Tenda Hoffmans wenste iedereen een goed 2010 toe. In haar toespraak vermelde zij dat ze nu merkt dat de sneeuw beperkingen oplegt. Je wilt meer dan je kunt in deze omstandigheden. Zij trok de parallel met bezuinigingen waarbij je keuzes moet maken. Uiteraard kiest GroenLinks voor Duurzaamheid en het op peil houden van Sociaal beleid, een oplossing voor het economische klimaat en instandhouding van sociale samenhang. Het is goed dat, volgens de peilingen, mensen GroenLinks in periode van verschraling opzoeken.
GroenLinks verzet zicht tegen intolerantie, kortzichtigheid en populisme en voor kansen voor iedereen. Ons goede voornemen is zes zetels in de volgende periode. Tenda ziet dat het campagneteam hard werkt en dat de eerste tien van de kandidatenlijst nu al een goed team is met een leuke sfeer.
Voorzitter Mirjam Fopma had voor dat Tenda sprak als eerste iedereen welkom geheten en het beste toegewenst namens de afdeling.
De harde kern van GroenLinks was aanwezig en was door de sneeuw geploegd evenals vertegenwoordigers van PvdA, CDA en D66. SP liet zich verontschuldigen.
Fer Daalderop kreeg daarna de gelegenheid om de oude en nieuwe fractie een cadeautje aan te bieden. Een gedrukt exemplaar van een overzicht van alle artikelen uit m.n. Het Haarlems Dagblad en de Haarlemmer waarin de GroenLinks standpunten of fractieleden genoemd worden. Deze zijn verzameld door steunfractielid John Miittendorff. 162 artikelen in de raadsperiode 2006-2010.
(Mede webmaster Jan Jaap van Lomwel zal ze op de site zetten)
Fer stelde dat het is altijd moeilijk is voor een oppositiepartij om een onderwerp of resultaat te claimen. Dat is makkelijker voor de coalitie. Twee zaken sprongen er in de krant voor GroenLinks uit,:
1.1. Klimaatneutraal Haarlem 2030 op de kaart gezet
A. In maart 2007 heeft GroenLinks een motie ingediend, waarin de raad B&W opdroeg de klimaatsverandering veel serieuzer te nemen. Het kwam toen tot een ‘Haarlem Klimaatneutraal 2030’.
B. Tijdens de raadscommissie Beheer van 20 maart 2008 schaarde de meerderheid zich in grote lijnen achter het initiatief milieuvriendelijk bouwen. Dus bouwen aan een beter klimaat. Dit initiatiefvoorstel bouwen en wonen is van de PvdA en GroenLinks samen.
1.2. Raadscongres ‘Stadse Ruimte’ geïnitieerd
Het congres vloeit voort uit de door GroenLinks ingediende motie ‘De stenen stad’ bij de bespreking van de Kadernota in juni 2009. Lukas zei onder meer: ‘Bouwen kan in Haarlem alleen binnen de stadsgrenzen. Belangrijke vragen die daarom gesteld moeten worden, zijn: ‘Is de grens van de verdichting bereikt?’ en ‘Biedt bouwen in de stad volop kansen voor verhoging van de stedelijke kwaliteit?’
1.3. Andere activiteiten:
1.3.1. Zuidtangent discussie De ‘passage met het Spaarne’ via een tunnel.
1.3.2. Rode Loper.
Deze Rode Loper gaat over het stuk in de binnenstad, de route Smedestraat, Kruisstraat en Kruisweg en vervolgens naar Haarlem Noord, een route waar de fietser en de voetganger de baas zijn. De auto en ook het openbaar vervoer dienen een andere route te volgen.
Er is voor gepleit in de Kruisstraat en –weg de fietser en bus van elkaar te scheiden,
1.3.3. Auto – fiets – parkeren.
Hier gaat het om duurzame versus niet-duurzame mobiliteit. Anita zei het simpel: ‘De VVD faciliteert de auto, dat willen wij absoluut niet. We willen een gezonde, veilige en groene stad’.
1.3.4. Dierenwelzijn
GroenLinks nam in 2007 op dierendag het initiatief tot een Haarlems Dierenwelzijnsbeleid. December 2009 werd deze nota in de commissie Beheer behandeld. Het was een grote teleurstelling.
1.3.5. Duurzaam afval
GroenLinks Haarlem kwam met een initiatiefvoorstel in de commissie en raad over: ‘Duurzaam omgaan met afval in Haarlem’
1.3.6. Groen
Overal wordt geknabbeld aan de open groene ruimte: voor wegen, woningen en bedrijven. Op donderdag 28 maart 2008 nam de raad een motie van GroenLinks aan: “Groen geen sluitpost meer bij bouwplannen”.
1.3.7. Ruimtelijke Ordening / Wonen
De gemeente speelt een belangrijke rol bij de verdeling van de ruimte. GroenLinks hanteert als uitgangspunt dat de ruimte zo veel mogelijk voor iedereen toegankelijk moet zijn. Hierbij speelt inspraak een rol, maar ook waardevolle gebouwen. Het is belangrijk dat er voldoende woningen zijn om aan de vraag naar woonruimte te voldoen. Het gaat om het veilig stellen van de voorraad sociale woningbouw, maar ook om het (ver)bouwen voor bepaalde doelgroepen. Zo pleit de fractie voor meer sociale woningbouw.
1.3.8. Sociaal beleid / Prisma – Jongeren
A. Met de invoering van de WMO gaat het zeker in het begin van de collegeperiode behoorlijk mis. GroenLinks richt een meldpunt op over de WMO. Het sociale beleid moet volgens de fractie steviger. En er moet een visie komen, want zonder visie is er geen regie en sturing, aldus Lukas.
B. Wethouder van der Molen zei in de gemeenteraad een volledig heropend Prisma toe. Het jongerenwerk van Prisma in Schalkwijk zou in volle omvang zal worden hervat. Dit na felle kritiek van de PvdA en GroenLinks.
C. Gemeenteraad wil accountantsonderzoek naar de financiën van welzijnsorganisatie Dock. Dit werd aangekaart door GroenLinks en de Actiepartij. Dock kán niet goed fungeren. Een flink deel van de gemeenteraad vindt dat de verantwoordelijke wethouder van de Molen de regie niet goed in handen heeft.