Een motie van afkeuring ingediend tegen de VVD-wethouder door GroenLinks en PvdA is door een raadsmeerderheid aangenomen. Een motie van wantrouwen werd alleen door de oppositie gesteund.
Op 14 april 2010 heeft een ambtenaar een brief geschreven gericht aan de raad die alleen bij de toenmalige voorzitter van de Rekenkamer terecht is gekomen. Negen dagen later gaf de gemeentesecretaris de Rekenkamervoorzitter te kennen dat de brief als niet geschreven beschouwd moet worden en dat de klokkenluiderregeling van toepassing is. Op 4 november 2010 adviseert een commissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten om de Raad te informeren over de brief. Op 1 februari 2011besluit het College gevolg te geven aan dat advies. (In diezelfde Collegevergadering wordt besloten extra geld/krediet te vragen voor de ambtelijke huisvesting aan de Zijlpoort.)

3 Maart wordt de kredietaanvraag Zijlpoort, op verzoek van portefeuillehouder P. Heiliegers, behandeld in de commissie Bestuur. Op 10 maart staat dit punt op de agenda van de raad, maar de vicevoorzitter van de Raad zorgt dat het agendapunt geschrapt wordt, omdat hij van de klokkenluider informatie krijgt over zijn, voor de Raad nog onbekende, brief. Op 6 april schrijft wethouder Heiliegers een brief aan de Raad en erkend dat het, gezien de raakvlakken van kredietaanvraag en klokkenluidersbrief, verstandiger was geweest de raad eerder te informeren.

 

Op 7 april blijkt dat de klokkenluidende ambtenaar op 1 april wederom een brief heeft geschreven maar dat de wethouder weer geen reden zag om ook die brief door te sturen.

De brief van de ambtenaar van 14 april 2010 gaf informatie over een vreemde leningconstructie aan Fortress (deontwikkelaar van de Zijlpoort) van de toenmalig wethouder van Financiën en het ten onrechte betalen van BTW aan Fortress tegen het advies van de ambtenaar in.

De eerste spreker Joyce Langenacker PvdA stelde dat de wethouder onhandig heeft geopereerd, vroeg zich af of de raad voldoende geïnformeerd was en stelde dat de raad te laat en onvolledig is geïnformeerd maar dat dit niet willens en wetens is gebeurt en diende samen met GroenLinks de motie van afkeuring in.

Tenda stelt namens GroenLinks dat dit een belangrijk dossier is. De raad baseert zich op informatie van het College dus is er sprake van informatie-afhankelijkheid van het College. Dat is de kern van het raadswerk en de democratie: in hoeverre wordt de raad in staat gesteld om zijn werk goed te doen. In deze kwestie is informatie niet verstrekt en dat is een grote fout die het vermogen aantast van de raad om besluiten te nemen. De wethouder heeft zich de samenhang niet gerealiseerd. GL vertrouwt de wethouder nog steeds en twijfelt niet aan de integriteit van de wethouder dus geeft hem kans voor de toekomst, het mag uiteraard niet meer gebeuren.

Fedde Reeskamp van D66, die harde woorden sprak in de commissie, was nu mild. Hij was het wel eens met de PvdA maar deelde niet de conclusie. Fractievoorzitter D66 Louise van Zetten zal later zeggen dat ze eventueel wel een motie van treurnis tegen het College (tegen onze mannen een “motie Light”) zou hebben gesteund. Een raadsenquête lijkt haar wel op haar plaats. De verdediging van de wethouder door VVD fractievoorzitter Ed Veen bestond uit het hameren op het feit dat de wethouder zijn excuses heeft aangeboden en dat op 1 februari het hele college heeft besloten de klokkenluidersbrief aan de raad te vestrekken, dus het hele college verantwoordelijk is.

Uiteraard is de oppositie harder in haar oordeel, legt zwaardere accenten en stelt “hoezo , niet willens en wetens” en dient een motie van “Geschaad vertrouwen” tegen het college in. Maar ook een motie van “Wantrouwen” tegen de wethouder.

De wethouder is in reactie erg kort en zakelijk en geeft als verdediging voor de vertraagde informatie na 1 februari aan dat de informatie zorgvuldig en degelijk moest zijn en dat dat tijd kost. Hij stelt de klokkenluidersregeling naar eer en geweten te hebben toegepast en dat hij de kritische signalen over de regeling ter harte zal nemen.

Deze reactie was voor PvdA en GL geen aanleiding om de motie van afkeuring in te trekken. D66 en VVD stemmen tegen de motie, de oppositiepartijen vóór waarmee de motie werd aangenomen. De motie van geschaad vertrouwen en de motie van wantrouwen van de oppositie halen het niet.

 

 

De raadsvergadering duurt, tot irritatie van de burgemeester, tot 12 uur.

Voor de raadsvergadering komt een peloton vrijwillige brandweerlieden uit Schalkwijk de raadsleden een brief en een brandmelder overhandigen.

Voor behandeling van het punt huisvesting Zijlpoort,  stelt Dik Bol mondelinge vragen over de Daisybell muziek oefenruimtes, die haar ruimte gedwongen moet verlaten. Burgemeester Benrt Schneiders is net als GroenLinks overtuigd van het belang van Daisybell en ziet mogelijkheden voor overbrugging en een oplossing op termijn.

De SP stelt vragen over de opbrekingen en autostop op de Kruisweg en inkomstenderving van winkeliers. Wethouder van Doorn antwoord dat dit voor de veiligheid van de wegwerkers is en dat er een nadeelcompensatie-regeling bestaat.

De SP stelt de kwestie VIVA aan de orde waarbij er niet meer volgens CAO schaal 15 maar schaal 10 wordt betaald. Wethouder vd Hoek antwoord dat VIVA stelt dat er nog steeds signalering in het takenpakket van de zorgverleners zit.

Hessel Kruisman verklaart dat het belang van duurzaamheidsmaatregelen wereldwijd van belang is en wenst het college succes met het uitvoeren van het Duurzaamheidsprogramma.

Over Schalkstad stelt Lukas Mulder (na uitsluitend complimenten van anderen op het project) dat het een groot plan is met risico’s op kwaliteitsverlies waarbij de parkeergarage bovengronds er één van is. Hij steunt namens GroenLinks het plan maar houdt de vinger aan de pols.

Over de ontheffing van de woonplaatsvereiste van de wethouders wordt niet heel moeilijk gedaan door de raad uit begrip voor de woningmarktsituatie en het feit dat zowel van Doorn als Cassee naar Haarlem willen verhuizen.

Aan het eind van de vergadering worden moties aangenomen die een archief van geheimstukken bij de Griffie instelt (raadsbreed) en een motie die oproept tot een onderzoek van de rekenkamer naar de kwestie Zijlpoort (gehele raad zonder VVD). Waarbij de voorzitter van de Rekenkamer Cora-Yfke Sikkema aangeeft dat de Rekenkamer zelfstandig kijkt of ze dat gaat doen.

Het krediet voor de huisvesting Zijlpoort wordt aangenomen door de coalitie.

Een motie van de Actiepartij en oppositie om voortaan geen verplichtingen aan te gaan voordat de raad een aanvullend krediet heeft goedgekeurd, wordt door de Raad min de VVD aangenomen.

Een motie van VVD en D66 om een vierde scenario voor het inlopen van achterstallig onderhoud tot 2018 wordt aangenomen. Maar over achterstallig onderhoud wordt nog verder gesproken in de commissie.