Tenda vindt dat het College hard gewerkt heeft, maar dat de doelen nog niet concreet genoeg zijn. Ze wees op het rechtse kabinet dat in zijn bezuinigingen de minima en zwakkeren treft, naast cultuur e.d. . Over de verzorgingsstaat: wordt momenteel hoofdzakelijk gepraat in termen van wat het ons kost. Voeg daar een term als ‘eigen verantwoordelijkheid’ aan toe, zoals met de invoering van de Wmo zo in zwang is geraakt, en het beeld ontstaat dat iedereen voortdurend maar z’n hand ophoudt. De voorzieningen die bijvoorbeeld in het kader van de Wmo worden verstrekt, zijn niet bedoeld zijn om mensen áfhankelijk te maken, maar juist om ze ónafhankelijk te maken. Die voorzieningen zijn er juist om participatie en emancipatie van mensen te ondersteunen. Laten we in die discussie nooit uit het oog verliezen dat zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar, gewoon een kwestie van beschaving is.
.De Haarlemse begroting is qua toon erg zakelijk, College; vergeet niet dat we als stad ook dóór moeten en ook dingen doen náást het toekomstbestendig maken van onze financiën. Geld is vooral een middel om dingen te kunnen doen, nu en in de toekomst…
· Wmo: wanneer wij financiële bijdragen vragen van burgers (blz. 22), gaat GL ervan uit dat wij de mensen met een laag inkomen daarbij ontzien.
· Minima: In het coalitie-akkoord staat dat bestaande regelingen voor minima niet worden verlaagd. Hoe komt het college dan aan verlaging van € 700.000 bij minimabeleid (blz. 118)? Morrelt u hiermee aan het coalitieakkoord? En zo niet: waar gaat u dat bedrag dan vandaan halen?
· Jongerenwerk: Het CDA stelt dat: Haarlem op 3 in top-10 van gemeenten met meeste meldingen van jeugdoverlast staat. Dat is inderdaad verontrustend. Willen we hier iets aan doen, dan zullen we jongeren perspectief moeten bieden. Dat gaat over onderwijs en werkgelegenheid, maar ook over het hebben van een eigen plek. Feit dat Prisma nog steeds gesloten is, draagt wat dat betreft niet bij aan het vertrouwen van de burger in de politiek en in de multiculturele samenleving (Marokkaanse hangjongeren). GL maakt zich zorgen over het jongerenwerk in Haarlem en roept het college op om haar regierol op te pakken en actief beleid te voeren op het jongerenwerk (zie motie).
· Duurzaamheid: De deelname van GL aan het college werpt zijn vruchten af: De Kadernota duurzaamheid is in concept bijna klaar.
· Parkeren: in de vorige periode heeft GL regelmatig bepleit dat we geen extra parkeergarage nodig hebben in Haarlem, en nu blijkt inderdaad tegenvallende inkomsten: Raaks en Cronjé staan grotendeels leeg.
Wat willen we meegeven:
· Groen/verdichting De ambities om anders met verdichting om te gaan, vinden momenteel vooral hun weerslag in bestemmingsplannen en gebiedsvisies. Dan gaat het echter vooral over gebieden waar ontwikkelingen plaatsvinden. Het gaat echter ook om de kwaliteit (en hoeveelheid) van het groen in de gehele stad. Hoe gaat het college dat vormgeven?
· Bezuinigingen op achterstallig onderhoud o.a. groen: het onderhoud van de stad is juist wat mensen zien, het kan dan gaan om kleine dingen die veel betekenen en ergernissen opleveren dan wel voorkomen. Wanneer is het geïntegreerde structuurplan gereed?
Tenda stelt dat er zorgvuldig bezuinigd moet worden en stelt voor een deel van de opgevoerde bezuiniging niet uit te voeren. Dit betreft de aanvullende maatregelen die niet in de begroting zijn verwerkt maar een aanvulling vormen om de meerjarenraming sluitend te krijgen (Paragraaf 1.5.3.). GL wil dat zorgvuldig bekijken. De gemiste bezuiniging incidenteel dit jaar te dekken uit bijvoorbeeld de begrote kosten voor de Raaksrotonde die niet uitgevoerd wordt en daarna met elkaar goed te praten over de voors en tegens van de aanvullende maatregelen. De VVD is akkoord omdat de pijn verdeeld wordt en er naar structurele dekking gezocht gaat worden.