Schillenkar

Schillenboer haalt 1000 kilo per week op

De schillenboer rijdt in de Vijfhoek en Leidsebuurt door de Westerstraat, het Brouwersplein, de Olycanstraat, Oranjeboomstraat, Westergracht en de Gedempte Raamgracht. Op dinsdagavond en zaterdagochtend komt de schillenboer langs om groenteresten, fruitschillen en tuinafval (GFT) op te halen.

De 250 Bewoners die vanaf januari deelnemen aan de proef hebben een klein keukenbakje gekregen waarin ze de GFT kwijt kunnen en buiten kunnen zetten op de ophaaldagen. Bovendien staan er in de straat grote containers om tussentijds te kunnen legen en voor veel tuinafval.

Over drie maanden wordt de proef geëvalueerd. Punt van aandacht zijn de grote containers op straat die mogelijk vervuild worden met plastic, blikjes en ander restafval.

GL Raadslid Ziggy Klazes is de bedenker van de herinvoering van de Schillenboer. Zij kreeg op Facebook veel enthousiaste reacties van mede-centrumbewoners op het idee en ging praten met Spaarnelanden waar het idee werd opgepikt. Ziggy Klazes woont niet in het gebied waar de proef plaatsvindt maar loopt elke week een ommetje met haar afbreekbare plastic zak met GFT om deze in een groene container of in de schillenboer-kar-bak te deponeren.

Foto: Ziggy Klazes