Raadsleden luisterden op 20 oktober naar hartenkreten van burgers en organisaties m.b.t. de begrotingen. Er was een forum dat commentaar gaf op stellingen en de begroting in zijn algemeenheid. Bovendien op de uitkomst van de stemming van het Digipanel. Tenda merkte op een gegeven moment op, dat de gespreksleider het prima deed, maar dat hij wel wat kritischer mocht doorvragen. John Schrama vroeg hoeveel ruimte een gemeente eigenlijk heeft voor eigen beleid. Het forum antwoordde dat ¾ vastligt door rijksregelgeving, maar dat de raad wel kan sturen of het goed terechtkomt. Op 1/3 kan de raad echt aan de knoppen draaien.
De sprekers die hartenkreten slaakten mochten dit doen binnen 2 minuten.
-
Het COC dat als eerste aan bod kwam bracht haar punt op ludieke wijze aan de orde. Via een diversiteits-petje op/af quize met her en der neergelegde roze petten. Het pleidooi was bedoeld om geld voor diversiteitsprojecten in het onderwijs te behouden.
-
Fer Daalderop pleitte voor aandacht voor de voetganger, o.a. Voor zebra's op de Gedempte Oude Gracht en voor een wandelboulevard langs het Spaarne.
-
Henk Sloos ergert zich aan slordig geparkeerde fietsen en pleitte voor het inruimen van fietsparkeerruimte in parkeergarage Raaks omdat de geplande fietsparkeerruimte in het Raaksproject voorlopig niet wordt uitgevoerd.
-
Henk Vijn pleitte voor het handhaven van een haven in de plannen nabij de molen en voor een andere, niet kledingwinkel-bestemming van het pand van Cinema Palace.
-
Een vertegenwoordiger van het Informatiesteunpunt stelde dat het volk boos is en bang en pleitte voor goede preventie.
-
Er werd gepleit voor meer wonen voor ouderen.
-
E. de Graaf van HvA pleitte voor duurzaam bouwen met kwaliteit.
-
'T Web vroeg om niet te bezuinigen op gehandicaptenorganisaties en deze organisaties vroegtijdig om advies te vragen bij o.a. de inrichting van winkelstraten zodat mollegoten zoals in de Grote Houtstraat niet aangelegd worden.
-
Er werd gepleit voor een joods gedenkteken; zijn pleidooi werd onderuitgehaald door een kwetsend verwijt aan de raad.
-
Welzijn moet gestimuleerd worden, stelde een spreekster
-
Tegen geldverspilling door realiseren van het Pontje over het Spaarne.
-
Inge Nypels pleitte voor instandhouden van subsidie voor projecten van het Wereldkindertheater in Schalkwijk. Namens de raad was door de Griffie aan alle sprekers gevraagd om ook suggesties te doen voor een bezuiniging. Dat deed niemand omdat er zo weinig spreektijd was of om andere redenen. Maar Inge had nagedacht en stelde dat Haarlem een wonder nodig heeft en had een mogelijk winstgevend idee bedacht. Zij gaf de raad een staatslot waarvan de opbrengst voor de stadsbegroting is.
-
Twee sprekers pleitten tegen een bezuiniging op topsport. Evenementen op dit gebied brengen de stad voordeel.
-
De Haarlemse podia hebben een eigen plan ingediend om bezuinigingen te halen en bevelen dat aan.
-
Hylke ten Cate vond de 3% OZB verhoging, dat boven inflatiecorrectie ligt, een verbreken van belofte van de VVD.
-
Er werd gepleit voor het elkaar laten versterken van cultuur en economie, zoals gebeurt door het Dolhuys.
-
De Moedercentra vinden dat de deelnemers in de steek worden gelaten door het stopzetten va subsidie van cursussen die vaak leiden tot doorstroming naar banen in de kinderopvang.
-
Özal roemde de multiculturele stad Haarlem en was van mening dat er niet moet worden bezuinigd op subsidie aan zelforganisaties.
-
Een spreker zonder computer stelde aan de kaak dat het digitaal parkeren wordt ingevoerd en meldde dat het al moeilijk was om telefonisch te regelen dat hij spreektijd kreeg.
Het panel riep op tot echte duurzaamheid en gebruik maken van de bereidheid van mensen om daar zelf iets aan te doen.
Een panellid vond dat wijkraden zoethoudertjes zijn.
Volop beroering ontstond toen Marik Stellinga, redacteur economie Elzeviers stelde dat een bijstandtrekker vanwege allerlei toeslagen en ontheffingen op het niveau van Modaal zat en dat het onaantrekkelijk is om weer aan het werk te gaan. O.a. Marlies Zoomers stelde dat er wel sprake is van armoede val, maar dat zij voorbeelden wist van gezinnen in de bijstand waarvan de kinderen op veel terreinen tekort komen en het gezinsinkomen echt niet vergelijkbaar is met modaal. Bewijs het maar eens.
Marike nam de uitdaging aan en gaf haar mailadres zodat ze de bewijzen kan opsturen.