Jasper Drost

Nieuwe stap voor de Koepel

Er wordt een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de Koepel en de gronden daaromheen. Elan wonen gaat samen met een partner op het terrein 250 studentenwoningen en 100 sociale huurwoningen ontwikkelen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 april bleek een meerderheid van de partijen een positieve zienswijze op dit plan uit te brengen.

Het dossier Koepel is een langlopend dossier. Juli 2015 kwam het voormalige huis van bewaring leeg te staan. Stichting Panopticon kwam met een plan, universitair onderwijs in de Koepel. De gemeente maakte de koop mogelijk via een zgn ABC-constructie (gemeente koopt Koepel van Rijksvastgoedbedrijf, Panopticon koopt van gemeente). Wel komt er een terugkooprecht voor de gemeente op het gehele gebied. Zo houdt de gemeente grip, mocht er geen academische partner gevonden worden. De UvA en VU kwamen in beeld als beoogde academische partners, maar haakten af. Net voor de deadline van de gemeente (10 januari 2018) kwam Panopticon met een aantal partners. 1 partner daarvan is de SRH Gruppe, die nog wel een Nederlandse accreditatie moet binnenhalen.

GroenLinks is positief over de volgende stap in dit dossier, het instappen van Elan. “Elke stap die toegankelijk universitair onderwijs dichterbij brengt, zullen wij steunen”, aldus Jasper Drost, woordvoerder op dit dossier. “Het originele plan blijft overeind door de ontwikkeling van studentenwoningen, maar daarbij komen er ook 100 sociale huurwoningen. Juist op deze plek in de stad hard nodig”.