Steeds meer Haarlemmers storen zich aan de toenemende vuurwerkoverlast rond Oud en Nieuw. De overlast wordt vooral veroorzaakt door zeer harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat.
GroenLinks Haarlem stelt met 14 andere fracties een ‘vuurwerk-meldpunt’ in, omdat zij graag wil weten wat mensen als overlast ervaren, waar en wanneer. Op de website http://vuurwerkoverlast.nl/ kunnen mensen hun melding kwijt.
De eerste meldingen uit Haarlem zijn al geregistreerd: “nu al elke avond harde knallen”
“Begon al in november, belachelijk. In het hele Park zit geen vogel meer” “Het ergste vind ik de knallen voor mijn hond … ik zie gewoon kinderen van 12/13 jaar met zo'n gevaarlijk vuurwerk spelen, ik moet er niet aan denken als het mis gaat!”
“Al vanaf september…..De kinderen zijn er bang van en vluchten naar binnen.”
Jaarlijks zorgt vuurwerk voor miljoenen euro's aan schade en honderden gewonden. Daarom hebben 15 lokale GroenLinks-fracties waaronder Haarlem, het initiatief genomen voor het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dat initiatief wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.
Vuurwerk wordt ingezet om de feestvreugde te verhogen. Er wordt feestelijk “verlichting gecreëerd” in het donker. Vuurwerk heeft echter ook een donkere kant. Veel mensen, en zeker veel dieren, schrikken telkens wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Bovendien veroorzaakt het maken en afsteken van vuurwerk schade aan het milieu, door zware metalen en gassen. De openbare ruimte raakt vervuild en er kan persoonlijke en materiële schade ontstaan. Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van illegaal vuurwerk wat door experts als ‘bommen’ wordt omschreven. GroenLinks Haarlem zou graag zien dat de jaarwisseling weer een feest wordt in met de buurt.
GroenLinks Haarlem doet mee aan dit meldpunt en roept Haarlemmers op hun overlast te melden op www.vuurwerkoverlast.nl. De uitkomsten voor onze stad worden apart geanalyseerd.
Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2014 aan de Tweede Kamer en 15 burgemeesters zal worden aangeboden.