“Van Haarlems Hout zaagt men banken” Dat is de titel van een aangenomen motie van D66; mede ingediend door o.a. GroenLinks in de raadsvergadering van juni 2015. De motie vraagt Haarlems Hout om te zetten in Haarlemse banken die Haarlemmers of Haarlemse bedrijven kunnen ‘adopteren’.

Een geliefde stadsboom kan na omvallen door een storm of kap als stadsmeubilair terug keren in de stad. De bankjes dragen, doordat ze zijn gemaakt van hout uit eigen stad, bij aan de Klimaatneutrale/Circulaire Stad.

De eerste banken zijn gereed, ze zijn gemaakt van Haarlemmerhouts eiken van omgevallen bomen als gevolg van de septemberstorm vorig jaar. De twee banken 001 en 002 zullen in april geplaatst worden.

Een bank kost € 650,-- en kan worden voorzien van; een logo/naam/wens/herinnering, op een bordje in de rugleuning.

Uiteraard moet voor een plek van keuze toestemming gevraagd worden aan de gemeente en, indien verkregen, wordt de bank door Spaarnelanden geplaatst.

Enkele winkels willen wel een bankje voor de deur. Een echtpaar, dat elkaar ooit in de Haarlemmerhout heeft ontmoet wil graag een eigen adoptiebankje op de plek waar hun liefde is ontstaan. Vertelde Isabelle Wisse van Nederlands Hout aan Wendy de Liefde van ‘Dichtbij”. Nederlands Hout/Haarlems hout is het bedrijf dat als pilot zorgt voor de uitvoering van de motie samen met gemeente en Spaarnelanden.

Als men zelf geen goede plek weet voor een ‘schenk-bank’ in de stad dan weten o.a. Seinwezen; het Badhuis (bewonersbedrijf Leidsebuurt), Stichting Ontmoet Elkaar (Parkwijk); Groengroep Oost; Kinderboerderij De Hertenkamp; of De Haarlemmer Kweektuin, wel een plek in hun buurt.

In de Haarlemmer Kweektuin heeft het bedrijf “Nederlands Hout” voorheen “Stadshout Haarlem” haar bedrijfsruimte. Daar ligt o.a. hout te rusten en te drogen. Het kan soms anderhalf jaar duren voordat hout verwerkt kan worden tot tafel, boekenplank, snijplank of bank. Er wordt voor het zagen samengewerkt met Molen de Eenhoorn aan de Schouwbroekerplas.