GroenLinks wil een milieuvriendelijke aanpak van Ongewenst Groen

 

Voor veel mensen is een schone stad ook een stad zonder onkruid of ongewenst groen. Onkruid kan tot problemen leiden: gevaarlijke straten, onoverzichtelijke kruisingen of verrommeling van een buurt. Het moet dus aangepakt worden. Gif is de meest efficiënte en goedkoopste manier om onkruid te bestrijden, maar gif is slecht voor mens, dier en milieu. GroenLinks wil een milieuvriendelijke aanpak van onkruid: via bewonersgroepen die zelf het onkruid verwijderen en via de gemeentelijke reinigingsdienst die de meest milieuvriendelijke bestrijdingsmethode gebruikt.

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) laat het verbod op het giftige onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat op zogenoemde ‘verhardingen’ al per november 2015 ingaan. Daarmee neemt zij haar verantwoordelijkheid voor een goed milieu en de gezondheid van mensen. Dit schrijft Mansveld op 3 september 2013 in een brief aan de Tweede Kamer.

 

Dit betekent dat het vanaf november 2015 verboden zal worden voor gemeenten om gif te spuiten op straten, speeltuinen en wegen. In plaats daarvan mag onkruid vanaf november 2015 alleen op niet-chemische manieren worden bestreden. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van technieken met heet water, hete lucht, branden en borstelen.

 

Eerder wilde Mansveld het verbod pas in 2018 laten ingaan. Onder druk van de Tweede Kamer en spelers uit de branche besloot de staatssecretaris om een ambitieuzer tijdspad in te steken. Niet alleen is dit van belang voor ons milieu en onze volksgezondheid, Mansveld stimuleert daarmee ook noodzakelijke innovaties. Die zaten al tijden op slot in afwachting van nieuwe, duurzamere regelgeving.

 

De brief van Mansveld vormt een aanvulling op de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’. Daarin beschrijft het Kabinet hoe duurzame gewasbescherming voor de periode 2013 – 2023 moet plaatsvinden.