De vergadering van de gemeenteraad was pas op 2 juni 00.40 afgelopen. Oorzaak: anderhalf uur schorsing op aanvraag van D66 over het pontje dat moet komen te varen tussen Schalkwijk en Zuiderhout. Een motie getiteld: “Laat het pontje varen” was op initiatief van PvdA ingediend door PvdA, GroenLinks, SP, CDA en Ouderenpartij. Samen 23 van de 39 zetels. PvdAer Roel Schaart stelde dat op 28 april de commissie Beheer het Collegevoorstel in meerderheid heeft gesteund maar dat het College nog steeds geen besluit heeft genomen tot aanbesteding.
Verantwoordelijk wethouder Rob van Doorn ontraadde de motie. Met als reden dat het College nog eens goed de risico’s op een rijtje wilde zetten. Stel nu dat het niet lukt om inkomsten te generen via reclame-uitingen op de boot! Die risico’s worden in een nota gezet en het college stelt voor die te behandelen in de raad van 23 juni.
Na korte schorsing handhaafden de indieners de motie.
VVD woordvoerder Wybren van Haga stelde dat hij 100 meter van de landingplaats van de pont woont en dat hij gaat verhuizen om niet belanghebbend te zijn (:). Hij noemde de pont een luchtkasteel en complimenteerde Hessel Kruisman dat hij in zijn column op deze website de VVD-argumenten goed verwoord heeft. Hij beweerde dat Spaarnelanden die de organisatie van het pontje gaat doen er niet klaar voor is. Hij zette vraagtekens bij de financiering. Dat deed ook D66 Louise van Zetten die sceptisch was over de financiering.
Wethouder Rob van Doorn stelde dat hij begreep dat de motie toch een meerderheid krijgt, dat hij die zal uitvoeren maar over twee weken in de commissie beheer de nota met risico’s wil behandelen.
D66 vroeg daarop een Schorsing aan. D66 en VVD trokken zich terug voor overleg, het college trok zich terug voor overleg, D66 en VVD wethouders trokken zich terug. De achtergebleven raadsleden en doorzetters op de publieke tribune hadden weinig goede woorden over voor de gang van zaken. 00.20 uur vertelde Louise van Zetten dat de schorsing nodig was om de boel bij elkaar te houden en dat het financieel wel moet kloppen.
Daarop sprak Rob van Doorn namens het College: De motie wordt uitgevoerd, maar de uitvoering twee weken opgeschort. De nota met financieel overzicht en de risico’s komt eerst in het College en 16 juni in de commissie Beheer.
Daarna volgde de reactie van de raad variërend van “met stijgende verbazing”, en “bizar- ik begrijp het niet helemaal” van W. van Haga tot “serieus naar de cijfers kijken het moet duurzaam” van L. van Zetten. Haarlem Plus Cees Schrama noemde het een bestuurlijke soap en hekelde het feit dat de zaken financieel niet op orde zijn. Tenda Hoffmans reageerde dat de wethouder dat niet gezegd heeft, de financiën zijn in orde maar we kunnen coalitiepartners die een nadere onderbouwing willen hiermee tegemoet komen.
De motie voor het pontje werd met 20 stemmen aangenomen. (1Afwezige CDA-er, een afwezige SPer en een tegenstemmende SPer)
Uitgangspunten ontwikkeling Slachthuisterrein en Oorkondelaan
De grond van dit terrein is van de gemeente de gebouwen van het voormalig slachthuis zijn van projectontwikkelaar Cobraspen. Er wordt al 10 jaar over de ontwikkeling gesproken. Vanaf het begin heeft de raad als uitgangspunt genomen dat er geen detailhandel in dat gebied moet komen en dat het gebouw van het slachthuis gerestaureerd moet worden. Wat er wel mag komen volgens de voorgestelde nota van uitgangspunten: voorzieningen op economisch (dienstverlening, horeca, startersruimten, creatieve bedrijven) en sociaal-maatschappelijk gebied (kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, kleinschalige sportvoorzieningen, medisch centrum). Cobraspen wil volgens hun laatste bod, per brief een dag geleden aan College en Raad verzonden, vierduizend vierkante meter supermarkt, vers-markt en andere detailhandel. Omdat de wijkraad anderhalf jaar geleden aangaf een buurtsuper op het terrein te willen heeft de raad toen een motie aangenomen dat het toenmalig College er uit moest zien te komen met Cobraspen en de woningbouwcorporaties, over een kleine buurtsuper. De corporaties plegen in de omgeving vernieuwbouw van woningen en bouwen een buurtsupermarkt aan de Schipholweg/Merovingenstraat. (In de wijk zijn nu twee buurtsupers die dan verdwijnen.) De wethouder heeft 17 keer met Cobraspen overlegd en 8 x met de wijkraad. Maar de wethouder stelt dat Cobraspen niet wil bewegen, een verbijsterend gebrek aan inlevingsvermogen heeft en vierduizend vierkante meter wijkoverstijgende en verkeer aantrekkende detailhandel wil. In de bespreking werd meestal uitgegaan van 700 vierkante meter maximaal voor een buurtsuper. Lukas Mulder stelt dat overleg om er uit te komen is geprobeerd maar dat het niet is gelukt. In de commissie heeft Lukas vertwijfelt uitgeroepen “waarom kan er geen buurtsuper komen” geeft nu als antwoord dat het niet kan omdat je dan het hele Cobraspen plan erbij krijgt. En het gemeenteplan beter is dan dat van Cobraspen. Wybren van Haga VVD was van mening dat een ondernemer zelf moet bepalen wat de kostendrager voor een project wordt daar moet de raad zich niet mee bemoeien. Toen gevraagd werd of een Casino dan ook goed was stelde hij dat de Raad uiteraard kaders stelt. De motie van VVD voor nog eens overleg en een buurtsuper en het amendement van de SP voor de buurtsuper werden verworpen. De wethouder had ze ontraden omdat ze de motivatie van het uitgangspunt: geen detailhandel; onderuit haalt en de positie van de gemeente juridisch verzwakt. De uitgangspunten werden uiteindelijk door de gehele raad aangenomen. De onderhandelingen met Cobrapen zullen met deze uitgangspunten in de hand worden voortgezet met in de verte de dreiging om als gemeente de erfpacht met Cobraspen op te zeggen.
