Safe Streets
Safe Streets

Maak van Haarlem een Safe Street gemeente

In de raad van 19 december is de motie ‘Maak van Haarlem een Safe Street gemeente’ aangenomen. Met deze motie gaat de gemeenteraad onderzoeken wat er voor nodig is om van Haarlem een Safe Street gemeente te maken.

Wat is een Safe Street Gemeente? In een Safe Streets Gemeente worden problemen rond veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte aangepakt, in samenwerking met relevante organisaties en vrouwen en meisjes zelf, onder andere door middel van onderzoek, bewustwording onder vrouwen én mannen en maatregelen in de openbare ruimte.
Vrouwen (iedereen) zouden zich altijd en overal veilig moeten kunnen voelen op straat. Helaas is dat niet het geval. Onderzoek in aantal Nederlandse steden toont aan dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes in de afgelopen 12 maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte.

    Een derde van de vrouwen en meisjes is daadwerkelijk ongewenst betast op straat, bij het uitgaan of in het openbaar vervoer. Uit de enquête uitgevoerd door vrouwenorganisaties Zonta Zuid Kennemerland en Soroptimist International Haarlem-Kennemerland in de periode van 25 november tot en met 6 december komt naar voren dat 54% van de Haarlemse vrouwen zich onveilig voelen op straat. Laten we daar wat aan doen!

    De Safe Street campagne is van UN women. In VN-verband hebben landen, waaronder Nederland, zich uitgesproken te zorgen voor veilige, inclusieve en toegankelijke openbare ruimtes. Sustainable Development Goal 11: Veilige openbare ruimtes. UN Women Nationaal Comité Nederland ondersteunt gemeenten bij het zorgen voor deze veilige openbare ruimtes. Eén van de manieren voor gemeenten is het worden van een 'Safe Streets gemeente'.

    Welke gemeentes zijn al Safe Street gemeentes in Nederland? Utrecht, Almere, Castricum, Heiloo, Zaanstad, Velsen, Emmen en eind november Amsterdam zijn nu Safe Streets gemeentes en UN Women is in gesprek met veel andere gemeentes. Hopelijk voegt Haarlem zich binnenkort bij dit rijtje nu de motie is aangenomen.

    • Roséanne TimmerAukes