Samen voor elkaar: groeien naar financiële zelfredzaamheid. Zo heet de nota die behandeld wordt. In deze nota stelt het college een aantal maatregelen voor om minima (huishoudens met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm) te helpen bij het opbouwen van een financieel zelfstandig bestaan. Omstreden is de maatregel om de toekenning van de langdurigheidtoeslag die nu na drie jaar wordt toegekend pas na 5 jaar toe te kennen. GroenLinks en de PvdA zijn tegen. Moussa Aynan en Daphne Huysse verdedigen het amendement om de toekenning na 3 jaar te houden en niet te wijzigen in 5 jaar en de dekking daarvan met verve. De coalitiepartners D66 en VVD dienen het amendement mede in.

Merijn Snoek wijst de PvdA en GroenLinks op andere zaken in de nota die volgens hem verslechteringen zijn. Het CDA zal uiteindelijk tegen het behoud van 3 jaar i.p.v. 5 jaar stemmen, vanwege de gebrekkige dekking. Merijn verwijt GL en PvdA nu niet meer geld uit te trekken maar nu hetzelfde budget efficiënter in te zetten. De PvdA stelt dat er geld bijkomt, 6 ton, het CDA bestrijdt dat. Rutte-VVD verwijt het CDA dat het CDA ingestemd heeft met de startnotitie en dat ze alleen voor is als het gaat zoals het CDA wil. Merijn-CDA antwoordt dat dàt politiek is. Rutte-VVD is, "ook gezien de kabinetsplannen, voor de langdurigheidtoeslag na 3 jaar, maar wil mensen niet te afhankelijk maken van regelingen", hij ziet de studiekostenregeling als een verbetering ook al bestrijd Merijn-CDA dat. D66 stelt dat het vangnet blijft bestaan en dat ‘eigen kracht’ een belangrijk element is in de nota. Sibel Özoğul-SP houdt op hoge toon een fel verhaal tegen de verslechteringen en tegen geld van het rijk dat naar de Algemene reserve gaat.
Daphne Huysse-Gl stelt dat bij de regeling voor chronisch zieken gekeken is naar de criteria. Mensen die recht hebben op ondersteuning krijgen het, vroeger kennelijk te ruimhartig, toen het financieel kon, nu volgens de regels. GroenLinks kan zich schikken in de nota.
De wethouder geeft aan dat de regelingen onsamenhangend waren en dat de accenten verschoven zijn om gerichter mensen te helpen. Geen collectieve ziektekostenverzekering meer aanbieden verdedigt hij met het argument dat mensen nu duurder af zijn en bij maatwerk goedkoper uit zijn, mensen worden daarbij begeleid. Het college stelde langdurigheidstoeslag voor na 5 jaar omdat er meer mensen een beroep op gaan doen nu WW is verkort en meer mensen in de bijstand komen. Wethouder Jan Nieuwenburg stelt dat hij 3,5 ton van het budget had willen bijdragen aan de bezuiniging/Algemene Reserve, hij moet dat nu anders oplossen en zou eigenlijk het amendement moeten afwijzen. Het amendement (en de nota) wordt aangenomen.
Een motie van de coalitie op voorstel van D66 om de criteria voor de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten duidelijker te definiëren haalt het eveneens.


Bestemmingsplan Nieuwstad

Of de “rode loper brug” door de Bolwerken over Schotersingel en langs het Dolhuys er moet komen is omstreden. In het bestemmingsplan wordt de brug mogelijk gemaakt, maar dat wil nog niet zeggen dat hij er daadwerkelijk komt. 
Lukas Mulder-GroenLinks noemt haar dilemma: enerzijds de aantasting van het groen anderzijds het belang van fietsers bij het verlengen van de rode loper. Het besluit moet uiteindelijk gefundeerd genomen worden want de buurt is in verzet en daar moet je rekening mee houden. Het addertje zou kunnen zijn: de vraag of de alternatieven voldoende zijn onderzocht want anders houdt het in hoger beroep geen stand. De wethouder antwoordt dat het juridisch stand houdt.
De VVD is tegen een brug en dient een amendement in om de Schotersingelbrug uit het bestemmingsplan te halen. Het argument tegen is de aantasting van de Bolwerken en dat er eerst meer onderzoek moet komen. De PvdA stelt dat later gekeken wordt of het financieel kan. D66 ziet een conflict met het stadsgezicht en de cultuurhistorie. 
Omdat het besluit door het college volgende week genomen wordt neigde enkele raadsleden naar uitstel. Wethouder Cassee raad dat af. “De discussie of we er het geld voor over hebben komt nog”. D66 vraagt een schorsing aan en geeft aan verdeeld te zijn maar het VVD amendement toch niet te steunen “Tel uw zegeningen” zegt Louise van Zetten tegen het college.
Voor het amendement stemmen VVD en de oppositie zonder Sociaal Lokaal, dus is het niet aangenomen.
Uiteindelijk wordt het bestemmingsplan, met rode loper brug, ongewijzigd aangenomen; op voorstel van de voorzitter bij acclamatie, wat wordt bevestigd met een hamerslag. Waarna Wybren van Haga-VVD, te laat, protesteert. Hij had een stemming gewild. Later vraagt de burgemeester of het te snel ging. Van Haga stelt dat de VVD wilde tegenstemmen. Dat wordt genotuleerd.

