Afgelopen zondag vond de Hannie Schaftherdenking plaats. Ieder jaar wordt herdacht hoe zij, samen met vele andere vrouwen, zich heeft verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar mocht onze burgemeester, Bernt Schneiders, de Hannie Schaftlezing houden tijdens de herdenking. Hij noemde haar één van de moedigste en sterkste vrouwen die Haarlem ooit heeft voortgebracht. Zij keek niet weg van het onrecht dat werd aangedaan door de Duitse bezetters.
In de politiek, zeker bij GroenLinks, wil je de misstanden, onrecht en ongelijkheid benoemen. Wil je dat daar iets aan wordt gedaan. Wat GroenLinks de laatste weken bezighield waren de tentenkampen van de uitgeprocedeerde vluchtelingen op diverse plekken in Nederland. Met deze kampen benadrukten de vluchtelingen hun dilemma dat zij nergens heen kunnen: ze moeten het land uit, maar kunnen niet terug naar hun land van herkomst, omdat dat land niet meewerkt aan uitzettingen of hen niet erkent. Zij vallen tussen wal en schip.
Moeten we daarvoor wegkijken? GroenLinks Haarlem vindt van niet en heeft het college een aantal vragen gesteld.
Ten eerste de vraag of de gemeente Haarlem burgerlijk ongehoorzaam wil zijn en deze groep mensen wil opvangen vanuit de zorgplicht die de overheid heeft. Natuurlijk behoren we de wet te volgen, maar de neveneffecten van de wet zijn hier wrang: deze mensen kunnen nergens heen en zijn gedoemd in de illegaliteit te leven met alle risico’s van dien. Ook is de overheid dan het contact met de mensen kwijt.
De burgemeester heeft geantwoord dat hij zich aan de wet heeft te houden. En dat in Haarlem in uitzonderlijke situaties op humanitaire gronden soms andere keuzes worden gemaakt, door mensen op te vangen.
De tweede vraag was of de gemeente Haarlem een aantal vluchtelingen van het tentenkamp in Amsterdam wil opvangen. Het antwoord van de burgemeester is ‘ja’. Haarlem vangt een aantal van hen op tot 2 januari. Wat er daarna met deze mensen gebeurt is niet aan de gemeente, maar aan de IND.
GroenLinks vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers alleen in vreemdelingendetentie mogen worden genomen wanneer duidelijk aantoonbaar is dat zij terugkeer naar het land van herkomst tegenwerken. Mensen die in eigen land worden vervolgd en niet terug kunnen, mogen van ons in Nederland blijven. Zo lang dat wettelijk niet is geregeld, blijven wij wijzen op de zorgplicht die de overheid heeft voor deze groep vluchtelingen.