GroenLinks Tweede Kamerlid/kandidaat Linda Voortman ontvangt 5 september een Manifest over de veranderingen in het Sociale Domein.
Taken van het Rijk, in het Sociale Domein, worden overgeheveld naar de gemeenten. De gemeenten moeten deze nieuwe taken binnenkort gaan uitvoeren. De GroenLinks-fracties uit de regio Zuid- en Midden Kennemerland hebben de voorgenomen maatregelen bestudeerd en daarover een Manifest opgesteld. De wetten zijn weliswaar uitgesteld maar dat betekent geen afstel.
De regio omvat de gemeenten: Heemstede, Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal, Velsen, Haarlemmerliede& Spaarnwoude, Beverwijk en Heemskerk/Uitgeest.
De sociale wetten en voorzieningen waar het over gaat zijn: de Wet Werken naar Vermogen, overheveling van taken als Jeugdzorg en de overheveling van begeleiding vanuit de AWBZ naar de WMO. Decentralisatie van Rijk naar gemeente, betekent voor de gemeenten dat zij een belangrijke rol krijgen. Met minder geld dan het Rijk uitgaf, krijgt de gemeente er nieuwe uitvoeringstaken bij. Per gemeente kunnen er andere accenten worden gelegd en andere procedures en methodes toegepast.
De maatregelen en voorgenomen landelijke wetgeving liggen nu stil vanwege de val van het kabinet.
De vijftien pijnlijkste bezuinigingen van het kabinet Rutte zijn, mede door GroenLinks, teruggedraaid of verzacht in het Lenteakkoord. Maar na de verkiezingen worden verdere beslissingen genomen die ongetwijfeld zullen lijken op de reeds voorgesteld wetgeving, hoewel: met iets latere invoerdatum. Daarom; stellen de GroenLinks fracties in de regio, is het zaak om niet af te wachten, maar de ophanden zijnde ontwikkelingen goed voor te bereiden. Daar zijn gemeenten mee bezig maar het is een verantwoordelijkheid die ook de regionale GroenLinks fracties politiek willen nemen.
De GroenLinksfracties stellen dat het gaat om Participeren, Perspectief en Preventie.
Uitgangspunt bij de veranderingen moet zijn dat er sprake is van Eigen regie zodat mensen zelf, zo veel als mogelijk, bepalen op welke wijze, al of niet, hulp of ondersteuning noodzakelijk/wenselijk is.
Zogeheten “Keukentafelgesprekken” om de compensatiebehoefte te inventariseren, goed georganiseerd, zijn daarin zeer belangrijk. Samen-redzaamheid waarbij de 'klant' bekeken moet worden in/met zijn omgeving. Ontschotting; de samenhang bekijken tussen wetten zodat ze elkaar steunen en niet belemmeren in het aanbieden van steun aan de participatie in de samenleving door de klant. Inclusief denken, dus iedereen moet, al of niet gehandicapt, kunnen participeren in de samenleving. Steun op wijk- en buurtniveau organiseren. En Cliëntparticipaties: mensen die te maken hebben met de Wet Werken naar Vermogen en/of de WMO, zijn de ervaringsdeskundigen, waar gemeenten veel van kunnen leren. Er moet dus niet alleen over mensen gesproken worden, maar zeker ook mèt mensen gepraat worden.
De gemeenten zullen de veranderingen op een heldere manier bekend moeten maken. Een goed communicatieplan is noodzakelijk. Inwoners kunnen straks de gemeente aanspreken op hun compensatieplicht. Dit betekent dat mensen met een beperking, een chronisch/psychisch probleem of een psychosociale probleem, die daardoor moeilijkheden bij zelfredzaamheid of maatschappelijke participatie ondervinden, door de gemeente worden geholpen die moeilijkheden zo veel mogelijk te compenseren. Dat is een fundamentele andere manier van denken.
GroenLinks zal inzetten op “samen”. Samen met mensen zoeken naar mogelijkheden. Samen met werkgevers belemmeringen wegnemen zodat zij werk kunnen geven naar vermogen.
Samenwerken met buurgemeenten. Alle GroenLinks afdelingen van Zuid- en Midden Kennemerland, pleiten er voor dat gemeenten zo veel als mogelijk op 1 lijn te zitten in het ontwikkelen van beleid.
Samenwerkingsverbanden aangaan met maatschappelijke organisaties. Gemeenten en maatschappelijke organisatie hebben elkaar nodig.
Samen, betekent voor GroenLinks eveneens dat er een belangrijke rol is weggelegd in straten, wijken en buurten, eigen netwerken als familie, vrienden en buren.
GroenLinks komt op voor alles wat kwetsbaar is. Mensen staan centraal. Gemeenten moeten zich dus niet laten leiden door geld of regels, maar door mensen. Geld is niets meer dan een middel om aan te wenden zodat mensen een passende plek in de samenleving hebben. Regels moeten ten dienste staan van mensen. Dit betekent dat er maatwerk geleverd moet worden om te zorgen dat mensen op tijd (preventief) en waar nodig, op weg geholpen worden om te kunnen participeren in de samenleving.
Linda Voorman stelt bij de overhandiging van het manifest door de GroenLinksfracties in de regio: “Afstemming tussen gemeenten is een goede zaak. Ik sta achter de uitgangspunten en kernwaarden die in het manifest worden genoemd.”