Meer geld voor beheer en onderhoud, duurzaamheid en afvalscheiding

Wethouder Sikkema blikt achter- en vooruit

Meer geld voor beheer en onderhoud, duurzaamheid en afvalscheiding. Dat is binnen mijn portefeuille de inzet van het college voor de Kadernota 2017. Ik vind het erg fijn dat na jaren van bezuinigingen er financiële ruimte is om het beheer en onderhoud terug te brengen op het gewenste peil. We zijn drie jaar op weg met deze coalitie en dit college. De periode begon te midden van een crisis en ontwikkelt zich nu naar een positief financieel beeld. Het college heeft naar mijn mening denk ik, een goede en verantwoorde afweging gemaakt om voor de komende jaren deze gelden zo goed mogelijk te besteden. Voor mijn portefeuille betekent dit dat er structureel geld vrijkomt voor beheer en onderhoud. Ook wordt er geld vrijgemaakt om de stad tijdig door de energietransitie te krijgen.

Meer financiële ruimte voor beheer en onderhoud

De jaren waarin het in heel Nederland economisch minder ging, hebben hun sporen nagelaten in de stad. Toen deze coalitie aantrad, werd er voor 1 miljoen bezuinigd op het beheer en onderhoud van de stad. Dat was en is zichtbaar. De beperkte financiële middelen dwongen tot pijnlijk keuzes. Ik ben blij dat er nu financiële ruimte is om de bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte te kunnen terugdraaien. Het onderhoudsniveau van onze prachtige stad kunnen we stapsgewijs weer brengen op het gewenste peil. Ook het werk-met-werk-maken zetten we voort, waarmee we op het gebied van groen en fietsen de nodige kwaliteit aan de stad toevoegen!

Fiets, groen en duurzaamheid

De afgelopen jaren hebben we al extra geld ingezet voor fiets, groen en duurzaamheid. Hiermee hebben we niet alleen schoolpleinen groener gemaakt, parkeergarage De Kamp vergroend en bewoners hun buurten laten vergroenen. Maar ook meer fietsparkeerplekken in de binnenstad gecreëerd en geld gereserveerd voor de snelfietsroute naar Amsterdam. En hebben we geïnvesteerd in collectieve zonnedaken. Bij al deze bestedingen hebben we ons nadrukkelijk ten doel gesteld dit samen met de stad op te pakken, zo goed, zo breed en zo snel mogelijk.

Versnellen duurzaamheidsprogramma

Het college maakt zich sterk voor een klimaatneutraal en aardgasvrij Haarlem in 2040. Om dit te bereiken zijn grote stappen nodig. Het college zet extra in op het versnellen van het Duurzaamheidsprogramma. Met een routekaart hebben we inzichtelijk gemaakt wat daarvoor nodig is binnen én buiten de stadsgrenzen. Want een duurzame toekomst vergt samenwerking en inzet van iedereen.

Afvalscheiding

Met deze kadernota maakt het college ook geld vrij om de noodzakelijk stappen te maken op het gebied van afvalscheiding. Het Strategisch Plan Afvalscheiding, waarmee de raad volop heeft ingezet op het verminderen van restafval, krijgt nu de uitwerking waarmee we de duurzaamheidsdoelen eerder en op efficiëntere wijze behalen. Met het plaatsen van voldoende grondstofcontainers dichtbij, waar mogelijk aan huis, maken we het gescheiden inzamelen van waardevolle grondstoffen makkelijker voor inwoners, zonder dat het de mensen in de stad geld kost. Ook die belofte houden we met deze kadernota gestand.

Meer geld voor beheer en onderhoud, duurzaamheid en afvalscheiding. Dat is de inzet van het college voor de Kadernota 2017. Ik zie uit naar het debat met de gemeenteraad over deze nota.