als zo’n verbinding van partijen dan een restzetel toegewezen krijgt dan wordt die restzetel via een (alweer ingewikkelde) formule aan één van die partijen toegewezen.

 

Een lijstverbinding is dus geen inhoudelijke afspraak. GroenLinks neemt gewoon met haar eigen lijst deel aan de verkiezingen en krijgt haar zetels op basis van stemmen op GroenLinks. GroenLinks neemt vervolgens ook zelfstandig deel aan de coalitieonderhandelingen.

 

Een lijsterbinding gaat alleen over restzetels. GroenLinks heeft gekozen voor een lijstverbinding met de PvdA en de SP, omdat wij eventuele restzetels graag ‘links’ willen houden. We denken dat GroenLinks-stemmers liever een extra zetel bij de PvdA of de SP zien dan bij TON, de VVD of Forza.