B&W en de raad van Haarlem zijn het erover eens dat we in onze stad een woningvoorraad van zo’n 18000 sociale huurwoningen moeten behouden. Tegelijkertijd zijn er in onze stad vele bouwprojecten waar woningen gebouwd, gesloopt en gerenoveerd worden. De gemeente bouwt zelf geen woningen maar laat dat doen door ontwikkelaars en de drie grote woningcorporaties. Het in stand houden van de goedkope woningvoorraad is lastig omdat in de loop der jaren bouwkosten, grondprijzen en de eisen die we tegenwoordig aan onze huizen stellen het bouwen steeds duurder maakt.
30% sociale woningen
Om te zorgen dat er niet alleen maar dure en middeldure woningen gebouwd worden, wordt in Haarlem al jaren het uitgangspunt gehanteerd dat er bij nieuwbouw minimaal 30% sociale huur- en koopwoningen gebouwd worden. Deze goedkope woningen (met een huur tot 645 euro per maand, waarbij de huurders huursubsidie krijgen) zijn vaak niet rendabel te bouwen en moeten soms deels gefinancierd worden door de winsten op duurdere huizen te gebruiken. Of de gemeente verdient geld door een duur kantoorpand te laten bouwen waarbij de grondopbrengsten kunnen dienen om het financiële plaatje rond te krijgen.
Slachthuisbuurt Zuid
De honderden betaalbare woningen langs de Schipholweg die in de zuidstrook van de Slachthuisbuurt staan worden momenteel gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Dat is hard nodig want de flatjes zijn klein, verwaarloosd en voldoen niet meer aan de moderne eisen, zoals duurzaamheid. Oorspronkelijk was de bedoeling om deze woningen voor 100 % als sociale woningen terug te bouwen. Ook omdat elders in de stad bij bouwprojecten de minimale 30%-eis niet gehaald werd.
Minimaal 60% sociaal
Op voorstel van B&W en met goedkeuring door de raad in de vergadering van 21 juli is nu van het 100%-criterium afgeweken. Argumenten zijn dat het eigenlijk ongewenst is om een nieuwe wijk te bouwen met zo’n eenzijdige samenstelling van goedkope woningen. Wat dus ook een eenzijdige bewoning in de hand werkt door mensen met lagere inkomens. Het is voor een wijk en bewoners beter als er gestreefd wordt naar een meer sociaal-economisch gemengde wijk. Mensen die aan hun wijk gehecht zijn kunnen dan als ze een beter inkomen krijgen en een grote of luxer huis willen kopen of huren in hun eigen wijk terecht.
De Haarlemse partijen die sociale woningbouw altijd hoog in het vaandel hebben staan hebben wel voorwaarden gesteld aan deze nieuwe benadering. Zo moeten alle bewoners die dat willen in een sociale woning terug kunnen keren. Ook is uitgezocht of er in Haarlem de komende jaren genoeg sociale woningen gebouwd zullen worden zodat de sociale voorraad in stand blijft. Toen dat het geval bleek kreeg B&W de toestemming van de raad om langs de Schipholweg een mooie nieuwe wijk te bouwen.
Lukas Mulder