Hoe komt het nou toch dat de wachtlijsten oplopen? Dat er te weinig betaalbare woningen zijn in Haarlem voor al die woningzoekenden.

Donderdag 21 september worstelde de commissie Ontwikkeling met die vraag. Er zijn wel een aantal redenen te benoemen. De organisaties die deze sociale huurwoningen voor ons bouwen in Haarlem zijn drie corporaties; IJmere, Pré Wonen en Elan. Zij zijn echter de afgelopen jaren geconfronteerd met nieuw en helaas beperkend Rijksbeleid. Dit heeft consequenties gehad voor de investeringsruimte van deze corporaties. Er kunnen dus minder nieuwe woningen worden gebouwd. Tegelijkertijd is de vraag in onze regio toegenomen. Er is meer behoefte aan éénpersoons-huishoudens en mensen met een beperking of ouderen blijven langer in hun woning wonen dan vroeger. Ook hebben we de afgelopen jaren een aantal statushouders moeten huisvesten.

Dus blijft de vraag naar woningen stijgen en blijft het aanbod van nieuwe woningen achter, ook ten opzichte van onze eigen ambities. Gezien het feit dat we weinig beschikbare ruimte binnen onze gemeentegrenzen hebben en helaas geen ruimte voor volledig nieuwe woonwijken dreigt dit echt een groot probleem te gaan worden in de komende jaren.

Daarom hebben we dan ook eerder dit jaar in de gemeenteraad een ambitieuze Woonvisie vastgesteld; een koers voor de komende jaren. Deze visie wordt jaarlijks geconcretiseerd middels biedingen van de Woningbouwcorporaties. Ze spreken zich daarin uit over wat zij hiervan kunnen realiseren. De hieruit volgende overleggen resulteren dan vervolgens in jaarlijkse prestatieafspraken.

Helaas stelden de biedingen van de corporaties van vorige week voor 2018 ons flink teleur. Uit deze biedingen blijkt namelijk dat het aantal sociale huurwoningen die wij in de Woonvisie hebben afgesproken bij lange na niet worden gehaald. Daarmee zal de schaarste dus alleen maar toenemen.

Ook geven de corporaties hierin aan dat ze geen gasloze nieuwbouw gaan realiseren. Dat is teleurstellend en wat GroenLinks betreft echt een korte-termijn-benadering. De gasaansluitingen zullen toch vervangen moeten worden. Het is een desinvestering. Onbegrijpelijk.

Wij gaan dan ook niet akkoord met deze biedingen. Het is niet genoeg wat ons betreft. Er worden onvoldoende woningen gebouwd en deze woningen zijn ook nog eens niet aardgasloos.

Dus wij willen in de definitieve prestatieafspraken een verbetering zien. Om dat mogelijk te maken kunnen we als gemeente wel kijken waar wij onze kaders kunnen versoepelen. GroenLinks heeft de wethouder dan ook voorgesteld meerdere kaders te verruimen. Te denken valt aan:

  1. Het verlagen van de grondprijs,
  2. Het verlagen van de parkeernorm
  3. Het inventariseren van (meer) beschikbare gemeentelijke kavels (ook in de Waarderpolder).
  4. Het toevoegen van nieuwe corporaties in onze woningmarkt of zelfs het opzetten van een eigen regionale corporatie.

Het verlagen van de grondprijs is wat ons betreft een reële optie mits corporaties in ruil hiervoor aan onze wensen voldoen en betaalbare kleine (gasloze) huurappartementen realiseren.

Het verlagen van de parkeernorm kan woningbouwcorporaties helpen bij het realiseren van meer sociale woningen. Dit kan omdat blijkt dat het gebruik van de parkeerplaatsen bij nieuwe sociale woningbouwcomplexen lager ligt dan verwacht. We vragen hierbij wel om een alternatief vervoersaanbod voor bewoners. Dan kan je denken aan een bushalte in de buurt, deelauto’s etc.

De corporaties gaven aan wel woningen in de planning te hebben maar hier nog geen beschikbare grond voor te hebben gevonden. Daar ligt wat ons betreft een taak voor de gemeente. Een grote mogelijkheid is natuurlijk het braakliggend kavel bij station Spaarnwoude en Ikea. Hier is wat ons betreft ook nog eens een lagere parkeernorm mogelijk.

Mocht het zo zijn dat het deze corporaties niet gaat lukken dan moeten we echt alternatieven gaan bekijken. Dan kan dit inhouden dat we andere woningcorporaties uit de woningmarktregio gaan uitnodigen. We hebben zelfs het idee geopperd om, indien de situatie onveranderd blijft, in gesprek te gaan binnen de MRA over het idee om een eigen woningcorporatie op te richten in regionaal verband.

Al deze opties dienen wat ons betreft verkend te worden om te voorkomen dat de wachtlijsten in Haarlem; Amsterdamse vormen aan zullen gaan nemen.

 

Robbert Berkhout