De raadsvergadering, die pas 0.20 uur op Koninginnedag eindigde had een volle publieke tribune.
Die o.a. meemaakten dat het coalitieprogramma werd aangenomen en wethouders geïnstalleerd.
Eerst kwam een ‘normaal’ agendapunt aan de orde: het bestemmingsplan Leidsebuurt. (Lees verder via "Lees Meer")

Op de foto is te zien dat de vijf wethouders worden geïnstalleerd.


Dit plan heeft een lange voorgeschiedenis omdat het concept vele fouten bevatte. De wijkraad had, met hulp van opbouwwerk en bouwburo, zo’n 250 fouten ontdekt. Hoewel wethouder Ontwikkeling (nog maar even Jan Nieuwenburg)  niet van fouten wil spreken.  Er speelde een schrijnend probleem. Iemand had een pand gekocht in de veronderstelling dat het geheel voor wonen bestemd was. De eigenaar had niet verteld dat beneden, bij drie panden, de bestemming bedrijf is en boven wonen, waarbij, door splitsing van twee woningen in drie, er ook nog eens te weinig vierkante meters per woning aanwezig zijn om legaal te wonen. Lukas Mulder vond de situatie voor de individuele koper dramatisch, maar nam een principieel standpunt in. Géén bestemmingwijziging in wonen voor het bedrijfspand want dan zet je de poort open voor elke huisjesmelker en ontwikkelaar om illegaal bezig te gaan. Een amendement van de SP om wel te wijzigen werd niet aangenomen. Lukas vroeg wel om te evalueren of het lukte om bedrijven in de toekomst in de panden te krijgen.

 

Zijlsingel 1

Het gemeentelijk Publiekscentrum wordt verkocht aan een ontwikkelaar die het verhuurd aan het UWV. De gemeenteraad ging akkoord met deze verkoop die weer geld in het laatje brengt.

Moties vreemd aan de orde van de dag

Moties “vreemd” zijn moties over onderwerpen die niet op de agenda staan, maar die wel minstens twee dagen van te voren zijn gemeld en naar het college gestuurd ter voorbereiding.

Motie Prisma

GroenLinks diende een motie in om geen definitieve afspraken te maken met Dock over heropening van Prisma en plan van aanpak voordat de commissie samenleving over dit onderwerp heeft gesproken. Tenda stelde dat ze niet op voorhand vertrouwen heeft in een goede aanpak. Maarten Divendal sputterde heftig tegen, maar de motie werd aangenomen.

Motie HFC, van het CDA, vroeg om tempo te maken met de gebiedsvisie voor het terrein van de voormalige HFC Haarlem en te investeringen in de velden voor de fusieclub Haarlem-Kennemerland; de motie werd aangenomen.

Afscheid

Het oude college nam afscheid van de raad en collegiaal van elkaar met lovende woorden over en weer. De ingehouden emotie van Chris van Velzen over de ontdekking van een kankergezwel en de voorlopig gewonnen strijd daartegen met chemo, maakte grote indruk. (Chris wordt fractievoorzitter VVD). Helga Koper PvdA stak uitgebreid de loftrompet over Maarten Divendal waarvan beklijft dat hij “iets heeft met vrouwen.”

Coalitieakkoord

Het coalitieakkoord werd uiteraard geprezen en toegelicht door de vier collegepartijen. Had Hilde van der Molen SP voorheen achter de collegetafel nog een vriendelijke positieve toon. De knop was om en de toon werd kritisch, zo niet zeurderig.

Hilde had uit betrouwbare bron vernomen dat het de schuld van GroenLinks was dat de SP niet in het college zit. Tenda interrumpeerde dat het een onbetrouwbare bron is omdat het niet klopt en Hilde zich een slecht verliezer toont.

Hilde vond dat het college veel te veel, 36 miljoen, wil bezuinigen en te pessimistisch is over de economie en dat de Haarlemmer daar de dupe van wordt. Tenda merkte op dat als het meevalt en er minder hoeft te worden bezuinigd (het rijk kort de gemeente minder op de bijdrage) dat er dan uiteraard ook minder wordt bezuinigd. Dat geloofde Hilde niet, waarop Tenda stelde dat het toch in het akkoord te lezen is.

Sjaak Vrugt van de actiepartij kon zich redelijk vinden in het akkoord!

CDA fractievoorzitter Merijn Snoek koos niet voor de verongelijkte toon van de grootste oppositiepartij de SP maar voor slimme oppositie: zoeken naar zwakke plekken en pijnpunten bij de coalitie. Merijn zette op een rijtje op welke punten, volgens hem, de coalitiepartijen elk afzonderlijk hun verkiezingsprogramma/beloften niet volgden. Hij diende een motie in om de coalitie een bijdrage te laten vragen aan de Provincie voor de Spaarnepassage voor de Zuidtangent. De motie haalde het niet, sterker, het CDA stemde als enige voor. Louise van Zetten stelde dat de coalitie natuurlijk naar de provincie gaat en dat er zeker geld wordt gevraagd voor mogelijkheden om van de buslijn een tramlijn te maken en dat dan een Spaarnepassage aan de orde komt.

Daarna stelden de wethouderskandidaten zich voor met een korte speech. Rob van Doorn wethouder namens GroenLinks vertelde uit het hoofd en met passie dat hij de belangen van Haarlem wil dienen en in gesprek wil met de Haarlemmer om te luisteren naar hun inbreng. Uiteindelijk werden de wethouders gekozen met 1 of 2 onthoudingen van de 39. Waarna de installatie volgt van Ewout Cassee en Jack van der Hoek(beiden D66),  Jan Nieuwenburg (PvdA), Pieter Heiliegers(VVD) en Rob van Doorn(Groen Links). Toen was het inmiddels Koninginnedag geworden en zette de burgemeester, een voor republikeinen pijnlijke, hoezee in.

Daarna stemde de raad o.a. in met Jur Visser als plaatsvervangend raadsvoorzitter. Tenda Hoffmans als voorzitter van commissie Samenleving en Cora-Yfke Sikkema als lid van de rekenkamer.

Tussendoor had de stadsdichteres Sylvia Hubers twee gedichten gedeclameerd.