GroenLinks diende bij monde van Hessel Kruisman een motie “deuren dicht” in die het college opriep om met winkeliers en betrokkenen om tafel te gaan zitten om een convenant af te sluiten. Veel winkels hebben ook in de winter hun deuren open staan met flinke verwarming. Schuifdeuren zijn beter. Een pilot in Amsterdam leverde een besparing aan energiegebruik op van 42 procent en minder tocht en -ziekteverzuim onder personeel. De gemeente heeft hierin geen doorzettingsmacht maar kan een signaal afgeven voor de maatschappelijke wenselijkheid van het dicht houden van de deuren. Hessel stelde dat je soms in de winter met je jas uit in de Grote Houtstraat kunt lopen. De VVDer Wybren v Haga van ‘GroenRechts’ steunde deze “logische oproep, in deze wereld van duurzaamheid”, van harte. Trots vond het betuttelend en was uiteindelijk de enige die tegenstemde.
De VVD stelde vragen over de, volgens hen ‘illegale camping’ van de Occupy beweging en de veiligheid. Burgemeester Schneiders antwoordde dat demonstreren een grondrecht is dus dat hij dit niet kan verbieden. Wel heeft hij de occupyers vertelt dat ze geen lege tent of caravan mogen laten staan. Op de publieke tribune zaten 5 occupyers in (overdreven) nette kleding.
De actiepartij vroeg het college bezwaar in te dienen tegen de plannen van Haarlemmerliede/Spaarnwoude voor zware bedrijven in het Polanenpark nabij Haarlem Oost, onder andere een cementbedrijf; met fijnstof, geluid en verkeersoverlast. Het college gaat geen zienswijze indienen.
De actiepartij vroeg een symbolische daad te stellen tegen de natuurplannen van deze regering. Het college zal er over praten.
De actiepartij stelde kritische vragen n.a.v. de busactie van de vreemdelingenpolitie en Connexxion waarbij gekleurde passagiers, mogelijk illegale werksters, werden gevolgd naar adressen in Bloemendaal waarna voor een deel arrestatie en uitzetting volgde. De raad heeft eerder al een motie aangenomen met de opdracht aan het college zich krachtig uit te spreken tegen deze praktijk. Sjaak verweet het college c.q. de burgemeester niets te hebben gedaan. Schneiders stelde dat deze actie van de vreemdelingenpolitie, die onder de minister valt, niet voor herhaling vatbaar is. Hij heeft het toen besproken in het driehoeksoverleg. Nu is actie niet zinvol, omdat het niet meer gebeurt, zeker na de veroordeling door de Raad van State. Sjaak trok de vergelijking met de aanpak woonfraude, de burgemeester beloofde daar nog naar te kijken.
De raad stemde in met de aangepaste verordening winkeltijden.
Het college stelt in de verordening inburgering o.a. voor om de inning van de eigen bijdrage voor de cursus inburgering niet in 18 maar in 12 termijnen te laten innen, omdat veel incasso’s misgaan door onvoldoende saldo. Abid Azannay stelde namens GroenLinks dat dit niet logisch is, omdat het gaat om mensen met een minimaal inkomen die nu maandelijks een groter bedrag moeten betalen. Hij diende een amendement in om de termijnen bij het oude te laten, dus 18 maanden. De wethouder antwoordde dat hij geen probleem zag en bij problemen maatwerk zou leveren en dus het amendement ontraadde. Alleen CDA, SP, OPH, actiepartij en GroenLinks stemde voor het amendement en dat is te weinig. Na schorsing stelde Abid dat GL instemt met de verordening op artikel 7 na waarin de termijnen zijn geregeld. De verordening werd vastgesteld.
De VVD diende (met PvdA) een motie in: “Het is water naar de zeecontainer dragen” (in een kennelijke poging net zulke creatieve titels voor een motie te bedenken als de Actiepartij). De motie wil een andere of beter oplossing voor tijdelijke buswachtruimte op het stationsplein. Hessel was in de container gaan staan en gaf de VVD gelijk net als een raadsbrede meerderheid. Het college, Rob van Doorn, zal er aan gaan werken.
