Hoeveel onvolledige migrantengezinnen wonen er in Haarlem? Dat is de kern van een aantal vragen die de GroenLinks fractie stelt aan het College van B&W. De aanleiding was een uitzending van het actualiteitenprogramma ‘Uitgesproken’ die schrijnende situaties liet zien van gezinnen die niet compleet in Nederland wonen, omdat hun moeder Nederland niet in mag. De fractie wil weten of dergelijke situaties ook in Haarlem voorkomen en hoe het College hier tegenaan kijkt.
Dinsdag 11 januari kwam bij het actualiteitenprogramma ‘Uitgesproken’ het onderwerp gezinshereniging aan de orde. Twee gezinnen (niet uit Haarlem) kwamen aan bod waarbij de moeder Nederland niet in mocht komen en noodgedwongen in het buitenland woont. Eén voorbeeld betrof een Afghaans gezin met acht minderjarige kinderen. De vader en kinderen wonen legaal in Nederland. Moeder woont in Pakistan en mag Nederland niet in omdat zij de inburgeringstoets niet heeft gehaald. Die zal zij ook niet halen, omdat zij analfabeet is. Deze situatie leidt tot het schrijnende beeld van (a) een hardwerkende vader die voor dag en dauw reclamefolders bezorgt en daarna een schoonmaakbaan heeft en (b) kinderen die hun moeder vreselijk missen en bang zijn dat haar iets overkomt.
De kinderen staan onder toezicht van Jeugdzorg. De oudste dochter doet het huishouden en komt nauwelijks aan haar huiswerk toe, de kinderen zijn verscheurd door het gemis van hun moeder en lijden daaronder.
De GroenLinksfractie vindt dat de inburgeringseis die aan de moeder is gesteld (met als doel haar leven hier zo prettig mogelijk te laten verlopen) ten koste gaat van het welzijn van de kinderen. Wij kunnen ons voorstellen dat hun verdriet en verscheurdheid niet ten goede komt aan hun schoolprestaties en daarmee hun kansen in de toekomst.
De fractie vraagt aan het College of er in Haarlem ook onvolledige gezinnen leven, waarbij een gezinslid Nederland niet in mag. GL vraagt hoeveel gezinnen het betreft en in welke samenstelling zij in Haarlem en in het buitenland leven. Verder vraagt de fractie welk beleid de gemeente Haarlem toepast om deze gezinnen zo goed mogelijk bij te staan. Mocht Haarlem hier niets aan doen, dan wordt gevraagd welke argumenten hier aan ten grondslag liggen. Tot slot wordt het college gevraagd commentaar te geven op de stelling dat de aangehaalde situatie één is waarbij de integratie van de moeder belangrijker wordt geacht (middels het verplicht behalen van de inburgeringstoets) dan het welzijn en de integratie van de kinderen.
Fractie GroenLinks Haarlem
Cora-Yfke Sikkema
http://www.uitgesprokeneo.nl/uitzending/uitgesproken-eo-11-januari/