De fractie dronk onlangs een lekker biertje van regenwater, als primeur in Haarlem gepresenteerd door het Kweekcafé.

Het biertje is van 100% Amsterdams regenwater gevallen op gebouwen in de Wibautstraat (MediaLAB / Knowledge Mile) gebrouwen door  ‘De Prael’.

Voor 1000 liter bier is 1200 liter regenwater nodig. Bij het proces van het bierbrouwen wordt  het water gekookt en verdwijnen de meeste afvalstoffen uit het regenwater. Echter voorafgaand aan het bierproces wordt het water gefilterd om het te ontdoen van alle fijnstof en andere chemische componenten. Deze speciale filter is ontwikkeld door Hemel(s)water.nl.

Bij MediaLAB van de Hogeschool van Amsterdam, samen met ‘Amsterdam Rainproof’, is gewerkt aan de eerste test-brouwsels.

Hemelswater initiatiefnemer Joris Hoebe: “Wij willen mensen op een leuke en waardevolle manier bekend maken met het probleem van wateroverlast door extreme regenbuien en ze in actie laten komen door hun eigen omgeving ‘rainproof’ te maken. We laten met ons biertje op een speelse manier zien wat je kunt doen als je regenwater opvangt.”

“Code Blond is een licht blond bier. In tegenstelling tot kraanwater zit er in regenwater geen kalk. Ook de bitterheid van de hop komt hierdoor meer naar voren. Het is hierdoor minder hard en heeft een heel zachte smaak”,

MediaLAB is bezig om te bekijken hoe het overtollige regenwater nog meer toegepast zou kunnen worden bijvoorbeeld in de productie van papier en wcpapier, maar er lopen ook ideeën om er bijvoorbeeld soep of zelfs waterijs van te maken. Nu is dit op lokaal (stedelijk) niveau een oplossing maar ook ook op globaal niveau zou dit een oplossing kunnen zijn. Elke drupel telt.