Jaarverslag en Jaarrekening,
Rob de Jong VVD stelde dat de schuldenlast met 30% is toegenomen. Dat is geen verassing gezien het ambitieniveau van de gemeente. Dat is erg, maar hij nuanceerde dat door te stellen dat de meerjarenraming sluitend is. Het wachten is wel op een nota schuldenaanpak. In het Coalitieakkoord staat dat de Precariogelden naar de schuldaflossing moeten gaan maar dat het College er voor gekozen heeft deze gelden te gebruiken voor investeringen zodat er geen geld geleend hoeft te worden. Daar kan de VVD mee leven.
Tenda geeft het College compliment voor het dekkend afsluiten van het jaar. Ze complimenteert de Rekenkamer met het rapport ‘blinde vlekken’ maar wijst er op dat in het verleden gezegd is dat men aanbevelingen van Rekenkamer overneemt, maar dat dit in de praktijk niet altijd gebeurt. Dus dient GL een motie van PvdA mede in om het College daarover te laten rapporteren. (Die motie wordt aangenomen) GL wil in de programma’s wel het coalitieprogramma terugzien en wil dat er een realistischer oordeel wordt gegeven over in hoeverre doelen zijn gehaald (te veel twijfelachtige groene smileys). Het CDA wijst op budgetoverschrijdingen van 15 miljoen totaal. Andere partijen willen ook de aanpak van een aantal knelpunten.
De wethouder zegt toe dat er snel nieuwe indicatoren komen voor de smileys, hij reageert positief op alle wensen die genoemd zijn en neemt een CDA-motie over BTW over.
Groene Gids
D66 Louise van Zetten vindt dat de gemeente geen Groene Gids moet bijhouden op haar site met eerlijke en pure winkels. Dat wekt de schijn dat andere winkels niet puur en eerlijk zijn. Wethouder Rob van Doorn antwoordt dat de raad akkoord is gegaan met het Duurzaamheidsprogramma waarin de groene gids is opgenomen. Het is een hulpmiddel en winkels kunnen zich zelf aanmelden en worden beoordeeld door andere instanties.
Gassen Stuyvesantstraat,
Hessel Kruisman vertelt dat verschillende bewoners van de Stuyvesantstraat sinds het openbreken van hun straat voor rioleringswerkzaamheden, gezondheidsklachten hebben ontwikkeld. Volgens de bewoners door bronbemalingsapparaten op diesel die zorgen voor sterke luchtverontreiniging. Hessel vraagt of er emissiemetingen en geluidsmetingen zijn gedaan, of dat het college dat alsnog wil laten doen en of het landelijk aangekaart kan worden. Wethouder gezondheid vertelt dat er metingen zijn gedaan door een garage en lage waarden zijn gemeten t.o.v. een auto; zonder direct conclusies te trekken. De GGD gaat nog binnen meten. Wethouder Beheer vertelt dat inmiddels de filters op de generatoren zijn vernieuwd en schermen geplaatst. De apparaten gaan spoedig uit en het werk is over 10 dagen gedaan.
Fort Benoorden Landal,
Sjaak Vrugt van de Actiepartij stelde vragen over Recreatieschap Spaarnwoude. Het Dagelijks Bestuur vergadert 15 juni over de Landal park plannen. Rob van Doorn vertelt dat hij geen lid is van het DB maar er wel bij zal zijn. Hij heeft samen met zijn Amsterdamse collega al vastgesteld dat het AB er na de vakantie pas over moet besluiten zodat er nog een raadsmarkt over dit onderwerp georganiseerd kan worden.
Definitief Ontwerp Slachthuisbuurt Zuid
Daphne Huysse pleit net als PvdA voor een fietspad en pleit ook zeker voor behoud van het groene stuk op de hoek Schiphollaan-Hannie Schaftlaan-Pr Bernhardlaan Zij pleit voor inheemse planten op de groene stukken van het plan. Zij verwijst naar onderzoek dat uitwijst dat mensen groen zeer belangrijk vinden.
Niet naar advies raden
Een motie van Actiepartij mede ingediend door CDA, D66 en GroenLinks vraagt om toezending van adviezen van WMO-raad en SoZaWe-raad gelijktijdig aan College en Raad. Het College neemt die motie over.
Coffeeshopbeleid
Een motie van CDA ingediend met VVD Trots en OPH om coffeeshops tegen te houden op basis van mogelijk nieuw landelijk beleid wordt verworpen.
Teylercollege
Een motie over het Teylercollege van Trots wordt aangehouden omdat vragen van andere partijen nog niet zijn afgehandeld.