Intergemeentelijke structuurscan Zuid Kennemerland

De scan analyseert hoe de 5 gemeenten op ruimtelijk vlak op elkaar zijn afgestemd en waar nog opgaven liggen. Welke ruimtelijke plannen zijn er en welke ontwikkelingen op gebied van wonen werkgelegenheid en bereikbaarheid overstijgen de gemeentegrenzen. Probleem is dat de wethouders en ambtenaren de nota hebben opgezet en afgestemd, maar zonder de afzonderlijke raden. Die worden verondersteld met de gehele nota in te stemmen. Dat lukt al niet omdat de raad van Bloemendaal een amendement heeft aangenomen. Hessel Kruisman –GL vindt dat we met beide benen op de grond moeten blijven. Het is nu niet de tijd voor grote ingrepen omdat er geen geld is, er zijn te veel initiatieven. Daar zijn de meeste 
andere partijen het niet mee eens. De VVD vindt het een prima nota, maar heeft moeite met de term verdichting in de scan, in strijd met het coalitieakkoord waarin staat dat de grens van verdichting is bereikt en dient met D66 een amendement in tegen die term, deze wordt aangenomen. De PvdA en veel andere partijen willen dat bij de uitwerking van de scan de Binnenboog (verbinding A208-A9) wordt meegenomen. De wethouder vindt dat de raad daar terughoudend over moet zijn omdat het over grondgebied gaat buiten de samenwerkende gemeenten, n.l. Velsen en er immers vanwege de gewenste bouw van een Landalpark op terrein van het recreatieschap Spaarnwoude een weigering is van Haarlem om verkeer vanaf het grondgebied Velsen af te wikkelen via Haarlem. Marceline Schopman –PvdA brengt daar tegenin dat de weg bezuiden Bennenbroek wel is opgenomen en ook buiten de samenwerkingsregio valt. De motie wordt aangenomen.

 

Kostenbesparing Recreatieschap Spaarnwoude

Een motie van GL en PvdA: "Recreatiescap Spaarnwoude en NV Recreatie Noord-Holland In tijden van (financiele) nood past het iedereen de broekriem aan te halen" Die vraagt om een onafhankelijk efficiency onderzoek en informatie over de uitkomsten en mogelijkheden kostenbesparende maatregelen, wordt raadsbreed aangenomen.

 

Bestuursrapportage

De begroting is met 11 miljoen overschreden. O.a. door de post van 1,8 miljoen inhuur en verbetering organisatie. Over de verbetering bedrijfsvoering is al toegezegd dat daar per kwartaal over wordt gerapporteerd.
Tenda Hoffmans stelt dat er nog veel verbeterd moet worden aan de bedrijfsvoering. Tenda noemt het niet sjiek dat portefeuillehouder Bernt Schneiders niet heeft gemeld dat een tekort van de Veiligheidsregio met een enorm bedrag door Haarlem is aangevuld, dat ontdekt de raad nu in de rapportage. Ook andere partijen leveren daarop kritiek. De burgemeester geeft toe dat het niet netjes is zoals het hoort. Wethouder Mooij geeft toe dat grote afwijkingen van de begroting gemeld moeten worden en dat er een spanning is met het budgetrecht van de raad. Wethouder Mooij belooft goed te monitoren. Tenda vraagt kritisch naar een bedrag gereserveerd voor “Kamers met kansen”en zwerfjongeren. Dat bedrag is afgevoerd.

Interpellatie bruidschat

Deze is aangevraagd door D66 Louise van Zetten. Een school met een waarde van 490 duizend euro is als bruidschat meegegeven aan Dunamare toen het onderwijs via Dunamare “op afstand is gezet” van de gemeente. Dat is nooit aan de raad verteld wat beschouwd wordt als een doodzonde. Wethouder Jan Nieuwenburg heeft op een aantal vragen nog geen antwoord; hij geeft aan dat een onderzoek van de gemeenteraad prima is. Dat doet hij al voor dat D66 en vele andere partijen een dergelijk motie daadwerkelijk noemen of indienen. De motie stelt voor dat het Seniorenconvent = alle fractievoorzitters, een paar leden aanwijst die een vooronderzoekje doen en onderzoeksvragen opstellen en een voorstel voor de vorm van het onderzoek.
Tenda wijst er op dat de gemeente een raadsenquête kan instellen of kan vragen of de Rekenkamer een onderzoek wil doen (die zelf bepaalt of en waarnaar ze welk onderzoek doet). Lukas Mulder is van mening dat de raad het naadje van de kous moet weten maar dat dit voorstel niet goed doordacht is.
GroenLinks stemt verdeeld (4 niet) over de motie die wordt aangenomen.