Eind juni j.l. dient GroenLinks de motie ‘Leve de Leefstraat’ in. Voorgesteld wordt een pilot op te starten om het mogelijk te maken, dat bewoners die zich aanmelden, samen een ‘Leefstraat’ inrichten. De fractie kwam tot deze motie na meerdere berichten uit Gent en een artikel in de Volkskrant over het succes van Leefstraten. Een meerderheid van de raad wilde een pilot in Haarlem. In Gent heeft men al twee jaar goede ervaringen, dit jaar zijn er 25 straten tijdelijk ontdaan van auto’s en parkeerplekken, ingericht tot ‘leefstraat’.

Een artikel over de Leefstraat in de Volkskrant brengt een initiatiefgroep uit de 2e Hoogerwoerddwarsstraat begin juli op ideeën. Zij nemen contact op met de gemeente met de vraag of een leefstraat mogelijk is!

5 september wordt de leefstraat geopend en afgesloten voor verkeer, op 25 oktober gaat de straat weer open voor verkeer.

Ook in Rotterdam en Groningen zijn ‘leefstraten’ mogelijk ; maar Haarlem heeft de Nederlandse primeur.

 

Om het voetgangers-speelgebied te markeren wordt er kunstgras neergelegd. Hier kunnen dan plantenbakken, tuinbanken, boomstammetjes om op te zitten, speeltoestellen e.d. geplaatst worden; alle initiatief van bewoners is welkom!

Er komt een podium voor kindertheater, de straat wordt ingericht zoals kinderen het hebben ontworpen.

Het is niet de bedoeling dat auto’s over dit deel rijden, maar het moet wel toegankelijk zijn voor incidentele gevallen en voor de hulpdiensten.

 

Zoals de initiatiefnemers het zeggen: “De gezellige tijden van weleer moeten weer gaan herleven, in de straat waar veel huizen dit jaar hun 100-jarige bestaan vieren.” De kinderen kunnen weer veilig buitenspelen in deze straat met kleine achtertuinen.

“Door het creëren van ontmoetingsplekken voor de deur kunnen ze samen dingen ondernemen en het groen onderhouden.”

“Bovendien is het samenleefstraatproject een aanzet om (bewoners) vaker met een gezamenlijke (bak)fiets op pad te laten gaan en de milieuvervuilende auto te laten staan.”

Bewoners maken zelf straatmeubilair en bloembakken die de kinderen kunnen beschilderen.

Er komt een 'eten wat de pot schaft-avond', badmintontoernooien en voorlezen voor kinderen. SportSupport verzorgt een sportdag voor de kinderen en Spaarnelanden verfraait de straat. 

Kortom: een ‘leefstraat’ is een straat die tijdelijk ‘ontdaan’ wordt van auto’s en parkeerplekken en wordt ingericht als plek waar ruimte is om vrijelijk gebruik van te maken, waar geleefd kan worden en waar kinderen veilig buiten kunnen spelen. Het is tevens een manier om de sociale cohesie en burgerparticipatie te versterken.

De pilot wordt op zaterdag 5 september om 15.00 uur door wethouder Cora-Yfke Sikkema geopend.