Medewerkers van Paswerk zaten op de trappen van de Publieke tribune om te vernemen hoe de raad zou besluiten over de begroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Zuid-Kennemerland=Paswerk. Het College stelde voor, niet akkoord te gaan met een tekort van een half miljoen. Om duidelijk te maken dat de rijksoverheid problemen veroorzaakt op lokaal niveau. Abid Azannay vroeg wethouder (die overigens met andere pet voorzitter van het bestuur van Paswerk is) Jan Nieuwenburg om de scenario’s die van Paswerk worden gevraagd voor een oplossing van het tekort, snel uit te laten werken. De wethouder stelde dat deze scenario’s er snel komen en als de gemeente toch moet betalen, dan moet er iets tegenover staan. De raad besloot een brief te laten schrijven aan het kabinet waarin aan de kaak wordt gesteld dat deze onvoldoende middelen ter beschikking stelt. De VVD steunde dit voorstel (motie) als enige niet, Rob de Jong: “Bezuinigingen…Deal with it”. Het voorstel om (nog) niet akkoord te gaan met de begroting Paswerk werd door de raad, op de SP na gesteund.

Omdat raadslid Moussa  Aynan van de PvdA vier maanden verlof neemt, wordt Hans vd Brugge (weer) voor vier maanden ingezworen, hij verving eerder wegens zwangerschapsverlof Artie Ramsodit. (Tenda Hoffmans stopt als voorzitter van de commissie Samenleving en wordt vervangen door SPer Jan van de Manakker. Lukas Mulder komt in het RaadsPresidium).

 

“Voorzitter, hoe haalt u het in uw hoofd”, gelach omdat plaatsvervangend voorzitter Jur Visser verbaasd kijkt, “Ik bedoel: Wethouder hoe haalt u het in uw hoofd” verbeterde Sibel Özoğul van de SP zich in haar interpellatie over de Schuldhulpverlening omdat zij zich richt tot verantwoordelijk wethouder Jan Nieuwenburg. Zij is van mening dat de nota schuldhulpverlening eerst met sociale partners besproken moet worden. En vindt de nota asociaal. Jan Nieuwenburg antwoord dat er een groeiend aantal mensen beroep doet op de schuldhulpverlening en dat de groei het hoofd geboden moet worden zodat mensen adequaat geholpen kunnen worden. 450 mensen doen een cursus administratie waarvan al 250 mensen zijn uitgestroomd. De SP verweet de wethouder dat hij kinderen wil dwingen te internetbankieren voor de ouders, wat Jan ontkende. De SP motie wordt verworpen.

Tenda Hoffmans vraagt op een gegeven moment door over de bijdrage van 50 euro die mensen in de schuldhulpverlening voor die hulp moeten betalen als ze dat niet kunnen. Jan Nieuwenburg antwoordt dat; als zij dat niet kunnen betalen, dan hoeven ze niet te betalen.

De nota heet voluit de “Kaderstelling voor het Strategisch Bedrijfsplan 2011-2014 Sociale Zaken en Werkgelegenheid Gemeente Haarlem: Kans en Kracht. “  Wethouder Nieuwenburg stelde dat gekeken wordt of mensen het op eigen kracht kunnen, maar dat gebeurt individueel. Daphne Huysse hield een vlammend betoog waarin zij stelde dat GroenLinks niet gelukkig is met deze nota en niet kan rijmen met het thema sociaal en betrokken. Zelfredzaamheid lijkt het excuus voor minder zorg voor een aantal mensen. Eigen kracht is prima en ze haalt een voorbeeld aan van een winkeltje in de Schoterhof waar verstandelijk beperkte mensen werken. Wat is er met de eigen kracht van werkgevers? Zij dient een GroenLinks motie in die mede-ingediend wordt door PvdA, SP en Actiepartij, waarin gevraagd wordt te onderzoeken om voor mensen met een minimuminkomen het examengeld voor het inburgeringsexamen te vergoeden. Dit werd aangenomen.

Bovendien een amendement waarin gesteld werd dat de tekst uit het coalitieakkoord  ‘Het oog op morgen’ leidend is:

“Wie het alleen niet redt, moet kunnen rekenen op steun van de overheid. Wij kiezen daarom voor een eerlijk sociaal beleid en voor effectieve schuldhulpverlening…….. Wij geven daarbij waar mogelijk de voorkeur aan maatwerk en aan een individuele boven een categorale benadering. Wij zullen de bestaande regelingen voor minima niet verlagen. In de bestrijding van armoede is een gericht beleid voor schuldpreventie, -sanering, -hulpverlening speerpunt. Onderdeel daarvan is een snelle afhandeling van schuldhulpverlening-en bijstandsaanvragen.”

Dit amendement werd door veel partijen mee ingediend en raadsbreed aangenomen.

