GroenLinks heeft in de begrotingsweek aandacht gevraagd voor de aanpak van misstanden binnen de prostitutiebranche. Mensenhandel en uitbuiting zijn helaas geen uitzondering in de prostitutiebranche. Uit verschillende recente evaluatieonderzoeken blijkt de doelstelling van het tegengaan van misstanden maar ten dele te zijn gehaald en dat deze branche nog steeds nauw verwant is met georganiseerde criminaliteit en mensenhandel. Aangezien de slachtoffers in deze branche doorgaans de Nederlandse taal niet spreken en de weg niet weten in bureaucratisch Nederland, blijven ze afhankelijk van hun pooier.
Tegelijkertijd wijst de Taskforce Aanpak Mensenhandel er op dat veel gemeenteambtenaren, bestuurders en klanten van prostituees te naïef zijn. De Taskforce vindt het hard nodig dat die naïviteit wordt weggenomen bij de strijd tegen mensenhandel. GroenLinks Haarlem onderstreept dit.
Aanpak in Haarlem
In Haarlem werken verschillende partners samen om de misstanden tegen te gaan, waaronder de gemeente, politie en GGD. Er is een uitstapprogramma, waarbinnen prostituees worden begeleid naar een andere carrière als zij daar behoefte aan hebben.
Er is in Haarlem verder geen apart prostitutiebeleid, waardoor de raad niet precies weet welke bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen momenteel worden ingezet om mensenhandel en misstanden in de Haarlemse scene tegen te gaan.
Verzoek GroenLinks
GroenLinks vindt dat de gemeente geld moet vrij maken om misstanden binnen de branche tegen te gaan en de positie van kwetsbare prostituees te versterken. Dat kan via weerbaarheidstrainingen, taallessen en continuering van het uitstapprogramma.
GroenLinks vindt ook dat verder wordt gekeken, onder andere in de eigen organisatie: we moeten met elkaar de naïviteit voorbij gaan. Daarom heeft GroenLinks het College van B&W gevraagd de raad te informeren welke maatregelen momenteel in onze stad worden genomen om misstanden tegen te gaan. Ook heeft GroenLinks het College verzocht aan te geven hoe zij binnen bestaande kaders de naïviteit meer kan vermijden. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van ervaringen in andere (met name grote) steden zoals Den Haag en Amsterdam. GroenLinks Haarlem wil hierbij aandacht voor:
- bewustwording bij ambtenaren en Kamer van Koophandel. Het moet GBA-werknemers bijvoorbeeld opvallen wanneer meer dan tien volwassenen zijn ingeschreven op één adres met weinig kamers. In een krantenartikel zegt iemand van KvK: je moest eens weten wat voor meisjes ik moet inschrijven. Mensen bij KvK kunnen ook alert zijn op dit soort signalen.
- bewustwording bij klanten van prostituees en een visie vanuit de gemeente hoe gebruik kan worden gemaakt van signalen van klanten van prostituees. In Amsterdam is een klantenpanel opgericht waar soms waardevolle informatie uit naar voren komt.
- het vergroten van de aangiftebereidheid van slachtoffers en getuigen van misstanden;
- de aanpak van het illegale circuit;
Motie medeingediend door: VVD, CDA, D66, PvdA, Trots, Actiepartij, OPH