Een motie van GroenLinks, gesteund door D66, PvdA, VVD Haarlem Plus en Trots betreffende het bestuursakkoord werd aangenomen door de raad, op het CDA na. De motie constateert dat het Rijk een bestuurakkoord heeft gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Provincies. Onderdeel daarvan is de Wet Werken naar Vermogen. Taken op dit gebied worden overgeheveld naar de gemeenten, maar zonder voldoende geld. De motie roept het college op niet akkoord te gaan, zonder voldoende geld. Voor de bespreking in de commissie wordt gevraagd aan het college de financiële gevolgen voor Haarlem door te rekenen. Het college gaf aan de motie over te nemen.
Tenda stelde dat GL het wel eens is met de tendens om te ontschotten. Op 8 juni wordt in de VNG-congres over het bestuursakkoord gestemd. Mogelijk voor die tijd kunnen nog zaken veranderen via het overleg van Grote gemeenten en in het Tweede Kamerdebat. Het signaal van deze motie is duidelijk: de gemeenten worden verantwoordelijk voor de Sociale Werkplaatsen en het aan het werk helpen van mensen, maar daar moet wel budget voor zijn vanuit het Rijk. De SP noemde het akkoord een paard van Troje en stelde in een motie absoluut niet akkoord te gaan, maar deze motie kreeg alleen steun van SP, Ouderenpartij en Actiepartij.
Abid Azannay stelde vragen aan het College over een folder van het steunpunt huiselijk geweld. In de folder is een stukje met verwijzing naar de website vertaald in verschillende talen waaronder het Arabisch.
Maar die tekst is onleesbaar het is abracadabra Arabisch. Dat is vreemd omdat Abid in de vorige raadsperiode al een verkeerde Arabische vertaling van een inburgeringsfolder constateerde en vroeg voortaan goed op te letten.
Wethouder vd Hoek vertelde dat hij uit Arabische hoek “nog geen reactie had gekregen” en betreurde het zeer dat er fouten zijn gemaakt omdat er een professioneel vertaalbureau is ingeschakeld. De suggestie van iemand om arabist Pieter Elbers in te schakelen werd niet met gejuich ontvangen.
De grond aan de Waarderweg 136 mag van de raad verkocht worden aan de huidige huurder.
De Actiepartij stelde allerlei vragen naar aanleiding van het veranderen van de grasmat op vlooienveld en Frederikspark, na Bevrijdingspop in een zandvlakte, met ook nog gebroken glas en suggereerde een andere locatie te zoeken omdat mensen moeten kunnen recreëren op het gras en het Haarlemmer Houtfestival er ook nog aan komt. Wethouder Rob van Doorn was vanmiddag met commissie Beheer-leden op excursie geweest naar de locatie en stelde dat er een gedegen evaluatie komt die antwoord zal geven op de vragen.
Het CDA stelde vragen over de Mgr. Huibersschool die voor drie ton is gesaneerd en gerenoveerd en vorige week is opgeleverd maar waar de school binnenkort weer uit gaat. Wethouder Nieuwenburg was “ontploft” toen hij dat hoorde omdat hij daarvan niet wist. Omdat het Bijzonder Onderwijs is heeft de gemeente geen bevoegdheid, behalve inzake de Internationale taal-klas die daar is ondergebracht. De suggestie van D66 om te kijken naar de veiligheid van de school was een punt dat de wethouder al meenam in de bespreking met het bestuur.
De PvdA vroeg naar de gang van zaken bij de besteding en toekenning van de 40+ gelden in zogeheten Vogelaarwijken. Wethouder van Doorn gaf aan dat de procedures erg lang zijn en dat hij wil kijken naar het verkorten er van. Hij denkt er over om bij kleine bedragen die aangevraagd worden voortaan voorschotten te gaan geven zodat een activiteit door kan gaan en vrijwilligers niet zelf voor hoeven te schieten.
Een aangekondigde motie van de VVD tegen het pontje werd ingetrokken.