Jan Nieuwenburg gaf aan dat de nota geen bezuinigingsmaatregel is en dat het minimabeleid niet wordt aangepast. De concrete plannen worden nog voorgelegd aan de raad.

Een aantal partijen wilde van de wethouder nog horen dat Paswerk niet de enige partner is voor de uitvoering van trajecten, o.a. vanwege kritiek uit een Rekenkamer-onderzoek op Paswerk.

Een motie om Paswerk niet als enige strategische partner aan te merken voor ‘bemiddeling naar werk’, maar onderzoek te doen of zij dat kan worden en ook te kijken naar andere dienstverleners, werd aangenomen.

Een motie van de Actiepartij die vroeg om creatief te zoeken naar geld voor activering, werd op voorstel van Tenda aangepast en kreeg brede steun, op de VVD na.

 

Voor het aangepaste Ontwerp voor de herinrichting van de Verspronckweg-Zuid kreeg wethouder van Doorn complimenten uit de raad. Ook de aanpak van het Fietspad Schipholweg kreeg complimenten, met de opmerking dat het hier en daar wel wat breder mag.

De fase 2 Noordkop Waarderpolder, kreeg, na eerdere twijfels bij o.a. VVD en GroenLinks van een meerderheid van de raad, krediet toegewezen voor de uitvoering. Lukas Mulder stelde dat het een goede investering is om daarmee toekomstige gebruikers uit te nodigen zich te vestigen. Een tegenmotie van de Actiepartij kreeg geen steun.

Het Masterplan Scheepmakerskwartier was een lastig proces, aldus Lukas Mulder. Het is een mooie locatie, met mooie plannen waarbij de kwaliteit overeind blijft ondanks aanpassingen. Er is goed samengewerkt met de klankbordgroep, bewoners en wijkraad. Fase 1 wordt uitgevoerd, op naar fase 2. De wethouder stelde dat GroenLinks gevraagd heeft om niet te slopen als er niet gebouwd wordt, dus geen lange braakligging. Dat is uitgangspunt, maar niet volledig gegarandeerd.

Ieder in de raad betreurt een eventuele sloop van de markante vierkante schoorsteen waarvan D66 er Evert de Jongh cynisch stelde: gelukkig hebben we de foto’s nog. Haga VVD noemde het “collateral damage”. Wethouder Cassee stelde dat de schoorsteen helaas moet wijken maar dat hij betrokken stichtingen zal vragen of ze de schoorsteen willen verplaatsen naar een openluchtmuseum o.i.d., maar als dat niet lukt is het jammer. De plannen kregen raadsbreed steun.

Hessel Kruisman is enthousiast over de Kadernota Haarlem Duurzaam en geeft de wethouder een compliment. Hij benadrukte dat de gemeente zich ook moet richten op hoe we denken. Sommige vanzelfsprekende zaken hebben ongewenste economische en ecologische effecten. Op de basisschool krijgen kinderen weinig biologieles en spelen kinderen 50% minder in de natuur dan 20 jaar geleden, dat leidt aantoonbaar tot minder zorg voor de natuur.

De SP vroeg om meer groene energie en Haarlem plus om meer bomen en parken.

De raadsleden wilden concrete daden. Wethouder van Doorn stelde dat het een kadernota is, nu moet verbreed worden, maar in de bijlage staan concrete stappen.

In de kadernota staat ook genoemd de realisering van een Duurzaamheidscentrum in de (binnenkort voormalige) Stadskweektuin samen met  het al bestaande Centrum voor Natuureducatie. Dat was D66 raadslid Maaike Pippel te concreet.  Er ontspon zich een vreemd debat. Pippel maakte een amendement  waarin staat dat “private partijen actief participeren” en dat de “haalbaarheid” van het centrum wordt onderzocht.

Dat laatste staat al in het coalitieakkoord en in de begroting, dus dat is logisch. De opvoering van private partijen is nieuw. Wethouder van Doorn had met het participeren van private partijen geen enkel probleem, als maar niet werd bedoeld dat zij het, als voorwaarde, moeten betalen. Pippel werd door de Actiepartij verweten een overbodig amendement in te dienen en de schijn te wekken dat ze het Duurzaamheidscentrum niet wil; terwijl het breed gedragen wordt. Pippel ontkende dat; stelde dat als het financieel haalbaar is, het er moet komen, niet per sé in de Kleverzone, maar was vaag over de termijn waarbinnen het gerealiseerd moet worden. De PvdA riep: zo snel mogelijk.

Hessel Kruisman was teleurgesteld dat door het amendement de ambitie om het in deze periode te realiseren er uit was en verklaarde dat GroenLinks tegen zou stemmen. Het amendement werd aangenomen en de kadernota Haarlem Duurzaam raadsbreed.

 

De VVD vroeg aandacht voor de huisvesting van de Haarlemse Reddingbrigade.