Wederom zat de publieke tribune overvol met thuiszorgers van VIVA. De vorige raadsvergadering was dat ook het geval evenals 2 vergaderingen van de Commissie Samenleving. De SP regisseert deze opkomt. Het is logisch dat de thuiszorgdames en enkele thuiszorgmannen bezorgd en boos zijn en zich lieten horen en zien. GL raadslid Abid Azannay begreep de thuiszorgster met hart voor hun cliënten maar had geen begrip voor de aanpak van de SP. Pieter Elbers stond voor de zoveelste keer op en riep de dames achterin,zittend op de publieke tribune, toe, een spandoek hoog te houden. De reactie was: “dat heeft toch geen zin” “geef Pieter die spandoek, mag hij het zelf omhooghouden”

SP raadslid Sibel Özoğul stelde voor de vierde keer vragen aan de wethouder. De wethouder antwoordde dat VIVA de Europese aanbesteding van thuiszorg in Zuid Kennemerland heeft binnengehaald die volgens richtlijnen van het Rijk zijn verlopen. Concurrenten geven nu aan dat zij het ook voor deze prijs zouden kunnen. De gemeente is opdrachtgever, geen werkgever. VIVA verleend nog steeds de afgesproken zorg, pas als de ze niet meer voldoet aan de voorwaarden, blijft ze in gebreke en kan er een noodscenario in werking treden dat ambtelijk al voorbereid is. Het moment is pas daar als bijvoorbeeld de rechter uitspraak doet over de handelwijze van VIVA richting de thuiszorgsters. De bonden kunnen zo’n rechtzaak aanspannen. Als de functieomschrijving (en bijbehorende beloning) niet meer signalering (van problemen) bevat maar alleen schoonmaak, zou dat moment aangebroken kunnen zijn. VIVA moet zelf aantonen met cijfers dat ze de thuiszorg niet kunnen leveren voor de afgesproken prijs. Aldus de wethouder. Deze riep de medewerksters op bij VIVA te gaan demonstreren. De 4 ingediende moties kregen weinig steun. Een VVD raadslid stelde dat de SP met de tekst van een pamflet, de gemeente voor gek zet. Na anderhalf uur debat vertrokken de thuiszorgsters, wéér teleurgesteld in de politiek, de raadszaal.
 

Over het definitief ontwerp voor de Waarderhaven (brandveilig) was GLRaadslid Dik Bol vol lof m.n. over de inspraak.

Over de inrichting van de Openbare Ruimte Raaks was m.n. D66 actief met vier moties en een amendement. Een motie om zware vrachtwagens te weren uit het Raaksgebied werd aangenomen, met de aantekening dat GLwethouder Rob van Doorn bezig is met beleid omtrent vrachtwagens in de stad en dat een andere aangehouden motie als een steun voor de wethouder wordt gezien.

Een motie van GroenLinks Hessel Kruisman om klinkers in de Raaksstraat te leggen werd ingetrokken toen de wethouder een offerte liet zien die aantoonde dat dit duurder was dan het geplande asfalt.

De Actiepartij diende een motie in met waarborgen voor ID-banen. Tenda kondigde aan dat Dik Bol de Raadszaal zou verlaten om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden (Dik werkt samen met ID-ers). Het overgrote deel van de raad vertrouwde er op dat de wethouder goed bezig is en wacht voortgangsrapportages af de motie is verworpen.

Een motie tegen de unilocatie werd niet aangenomen omdat de meeste partijen wel een unilocatie willen, maar de plek bij de Kamp nog lang niet zeker is. GLraadslid Abid Azannay stelde dat GL, naast het rapport van de wethouder, ook zal luisteren naar de belanghebbenden en de omwonenden.
Door een misverstand heeft GL niet meegestemd met een motie die vroeg om meer fietsstalling in Raaksgebied, kelder of plateau over het water.

Een derde motie van de Actiepartij werd raadsbreed aangenomen. De motie “Over de Top” riep het college op om in subsidievoorwaarden en contracten met derden de beloning van directeuren e.d. te maximaliseren op de Balkenendenorm.

De burgemeester sloot dit punt en de vergadering af met de opmerking “jammer voor de VIVA-directeur” dat klonk eerder spottend dan vol medelijden.