GroenLinks heeft het voorstel van B&W Haarlem voor de gebiedsvisie Oostradiaal goedgekeurd. Daarmee is de weg vrij om de komende jaren het gebied tussen de Amsterdamse poort en de Veerplas te verbeteren. Gebiedsvisies zijn gemeentelijke plannen die integraal naar een gebied kijken wat er kwa wonen, werken, infrastructuur en natuur en recreatie in de toekomst moet gaan gebeuren. Na een gebiedsvisie volgt een bestemmingsplan dat zorgt voor juridische en planologisch zekerheid.
Centraal bij de Oostradiaal is het uitgraven en verlengen van de historische Amsterdamsevaart. Een ambitieus project dat veel geld zal gaan kosten. Bedoeling is dat er weer gevaren zal kunnen worden tussen Amsterdam en Haarlem, net zo als in de 18e eeuw de trekschuiten deden. Rijkssubsidie zal nodig zijn en wordt nu ook aangevraagd. Een ander belangrijk aspect van het plan is de ontwikkeling rondom het station Spaarnwoude. Hier komen woningen, kantoren en een transferium waar vanuit de auto op OV en fiets kan worden overgestapt. Dit project moet in het teken komen te staan van duurzaamheid. Flexibel bouwen, efficiënt ruimtegebruik, schone leefomgeving zijn trefwoorden. DE bestaande fietsroute naar Amsterdam wordt omgevormd tot een fietssnelweg.
Vaartpark en Liedepark
Om dit stedelijk knooppunt wordt een duidelijke en gevarieerde groene leefomgeving gecreëerd. Het Vaartpark verbindt alle groene snippers langs de Amsterdamse vaart tot een recreatief groengebied waar de omliggende buurten van profiteren. Historische elementen krijgen een plaats zoals het oude tramtrace met het stationgebouwtje en de Joodse begraafplaats. Het Liedepark vormt de groene rand van de stad met recreatieve ontsluitingen. De Zuiderpolder en de strook groen langs de Liede worden hiermee een groot groen gebied dat vrij blijft van bebouwing.
Aanpassingen.
Bij GroenLinks en ander partijen waren er bezwaren tegen het plan om aan de Veerplas woningen te bouwen. Deze zijn geschrapt. Wel is er nog de ambitie om in het talud langs de Camera Obscuraweg een wand met woningen en kantoren te realiseren. Ook hiertegen waren bezwaren en besloten is om dit plan nu niet vast te leggen maar af te wachten tot over de stedelijke ontwikkeling rondom station Spaarnwoude meer duidelijkheid bestaat.
Risico’s
Zo’n groot, veelomvattend plan voor een gebied brengt allerlei risico’s met zich mee. Allereerst de economische ontwikkeling. En meer algemeen de financiële haalbaarheid. Aanleg van infrastructuur en het uitgraven van de Amsterdamsevaart kost vele miljoenen. Over de door B&W gewenste doortrekking van de Prins Bernhardlaan is nog discussie. Van die doortrekking hangt af of het laatste stukje van de Amsterdamsevaart een meer autoluw karakter kan krijgen. GroenLinks en anderen waarschuwden voor het risico dat de komende jaren wel de lucratieve delen van het plan worden uitgevoerd (woning- en kantorenbouw) en dat de juist de aantrekkelijke zaken zoals groen en blauw niet gerealiseerd worden. Het is duidelijk dat juist de combinatie van de ontwikkelingen rond de Oostradiaal dit plan zijn kwaliteit geven. Het is aan B&W en de raad om deze kwaliteit te bewaken.
Lukas Mulder