De minister van BZK heeft bekend gemaakt dat ontwikkelzone Europaweg in Schalkwijk één van de 27 projecten is die is uitgekozen voor de eerste tranche 'Impulsregeling woningbouwversnelling'. Hierdoor komt er 7,6 miljoen vanuit het Rijk naar Haarlem.

 GroenLinks is verheugd met dit nieuws. Fractievoorzitter Jasper Drost: 'GroenLinks wil meer betaalbare woningen in de stad bouwen. 40% van de nieuwe woningen rond de Europaweg worden sociale huurwoningen en 40% middeldure huur/koop. Maar daarnaast moet dit ook een groen, klimaatadaptief en natuurinclusief gebied worden. Met dit geld komen onze ambities een stuk dichterbij.'

 Onder de ontwikkelzone Europaweg vallen onder andere een nieuw busstation, een nieuw Spaarne Gasthuis, 1200 woningen in Schalkwijk midden en het winkelcentrum. De Europaweg zelf zal omgevormd worden tot een stadsstraat met minder asfalt.

 In 2019 heeft het kabinet 1 miljard beschikbaar gesteld met als doel om versneld meer betaalbare woningen te bouwen. Later dit jaar volgt de tweede tranche. Haarlem zal hiervoor ontwikkelzone Oostpoort (rond station Haarlem-Spaarnwoude) en ontwikkelzone Zuidwest (gebied tussen Leidsevaart, Pijlslaan en Westelijke Randweg) opgeven.