De eerste raadsvergadering met het nieuwe college in functie, begon met een rondje handen schudden van de collegeleden met de raadsleden. Uiteraard hebben de raadsleden de afzonderlijke wethouders al meegemaakt in de raadscommissies.
Er was een korte agenda. Vaststellen van het bestemmingsplan ‘Transvaal en Indischebuurt Zuid’ was aan de orde. De Actiepartij en SP dienden een motie in getiteld: “Stimulans tot Start Wijkvergroening” waarin stond dat het coalitieakkoord spreekt van meer groen in de wijken dus dat in deze versteende wijk, op plekken waar reële mogelijkheden zijn, groen moet worden toegevoegd. GL-wethouder Beheer Rob van Doorn stelde dat de motie vraagt om beleid dat al de bedoeling is dus dat hij geen moeite heeft met de motie en de oppositie haar succes gunt. De motie werd aangenomen.
In het conceptplan stond nog dat in alle winkelpanden in de Cronjéstraat gewoond moet worden boven de winkels. Na een pleidooi van de winkeliersvereniging en individuele ondernemers in de commissie Ontwikkeling en steun van raadsleden, is in de uiteindelijke versie van het bestemmingsplan uitzondering gemaakt voor een aantal panden, waar al lange tijd op de bovenverdieping ook het bedrijf wordt uitgeoefend of opslag is.
In het Julianapark staat al 45 jaar een viskraam en al 63 jaar een bloemenkraam. De viskraameigenaar heeft pas onlangs een bouwvergunning aangevraagd en gekregen. Maar beide staan niet op de bestemmingsplankaart. Het college heeft een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarin ze alsnog de beide kramen kan vergunnen/bestemmen en geeft aan dat ze dat van plan is. De oppositie wilde dat bij amendement al vastleggen. Wethouder Cassee gaf aan dat dat minder goed is omdat de gekozen werkwijze ook mogelijkheden opent voor toekomstige andere kramen. Het amendement werd verworpen. Een andere oppositiemotie kreeg steun van alle partijen behalve de VVD. De motie sprak uit dat gestreefd wordt naar voortzetting van de bedrijfsverzameling ”Harlem Legacy” (ict,film,grafisch,evenementen) in de Generaal de la Reijstraat 6 en dat er onderzoek en onderhandelingen moeten komen om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van het gebouw (gemeentelijk bezit). De moties om de bestemming wonen van de bovenetage te halen en om een ondergrondse garage op het binnenplein te verbieden kregen geen steun van een meerderheid.
Ontwerpjaarrekening 2009 Werkvoorzieningschap Zuid Kennemerland (Paswerk)
Paswerk had in 2009 een exploitatietekort . Het college stelt voor om 6 ton daarvan door Paswerk uit eigen vermogen te laten betalen. Van de rest van het tekort: 6 ton ton, betaalt Haarlem 5 ton en andere gemeenten w.o. Heemstede de overige ton. Er was al rekening gehouden met verlies door een voorziening te boeken van 1 miljoen. Daarvan wordt dus de helft gebruikt. Lukas Mulder probeerde de raad over te halen om de overgebleven 5 ton te blijven reserveren voor 2010 en niet naar de Algemene middelen terug te storten. Paswerk is een voormalige sociale werkplaats in transitie naar bedrijfsmatig werken, maar met sociale doelen dus extra begeleiding, lagere productie per werknemer in een moeilijk economisch klimaat. Daarom is reservering voor dit jaar noodzakelijk aldus Lukas. Paswerk krijgt het al moeilijk doordat ze de 6 ton moeten lenen. VVD,PvdA, D66 en CDA dienden een motie inmet de opdracht de rest van de voorziening, de 5 ton, terug te storten in de Algemene middelen. Een argument in het debat daarbij was dat Paswerk geprikkeld (geknuppeld) moet worden om winst te maken Lukas bestreed dat die prikkel er niet zou zijn. De motie werd helaas aangenomen.
De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) heeft een opvangvoorziening: de Herberg. Deze heeft tijdelijke huisvesting. Het RIBW kan panden van Wilhelmina Pensions overnemen en de gemeente subsidieert dat met twee ton. De raad was akkoord; als de twee ton maar weer terugkwam in de WMO pot bij verkoop, de wethouder zegde dit toe.