Daphne Huysse GroenLinks diende een motie in ontrent ID-banen. Enkele organisaties hebben dit jaar ID-baners in dienst genomen. Volgens de ID-regeling hebben organisaties die ID-ers in dienst nemen de eerste twee jaar recht op een overbruggingsubsidie. De organisaties hebben van de gemeente echter vernomen dat ze fors minder overbruggingsubsidie krijgen dan in de regeling staat (de regeling stopt volgend jaar).
Andere raadsleden stelden dat bij aannemen van de motie het geld dan niet naar andere werkzoekenden gaat. Wethouder Nieuwenburg gaf fel aan dat hij de motie overbodig en te ver vond gaan. Alleen SP actiepartij en Haarlem Plus steunden de motie. De aanscherping Wet Werk en Bijstand werd aangenomen.
Het Houtmanpad stond niet op de agenda, maar werd behandeld vanwege drie Moties Vreemd aan de orde van de dag, die daarover gingen.
Allereerst was er een motie van de VVD die opriep het fietspad naast het voetpad niet aan te leggen. Wybren v Haga sneerde dat men zwichtte voor de fietsmaffia. Hij citeerde ook uit het SP programma om de SP over te halen tegen te stemmen. Sjaak Actiepartij noemde het pad een schijnoplossing en noemde Paul Marselje de 6de wethouder. Waarschijnlijk omdat deze in mails aan burgers en raadsleden op alles antwoordde en uitgebreid toelichting gaf op de 25 jarige geschiedenis en het collegevoorstel. De verdediging van het besluit door de PvdA leverde veel geschreeuw “Schande” vanaf de tribune op waar 6 actievoerders tegen het Houtmanpad zaten.
Daphne stelde namens GroenLinks met respect voor de kritiek, dat er een veilige en aantrekkelijk route ontstaat voor fietser en voetganger. Op haar uitspraak dat sommige partijen kritiekloos scheppen met geld voor autoprojecten bestemmen maar voor fietsprojecten moeilijk doen, kreeg zij kritiek van Pea Bosma VVD, “noem een project” waarop Daphne antwoordde: “25 miljoen voor de Fly-over”.
De motie om het Blinkertpad of Boer Piet pad als alternatief te onderzoeken werd slechts door 4 raadsleden gesteund.
Het CDA diende een motie in “met veel aplomb” (omdat de burgemeester dat verwachtte) dat verzocht om het handhaven van de bochten, het elzenhakhout en rekening houden met vogelfauna.
Het College (Rob) koos er voor om geen reactie te geven op de moties.
De stemming over de Tegenmotie van de VVD was relatief spannend omdat bleek dat de SP verdeeld zou stemmen en bij D66 had woordvoerder Paul Marselje het stemgedrag vaag gehouden maar bleek hij met Fedde Reeskamp de enigen vóór het pad.
Tegen het pad stemden uiteindelijk 6 D’66ers, 5 VVDers, 2 SPers, 1 H+, 1 Trots, 1 Actiepartij, tezamen 16 te weinig voor een meerderheid (van 38 aanwezige raadsleden, voorstander SP-er Hiltemann was afwezig). De CDA-motie kreeg een meerderheid inclusief GroenLinks.
Petitionaris en fanatiek actievoerder ( SPer) Pieter Vonck; vertrok onder het schreeuwen dat “GroenLinks zich moest schamen”.
Deze laatste raad werd afgesloten met drie gedichten die voorgelezen werden door stadsdichter Sylvia Hubers. Het Houtmanpadgedicht, 'Haarlem verbergt niets' en “Met vier oren en twee breinen”. Zie voor dat laatste prozagedicht http://www.stadsdichterhaarlem.nl/b2evolution/index.php/2011/12/23/oren…