Donderdag 29 september ’11 werd het nieuwbouwplan voor het Scheepmakerskwartier behandeld in de gemeentelijke commissie Ontwikkeling. Een mooi plan waarover wijkraad, bewoners en gemeente al sinds 2003 druk mee bezig houden. In de laatste variant wordt het plan van de ontwikkelaar de Principaal in twee fases uitgevoerd. Dit omdat de vastgoedmarkt ook in Haarlem slecht loopt.
Op dit plan werden afgelopen donderdag met veel passie ingesproken door zowel voor- als tegenstanders. Want om het plan te realiseren moet een stuk Haarlems industrieel erfgoed wijken. De wijkraad Scheepmakersdijk en omwonenden pleiten voor snelle sloop en uitvoering. Henk Vijn en de Vereniging Haarlem pleitten juist voor het aanpassen van het plan om het bestaande fabrieksgebouw met een van de oudste vierkante schoorstenen te behouden.

Groen Links Haarlem heeft op deze commissievergadering gepleit om niet eerder te slopen dan dat er 70% van de toekomstige woningen zijn verkocht en daarmee zeker is dat het nieuwbouwplan doorgaat.

Het Cavexterrein en de vierkante schoorsteen zijn op zich waardevolle gebouwen die zich prima lenen voor een goed hergebruik. Maar politiek is kiezen en we hebben ervoor gekozen als gemeenteraad en buurt voor een interessante nieuwbouwinvulling met een stadshaven. Als wij als GroenLinks moeten kiezen tussen spannende nieuwbouw en stadshaven of hergebruik van het huidige industrieel erfgoed kiezen we voor de stadshaven.

Maar helaas is het in deze tijd niet allemaal zo simpel meer. Het nieuwbouwplan van de Principaal sleept zich al sinds 2005 voort en om de voortgang erin te houden is het plan zelfs nu in twee fasen opgeknipt. Met man en macht proberen gemeente en projectontwikkelaar het plan mogelijk te maken in deze lastige tijd. Daar werken we als Groen Links Haarlem ook aan mee. Ondanks alle inspanningen van wijkraad, gemeente en Principaal is het lang niet zeker dat het plan echt kan worden uitgevoerd. Dat is pas echt zeker als 70% van de huizen verkocht zal zijn.

Twee opties open houden.

Nu slopen betekent dat je weet wat je weggooit maar niet wat je terugkrijgt. Als het plan van de principaal doorgaat krijg je eerst nog een aantal jaren een kale vlakte en als het niet doorgaat is het volstrekt onduidelijk hoelang de buurt blijven opgescheept met een braakliggend terrein. Op een van de mooiste plekken van de stad aan het Spaarne. Voor iedereen vinden we dit een erg slechte uitgangspositie. Dan kijken we straks met zijn allen nog tien jaar langer tegen een kale vlakte aan. Voor ons is dat een schrikbeeld.

 Dik Bol