Robbert Berkhout, huidige fractievoorzitter van GroenLinks Haarlem, wordt door de fractie voorgedragen als opvolger van wethouder Cora-Yfke Sikkema (Duurzaamheid, Economie & Mobiliteit). Sikkema vertrekt binnenkort om burgemeester te worden in Oldambt.

Robbert Berkhout is unaniem door de fractie gekozen als de nieuwe wethouder voor GroenLinks Haarlem. Hij is gekozen vanwege zijn capaciteiten; Hij is verbindend, kan goed luisteren, bezit politieke sensitiviteit, en voelt snel aan waar de (politieke) pijn zit. Door zijn betrokkenheid bij de totstandkoming van het coalitieprogramma Duurzaam Doen dit voorjaar, die hij goed en vlot heeft geleid, kent hij de politieke wensen van de (coalitie)partijen.

Bovendien is zijn kennis van duurzaamheid, de portefeuille van Cora Yfke Sikkema die hij gaat overnemen groot. Hij toont leiderschap en wordt alom gerespecteerd. Hij is daarom de logische eerste keuze van de fractie.

Robbert Berkhout is 32 jaar & afgestudeerd politicoloog/socioloog. Hij is naast zijn raadslidmaatschap intercedent & voorzitter van de OR bij een grote GGZ-instelling. Berkhout was bij de verkiezingen 21 maart dit jaar lijsttrekker. In de periode van vier jaar daarvoor was hij raadslid in onder andere de commissies Beheer en Ontwikkeling. Nu heeft hij zitting in de commissies Bestuur en Ontwikkeling. Als fractievoorzitter van de grootste partij (9 zetels) in de gemeenteraad is hij de leider van de coalitie.

Robbert Berkhout: “Ik dank mijn fractie voor het vertrouwen. Je kan wel zeggen dat het wat onverwachts is maar ik kan niet wachten om in deze nieuwe rol Duurzaam te gaan Doen. Het is een mooie uitdaging. Er ligt een prachtig coalitieprogramma en er staat een ambitieus college. Ook vanuit mijn positie als wethouder zal ik blijven werken aan een goede samenwerking met de raad. Ik heb er zin in!

De wethouders-voordracht van Robbert Berkhout is in de Ledenvergadering van 21 november met applaus ontvangen.